logo-print

Παραπομπή υποθέσεως στο Διοικητικό Πρωτοδικείο από το Ειδικό Δικαστήριο: Το δικαστήριο της παραπομπής δεν δεσμεύεται από την παραπεμπτική απόφαση

Προσβολή συνταξιοδοτικής πράξης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με την οποία αναπροσαρμόσθηκε (μειώθηκε) η σύνταξη δικαστικού λειτουργού

28/09/2020

30/09/2020

Δίκαιο Δημοσίων Συμβάσεων Δ έκδοση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΑΙΚΟΣ

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Παραπομπή υποθέσεως στο ΔΠΑ από το Ειδικό Δικαστήριο – Έλλειψη δικαιοδοσίας – Το δικαστήριο της παραπομπής δεν δεσμεύεται από την παραπεμπτική απόφαση ως προς το ζήτημα αυτό.

ΔΠΑ 896/2020, 9ο Τμήμα

Προσβολή συνταξιοδοτικής πράξης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με την οποία αναπροσαρμόσθηκε (μειώθηκε) η σύνταξη δικαστικού λειτουργού.

Κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 2 του άρθρου 88 του Συντάγματος, στη δικαιοδοσία του Ειδικού Δικαστηρίου υπάγονται οι σχετικές με κάθε είδους αποδοχές και συντάξεις των δικαστικών λειτουργών διαφορές, εφόσον η επίλυση των οικείων νομικών ζητημάτων αφορά ειδικώς τους δικαστικούς λειτουργούς και μπορεί ταυτόχρονα να επηρεάσει τη μισθολογική, συνταξιοδοτική ή φορολογική κατάσταση ευρύτερου κύκλου των προσώπων αυτών. Η διάταξη αυτή, με την οποία ο αναθεωρητικός νομοθέτης εισήγαγε εξαίρεση από τις διατάξεις των άρθρων 94, 95 και 98 του Συντάγματος, οι οποίες κατανέμουν την άσκηση της δικαστικής λειτουργίας του Κράτους μεταξύ του Συμβουλίου της Επικρατείας, των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, των πολιτικών δικαστηρίων και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ως διάταξη εξαιρετικού δικαίου, είναι στενά ερμηνευτέα.

Η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου, με την οποία - αφού διαπιστωθεί ότι το τιθέμενο στην υπόθεση που έχει εισαχθεί ενώπιόν του νομικό ζήτημα εμπίπτει μεν στη δικαιοδοσία του, αλλά έχει ήδη επιλυθεί με προηγούμενη απόφασή του - παραπέμπεται η διαφορά στο αρμόδιο κατά περίπτωση δικαστήριο (Ελεγκτικό Συνέδριο ή τακτικό διοικητικό δικαστήριο) προκειμένου να εκδικασθεί περαιτέρω, δεν είναι δεσμευτική για το τελευταίο αυτό δικαστήριο ως προς το ζήτημα της δικαιοδοσίας και αρμοδιότητάς του, δοθέντος ότι ούτε το Σύνταγμα (άρθρο 88 παρ. 2), ούτε ο νόμος (άρθρο 5 του ν. 3038/2002) καθιδρύουν αποκλειστική αρμοδιότητα του Ειδικού Δικαστηρίου για την κρίση του ζητήματος της υπαγωγής μίας διαφοράς στο Ελεγκτικό Συνέδριο ή τα τακτικά διοικητικά δικαστήρια, κατά περιορισμό της ιδίας αυτών εξουσίας να αποφανθούν επ’ αυτού. Συνεπώς, η απόφαση, με την οποία παραπέμπεται υπόθεση από το Ειδικό Δικαστήριο του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος σε διοικητικό πρωτοδικείο δεν είναι δεσμευτική για αυτό (κατ’ άρθρα 5 παρ. 1 του ν. 3038/2002 ή 12 παρ. 2 του Κ.Δ.Δ.), ως προς το ζήτημα της δικαιοδοσίας του να επιληφθεί της συγκεκριμένης διαφοράς.

Η ένδικη διαφορά είναι συνταξιοδοτικής φύσεως και δεν αποτελεί ασφαλιστική διαφορά, κατ’ εφαρμογήν της ασφαλιστικής νομοθεσίας επ’ ευκαιρία ασφαλιστικών παροχών σε κοινούς ασφαλισμένους και σε υπαλλήλους εν γένει του Δημοσίου και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Το Δικαστήριο στερείται δικαιοδοσίας. Παραπέμπει στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Πηγή: adjustice.gr
Η διακριτική εξουσία του δικαστηρίου στη δίκη των ασφαλιστικών μέτρων ΕΠολΔ 31
Ειδικό Ενοχικό Δίκαιο - 3η έκδοση