Προσωπικά δεδομένα: Νόμιμη η μη διαγραφή μέλους από αρχείο μελών Συλλόγου

ΑΠΔΠΧ: Το δικαίωμα στη διαγραφή των δεδομένων από τα αρχεία του Συλλόγου δεν μπορεί να ικανοποιηθεί, διότι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των αρχείων, πράξεων και αρχαιρεσιών του Συλλόγου

25/04/2019

25/04/2019

Νόμιμη έκρινε τη μη διαγραφή μέλους από αρχείο μελών Πολιτιστικού Συλλόγου η Αρχή Προστασίας ∆εδοµένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Η υπόθεση έφτασε ενώπιον της Αρχής έπειτα από καταγγελία μέλους Συλλόγου περί μη διαγραφής του ως μέλους, παρά την υποβολή δύο σχετικών αιτήσεων.

Η Αρχή έκρινε ότι ο Σύλλογος νομίμως δεν διέγραψε τον καταγγέλλοντα από το αρχείο των μελών του, καθόσον βάσει του καταστατικού απαιτείτο ενυπόγραφη αίτηση παραίτησης του μέλους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου.

Όσον αφορά το αίτημα του καταγγέλλοντος για διαγραφή των προσωπικών δεδομένων του από όλα τα αρχεία του Συλλόγου, η Αρχή έκρινε ότι αυτό δεν μπορεί να ικανοποιηθεί, διότι τα προσωπικά του δεδομένα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των αρχείων, πράξεων και αρχαιρεσιών του Συλλόγου και της συνέχειας της διοίκησης.

Διαβάστε επίσης: Infographic: Τα δικαιώματα των πολιτών με βάση τον GDPR

Περαιτέρω, η Αρχή έκρινε ότι το αίτημά του για την επιστροφή των πρωτότυπων αιτήσεων εγγραφής του στον Σύλλογο, καθώς και κάθε πρωτότυπου εγγράφου που αναφέρει τα προσωπικά του δεδομένα και το οποίο φέρει την υπογραφή τους, επίσης δεν μπορεί να γίνει δεκτό, διότι από τα έγγραφα αυτά προκύπτει ότι η εγγραφή του στο σωματείο έγινε με δική του πρωτοβουλία και δεν ήταν μονομερής και αυθαίρετη ενέργεια της διοίκησης αυτού.

Ως εκ τούτου, η Αρχή απέρριψε την καταγγελία ως κατ’ ουσίαν αβάσιµη.

Δείτε την απόφαση 6/2019 στο dpa.gr

Σύνδεση στο Lawspot

Enter your e-mail address or username.
Enter the password that accompanies your e-mail.
Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
logo

Δεν έχετε λογαριασμό;

Μπορείτε να εγγραφείτε στο Lawspot ανεξαρτήτως ιδιότητας, ως δικηγόρος, συμβολαιογράφος ή και απλός χρήστης, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα εδώ.

Αν είστε δικηγόρος, με την εγγραφή σας στο Lawspot.gr κερδίζετε σημαντικά οφέλη. Δείτε αναλυτικές πληροφορίες εδώ.

send