Επιστρέφουν στο Δημόσιο τα κατασχεθέντα από οικονομικά εγκλήματα

21/01/2014

16/11/2017

Το υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί νέο νομοσχέδιο το οποίο θα επιτρέπει στο ελληνικό Δημόσιο να κατάσχει χρήματα από υποθέσεις οικονομικών εγκλημάτων.

Συγεκριμένα, σύμφωνα με το skai.gr, χρήματα υπόδικων ή καταδίκων για αδικήματα φοροδιαφυγής, παράβασης πόθεν λέσχες, ξεπλύματος μαύρου χρήματος, λαθρεμπορίας, τα οποία αφού δεσμευτούν, θα κατάσχονται και στη συνέχεια θα κατατίθενται άμεσα σε ειδικό λογαριασμό υπέρ του Δημοσίου.

Με το νομοσχέδιο αυτό επιχειρείται να «λυθούν τα χέρια» των οργάνων της δικαιοσύνης, αφού συχνά δεν υπάρχουν νόμιμοι τρόποι για κατασχέσεις χρημάτων σε υποθέσεις οικονομικής εγκληματικότητας και κρατικής διαφθοράς προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης. Αυτό καθιστά συχνά «δώρο άδωρο» τις συλλήψεις, καθώς πέρα από την προσωποκράτηση, τα λεφτά επιστρέφονται σε ελάχιστες περιπτώσεις .

Έτσι λοιπόν, ο νέος νόμος επιφυλάσσει επιεικέστερη ποινική μεταχείριση στις σε υπόδικο ή κατάδικο που αποκαλύπτειι στις δικαστικές Αρχές την ύπαρξη λογαριασμού, τον οποίο οι ίδιες δεν έχουν εντοπίσει, και δώσει τη συναίνεσή του ώστε να δοθούν τα χρήματα στο Δημόσιο. 

Παράλληλα, όσον αφορά στα ακίνητα που έχουν δεσμευτεί στα πλαίσια δικαστικών αποφάσεων από τις Αρχές, τα έσοδα από πώληση ή μίσθωσή τους θα πηγαίνουν πλέον απευθείας σε ειδικό λογαριασμό του Δημοσίου.

Δικαστικοί και κύκλοι του υπουργείου ευελπιστούν ότι τα συγκεκριμένα μέτρα μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά τα έσοδα του Δημοσίου, καθώς μόνο σε μεγάλες υποθέσεις όπως της Proton ή της Energa και των εξοπλιστικών, οι δεσμεύσεις που ήδη έχουν γίνει ξεπερνούν τα 600 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: skai.gr

Σύνδεση στο Lawspot

Enter your e-mail address or username.
Enter the password that accompanies your e-mail.
Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
logo

Δεν έχετε λογαριασμό;

Μπορείτε να εγγραφείτε στο Lawspot ανεξαρτήτως ιδιότητας, ως δικηγόρος, συμβολαιογράφος ή και απλός χρήστης, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα εδώ.

Αν είστε δικηγόρος, με την εγγραφή σας στο Lawspot.gr κερδίζετε σημαντικά οφέλη. Δείτε αναλυτικές πληροφορίες εδώ.

send