logo-print

ΟΗΕ: Θύματα κακοποίησης, παρενοχλήσεων και διακρίσεων τα ΛΟΑΤ άτομα

Ανησυχητικά τα στοιχεία που προκύπτουν από την έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

04/06/2015

16/11/2017

Πολυκώδικας, 15η έκδ., 2023
Το δικαίωμα διεξαγωγής αποδείξεων του κατηγορουμένου

ΜΙΧΑΗΛ ΤΣΕΡΤΣΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι λεσβίες, οι ομοφυλόφιλοι, οι αμφισεξουαλικοί και τα τρανς άτομα παραμένουν θύματα βίαιων συμπεριφορών, κακοποίησης, παρενόχλησης και διακρίσεων σε όλες τις περιοχές του κόσμου, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η έκθεση, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, αναφέρεται σε εκατοντάδες περιστατικά βίας εναντίον ΛΟΑΤ (LGBT) ατόμων, όπως τη δολοφονία τρανς στην Ουρουγουάη, μαύρων λεσβιών στη Νότια Αφρική, αλλά και ενός ομοφυλόφιλου άνδρα στη Χιλή από έναν νεοναζί.

Στην έκθεση γίνεται αναφορά και στα περιστατικά στη Συρία, όπου φωτογραφίες από τον περασμένο Φεβρουάριο φαίνεται να δείχνουν διάφορα άτομα που κατηγορούνται για ομοφυλοφιλικές πράξεις, να σπρώχνονται από την κορυφή ενός κτηρίου από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Ύπατος Αρμοστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Zeid Raad al-Hussein, δήλωσε ότι οι ενέργειες που γίνονται από ορισμένες χώρες για τη μείωση της βίας και των διακρίσεων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα του φύλου, έχουν επισκιαστεί από τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εις βάρος των ομάδων αυτών, οι οποίες συνοδεύονται πολύ συχνά από ατιμωρησία.

Μολονότι τα στοιχεία που παρουσιάζονται είναι αποσπασματικά, στην έκθεση αναφέρεται ότι τα ποσοστά βίας κατά των ΛΟΑΤ είναι ανησυχητικά υψηλά.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Βραζιλία ανέφερε 310 τεκμηριωμένες δολοφονίες το 2012 με κίνητρο την ομοφοβία ή τρανσφοβία.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η έκθεση αναφέρει ότι τα τελευταία στοιχεία της κυβέρνησης δείχνουν ότι τα εγκλήματα μίσους που βασίζονται στον σεξουαλικό προσανατολισμό κατατάσσονται δεύτερα στη σχετική λίστα, πίσω μόνο από τα ρατσιστικά.

Στο Ιράν, τη Μαυριτανία, τη Σαουδική Αραβία, το Σουδάν, την Υεμένη και περιοχές της Νιγηρίας και της Σομαλίας, η συναινετική ομοφυλοφιλική συμπεριφορά μπορεί να τιμωρηθεί με θάνατο.

Παράλληλα, ο Ύπατος Αρμοστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα εξέφρασε την ανησυχία του για τους νόμους που έχουν θεσπιστεί ή προταθεί τα τελευταία δύο χρόνια σε διάφορες χώρες (Νιγηρία, Μολδαβία, Ρωσία, Ουγκάντα, Ουκρανία), προκειμένου να περιορίσουν το δημόσιο διάλογο αναφορικά με το γενετήσιου προσανατολισμό, με πρόσχημα την προστασία των ανηλίκων.

Η έκθεση παρουσιάζει πάνω από 20 προτάσεις, μεταξύ των οποίων η απαγόρευση των λεγόμενων «θεραπειών μετατροπής», οι οποίες προορίζονται για να "θεραπεύσουν" την ομοφυλοφιλική έλξη, αλλά και άλλων μορφών ακούσιας θεραπείας, όπως η αναγκαστική στείρωση.

Επιπρόσθετα, ο Ύπατος Αρμοστής κάλεσε τα κράτη μέλη να λάβουν τα απαραίτητα νομοθετικά μέτρα, προκειμένου να καταστήσουν πιο αποτελεσματική τη διερεύνηση και τη δίωξη εγκλημάτων μίσους και να αποθαρρύνουν την υποκίνηση μίσους και βίας για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.

Ολόκληρη την έκθεση μπορείτε να βρείτε εδώ.

Πηγή: theguardian.com

Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Ενοχικό Δίκαιο Ειδικό Μέρος