Γενικές Οδηγίες Εισαγγελέων Εφετών - Άσκηση εποπτείας από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Εγκύκλιος 3/2018 Εισαγγελίας Αρείου Πάγου

07/11/2018

09/11/2018

Η Εισαγγελία Αρείου Πάγου εξέδωσε νέα εγκύκλιο με θέμα «Γενικές Οδηγίες Εισαγγελέων Εφετών - Άσκηση εποπτείας από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου».

Αναλυτικά η εγκύκλιος:

Με αφορμή τις διαπιστώσεις κατά την τακτική επιθεώρηση των Εισαγγελιών της Χώρας, επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

Όπως είναι γνωστό, οι Εισαγγελείς Εφετών έχουν δικαίωμα να απευθύνουν γενικές οδηγίες προς τους εισαγγελικούς λειτουργούς της περιφερείας τους σχετικές με την άσκηση των καθηκόντων τους (άρθρο 24 § 5 στοιχ. β ΚΟΔΚΔΛ).

Η αξιοποίηση αυτής της αρμοδιότητας, όταν συντρέχει ανάγκη, είναι χρήσιμη και συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία των συγκεκριμένων Εισαγγελιών.

Ωστόσο, ο συντονισμός και η άσκηση της εποπτείας στις Εισαγγελίες όλης της Χώρας ανήκει κατά νόμον (άρθρο 19 § 1 στοιχ. γ ΚΟΔΚΔΛ) στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος μεριμνά για τη διασφάλιση της ενότητας άσκησης του εισαγγελικού λειτουργήματος και την αποτροπή καθιέρωσης εισαγγελικής πρακτικής διαφορετικής κατά τόπους (αναφορικά με την ίδια δικονομική ενέργεια).

Συνεπώς, ανακύπτει η ανάγκη να ενημερώνεται ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για το περιεχόμενο των γενικών οδηγιών των Εισαγγελέων Εφετών της Χώρας ώστε, όταν χρειάζεται, να παρεμβαίνει συντονιστικά και εντέλει να επιτυγχάνεται ενιαία εισαγγελική πρακτική.

Έτσι θα αίρεται και η ενδεχόμενη ετερότητα, την οποία αντιμετωπίζουν ενίοτε οι εισαγγελικοί λειτουργοί του πρώτου βαθμού στις επιμέρους υπηρεσιακές υποχρεώσεις τους όταν μετατίθενται σε Εισαγγελία άλλης εφετειακής περιφέρειας.

Κατόπιν τούτου, παρακαλούμε, εφεξής, να κοινοποιείτε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου υπό τύπον αναφοράς (υ.τ.α.) όλες τις Παραγγελίες σας προς τους εισαγγελικούς λειτουργούς της περιφερείας σας, οι οποίες περιέχουν γενικές οδηγίες στο πλαίσιο του άρθρου 24 § 5 στοιχ. β ΚΟΔΚΔΛ.

Δείτε αναλυτικά την Εγκύκλιο ΕισΑΠ 3/2018

Σύνδεση στο Lawspot

Enter your e-mail address or username.
Enter the password that accompanies your e-mail.
Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
logo

Δεν έχετε λογαριασμό;

Μπορείτε να εγγραφείτε στο Lawspot ανεξαρτήτως ιδιότητας, ως δικηγόρος, συμβολαιογράφος ή και απλός χρήστης, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα εδώ.

Αν είστε δικηγόρος, με την εγγραφή σας στο Lawspot.gr κερδίζετε σημαντικά οφέλη. Δείτε αναλυτικές πληροφορίες εδώ.

send