logo-print

Γιατί κρίθηκε αντισυνταγματικό το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές

Τι αναφέρει η σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας

17/01/2017

16/11/2017

Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Όπως έγινε γνωστό εχθές, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική (απόφαση 100/2017) την υπουργική απόφαση, η οποία επέτρεπε τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, σε τρεις περιοχές και σε οκτώ υποπεριοχές της χώρας.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η νομοθετική εξουσιοδότηση (από τους νόμους 4177/2013, 4208/2013 και 4254/2014) προς τον υπουργό Ανάπτυξης να εκδίδει απόφαση αναφορικά με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, «χωρίς συγκεκριμένο προσδιορισμό» είναι αντίθετη προς το άρθρο 43 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο για παρόμοια θέματα επιβάλλεται η έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων και όχι υπουργικών αποφάσεων.

Εν συνεχεία, το ΣτΕ έκρινε ως παράνομη την εν λόγω Υπουργική απόφαση, ενώ γίνεται αναφορά και στα συνταγματικά δικαιώματα των εργαζομένων και των πολιτών, σε σχέση με την αργία της Κυριακής.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην απόφαση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «το Σύνταγμα κατοχυρώνει για τους πάσης φύσεως εργαζομένους και απασχολούμενους το δικαίωμα ελεύθερου χρόνου και της απόλαυσης του ατομικού και του από κοινού με την οικογένεια τους, ως τακτικό διάλειμμα της εβδομαδιαίας εργασίας.

Το διάλειμμα αυτό υπηρετεί την υγεία και την ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου με τη φυσική και ψυχική ανανέωση που προσφέρει η τακτική αργία στον εργαζόμενο άνθρωπο εντός της κάθε εβδομάδας (άρθρο 5 και 21 Συντάγματος).

Υπενθυμίζεται ότι η ακυρωθείσα απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης επέτρεπε πιλοτικά για ένα χρόνο την προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές στις νομαρχίες:

1) Αττικής: α) Ιστορικό κέντρο Αθηνών και β) Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου,

2) Κεντρική Μακεδονία: α) Ιστορικό κέντρο Θεσσαλονίκης και β) Χαλκιδική και 3) Νότιο Αιγαίο: Οι Δήμοι: α) Ρόδου, β) Κω, γ) Σύρου Ερμούπολης, δ) Μυκόνου και ε) Θύρας.

Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο
Ενοχικό Δίκαιο Ειδικό Μέρος