logo-print

Νέος ιός υπολογιστών απειλεί τα αρχεία χρηστών του Διαδικτύου

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση

Το εξωπραγματικό ποσό των 30 εκατομμυρίων δολαρίων σε 100 μόνο ημέρες έχουν καταφέρει να αποσπάσουν απατεώνες με τη χρήση του νέου κακόβουλου λογισμικού Cryptolocker. Το ποσό αυτό προκύπτει από υπολογισμούς της Dell Secureworks, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από ειδικούς ως συντηρητικές, καθώς βασίζονται στην υπόθεση ότι μόνο το 0,4% των θυμάτων του λογισμικού αυτού έχουν προβεί σε πληρωμή.

Ο ιός Cryptolocker χαρακτηρίζεται ως ένας εξαιρετικά έξυπνος και προσαρμοστικός ιός, ο οποίος ανήκει στην κατηγορία των λογισμικών-εκβιαστών (ransomware). Μέσω ενός εξελιγμένου συστήματος κρυπτογράφησης κλειδώνει τα προσωπικά αρχεία του χρήστη και στη συνέχεια ζητάει περίπου 300 ευρώ για να στείλει τον κωδικό ξεκλειδώματος.

Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς είναι ο επαγγελματισμός, η οργάνωση και η επιχειρηματική σκέψη όσων κρύβονται πίσω από το νέο αυτό ιό. Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά το πρώτο κύμα επιθέσεων, η ομάδα των χάκερς προσέθεσε τη δυνατότητα πληρωμής με Bitcoin, ενώ προσάρμοσε το αντίτιμο για την απεγκατάσταση του ιού με βάση τη νέα ισοτιμία του ψηφιακού νομίσματος (!). Η κίνηση αυτή ήταν ιδιαίτερα έξυπνη, καθώς είναι δύσκολα ανιχνεύσιμα και εξασφαλίζουν την ανωνυμία όσων θυμάτων δεν επιθυμούν να πληρώσουν μέσω πιστωτικής ή προσωπικού λογαριασμού.

Κι ενώ οι επιθέσεις είχαν εξασθενήσει, δίνοντας στις αρχές την εντύπωση ότι ίσως ο Cryptolocker να ήταν η τελευταία «μεγάλη μπάζα» για μια συμμορία ηλεκτρονικών απατεώνων, μια νέα εξέλιξη ήρθε να θορυβήσει ακόμα περισσότερο. Συγκεκριμένα έχει ήδη κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο ένα ψηφιακό εργαλείο (toolkit), με το οποίο ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει το δικό του ιό με τις ιδιότητες του Cryptolocker.

Το ανησυχητικό σε αυτό δεν είναι ότι κάποιος μπορεί να φτιάξει έναν ιό με τέτοιες ιδιότητες -άλλωστε η αρχιτεκτονική του είναι και θέμα ικανοτήτων του προγραμματιστή- αλλά το γεγονός ότι το εργαλείο αυτό διατίθεται στην τιμή των 100 ευρώ. Με αυτή την τιμή είναι αδύνατο να υπολογίσει κανείς πόσοι διαδικτυακοί απατεώνες μπορεί να το χρησιμοποιήσουν για δόλιους σκοπούς.

Προς το παρόν οι Έλληνες χρήστες δεν ανησυχούν, καθώς οι επιθέσεις γίνονται κυρίως (σε ποσοστό 70%)εναντίον υπολογιστών στις Η.Π.Α. και σε άλλες χώρες, όπως η Αυστραλία και η Ινδία. Παρόλα αυτά εάν δεν έχετε ήδη βρει την κατάλληλη μέθοδο για να κάνετε backup στα αρχεία σας, τώρα είναι σίγουρα η ώρα να το κάνετε. Γιατί μέθοδοι να απομακρυνθεί ο ιός ίσως να υπάρχουν και ενδεχομένως να βρεθούν περισσότερες, αλλά η πρόληψη είναι πάντα το κλειδί σε αυτές τις περιπτώσεις.

Πηγή: geek.com
Κώδικας Ποινικής Δικονομίας ΙΙ
Δίκαιο αναγκαστικής εκτελέσεως, τόμ. 1, 3η έκδ., 2025