Νέο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς

25/02/2014

16/11/2017

Σε δημόσια διαβούλευση στην ιστοσελίδα του Διαδικτυακού Τόπου Διαβουλεύσεων αναρτήθηκε το νέο νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου με αντικείμενο την καταπολέμηση της διαφθοράς και την προστασία μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.

Το νομοσχέδιο τροποποιεί τα άρθρα 8 γ‘ και δ‘, 159, 235, 236, 237, 238, 263Α, 263Β ΠΚ και 30 ΚΠΔ, προσθέτει τα 159Α, 237Α, 237Β ΠΚ και 45Β, 253Β ΚΠΔ, ενώ προβλέπει και σειρά αλλαγών σε ειδικότερους νόμους. Οι νέες διατάξεις προβλέπουν αυστηρότερες ποινές για τους παραβάτες - είναι χαρακτηριστικό πως πιθανή δωροληψία και δωροδοκία πολιτικών και πολιτειακών αξιωματούχων, όπως και δικαστικών λειτουργών, τιμωρείται με κάθειρξη και χρηματική ποινή από 15.000 έως 150.000 ευρώ - διευρύνεται δε το πεδίο εφαρμογής του νόμου.

Σημαντικά είναι, περαιτέρω, τα προνόμια που απολαμβάνουν οι συνεργαζόμενοι με τις Αρχές για αποκάλυψη των αξιόποινων πράξεων που περιγράφονται στο νομοσχέδιο και οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως "μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος". Πέραν της προστασίας μαρτύρων, προβλέπεται η αποχή από κίνηση ποινικής δίωξη εναντίον τους για μια σειρά εγκλημάτων  κατόπιν παραγγελίας του Αντεισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί τη Τρίτη 4 Μαρτίου 2014 και, αφού ληφθούν υπ’ όψιν τα αποτελέσματά της, το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Δείτε ολόκληρο το νομοσχέδιο και την πορεία της διαβούλευσης εδώ.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σύνδεση στο Lawspot

Enter your e-mail address or username.
Enter the password that accompanies your e-mail.
Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
logo

Δεν έχετε λογαριασμό;

Μπορείτε να εγγραφείτε στο Lawspot ανεξαρτήτως ιδιότητας, ως δικηγόρος, συμβολαιογράφος ή και απλός χρήστης, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα εδώ.

Αν είστε δικηγόρος, με την εγγραφή σας στο Lawspot.gr κερδίζετε σημαντικά οφέλη. Δείτε αναλυτικές πληροφορίες εδώ.