logo-print

Φορολογία κληρονομιάς: Τραπεζικές καταθέσεις σε κοινό λογαριασμό (ΔΠΑ 11969/2024)

Το Δημόσιο δεν μπορεί να επιβάλει φόρο κληρονομίας σε περίπτωση θανάτου ενός εκ των συγκαταθετών για τα ποσά που ήδη κατά το χρόνο θανάτου βρίσκονται κατατεθειμένα στον κοινό λογαριασμό

04/12/2024

12/12/2024

Αναπροσαρμογή επιχειρηματικών πιστωτικών συμβάσεων λόγω της οικονομικής κρίσης - Συμβολές Αστικού Νο 6

ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΑΝΔΡΙΑΝΑΤΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η κληρονομική διαδοχή στο κτηματολογικό δίκαιο, 2024

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών με πρόσφατη απόφασή του έκρινε πως απαλλάσσεται από το φόρο κληρονομιάς χρηματική κατάθεση σε τράπεζα σε ανοικτό λογαριασμό στο όνομα δύο ή περισσοτέρων από κοινού, κατά τις διατάξεις του ν. 5638/1932, στην οποία έχει τεθεί ο πρόσθετος όρος ότι με το θάνατο οποιουδήποτε δικαιούχου η κατάθεση και ο λογαριασμός αυτής περιέρχεται αυτοδίκαια στους λοιπούς επιζώντες μέχρι τον τελευταίο από αυτούς (ΔΠΑ 11969/2024).

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, επί σύμβασης κατάθεσης χρημάτων σε τράπεζα και σε περίπτωση θανάτου ενός από τους καταθέτες, δε χωρεί υποκατάσταση αυτού από τους τυχόν κληρονόμους του έναντι της τράπεζας, κατά της οποίας και δεν μπορούν να στραφούν, επικαλούμενοι το κληρονομικό τους δικαίωμα, διότι, διαφορετικά, θα επερχόταν μεταβολή του προσώπου του καταθέτη χωρίς τη συγκατάθεση της τράπεζας. Ο επιζών καταθέτης, ως εις ολόκληρον δανειστής έναντι της τράπεζας, μπορεί να εισπράξει και ολόκληρο το ποσό της κατάθεσης, οπότε οι κληρονόμοι του αποθανόντος θα μπορούν να αξιώσουν απ` αυτόν το τμήμα εκείνο της κατάθεσης που αναλογεί στον δικαιοπάροχό τους, με βάση τις εσωτερικές σχέσεις των καταθετών.

Ωστόσο, εάν έχει τεθεί ο όρος του άρθρου 2 του ν. 5638/1932, σε περίπτωση θανάτου ενός από τους καταθέτες, περιέρχεται αυτοδικαίως ("ιδίω ονόματι" και "εξ ιδίου δικαίου") η κατάθεση και ο απ` αυτήν λογαριασμός στους επιζώντες, έναντι των οποίων οι κληρονόμοι του αποθανόντος καταθέτη δεν μπορούν να στραφούν και να αξιώσουν το κατά τις εσωτερικές σχέσεις τμήμα της κατάθεσης, που αναλογούσε σε εκείνον, όπως θα μπορούσαν αν δεν είχε τεθεί ο ως άνω όρος, του οποίου σε αυτό και μόνο εξαντλείται η νομική ενέργεια.

Εν όψει, εξ άλλου, της ιδιαίτερης αυτής φύσης του κοινού λογαριασμού και υπό την προϋπόθεση ότι έχει τεθεί ο πρόσθετος όρος του άρθρου 2 του ν. 5638/1932, το Δημόσιο δεν μπορεί να επιβάλει φόρο κληρονομίας σε περίπτωση θανάτου ενός εκ των συγκαταθετών για τα ποσά που ήδη κατά το χρόνο θανάτου βρίσκονται κατατεθειμένα στον κοινό λογαριασμό. Προκειμένου, όμως, να ισχύσει η εν λόγω απαλλαγή θα πρέπει να διαπιστώνεται από τον αρμόδιο Έφορο, στα πλαίσια ενάσκησης της ελεγκτικής αρμοδιότητάς του, ότι πρόκειται περί γνήσιου κοινού λογαριασμού μετά από έλεγχο των όρων της σχετικής σύμβασης.

Εν προκειμένω, το Δικαστήριο αφού έλαβε υπόψη ότι ι) δικαιούχος του εν λόγω τραπεζικού λογαριασμού και του κατατεθειμένου χρηματικού ποσού ήταν και η ίδια η προσφεύγουσα, ιι) όπως ειδικότερα προκύπτει από τα ομοίως προσκομιζόμενα στοιχεία περί Γενικών Όρων Συναλλαγών και περί εφαρμογής τους επί κοινών λογαριασμών τηρούμενων στο ίδιο αυτό πιστωτικό ίδρυμα κατά τον κρίσιμο χρόνο, μεταξύ των όρων αυτών καταλεγόταν και εκείνος με τον οποίο προβλεπόταν ότι σε περίπτωση θανάτου ενός εκ των συνδικαιούχων, η κατάθεση και ο λογαριασμός περιέρχεται στον έτερο, έκρινε ότι το ένδικο χρηματικό ποσό, το οποίο περιέλαβε η προσφεύγουσα στην προκείμενη δήλωσή της περί φόρου κληρονομίας,  εξαιρείται του επίδικου φόρου κληρονομίας.

Δείτε την περίληψη της απόφασης στο adjustice.gr

Το νέο πτωχευτικό δίκαιο των επιχειρήσεων και των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ - ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΙΣΤΩΤΩΝ - ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΥΓΗΤΙΔΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΟΚΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΑΡΟΥΔΑΚΗΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Περιουσιακά Εγκλήματα απλό

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΔΑΜ ΠΑΠΑΔΑΜΑΚΗΣ