logo-print

Στήριξη δικηγόρων κατά τη διάρκεια της πανδημίας: Τυπικά απαράδεκτη η καταγγελία των Δικηγορικών Συλλόγων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων

Οι δικηγορικοί σύλλογοι δεν θεωρούνται συνδικαλιστικές οργανώσεις κατά την έννοια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη

29/04/2021

29/04/2021

ΛΟΑΤΚΙ+ Δικαιώματα & Ελευθερίες, 2024
ΛΟΑΤΚΙ+ Δικαιώματα & Ελευθερίες, 2024

Απορρίφθηκε ως τυπικά απαράδεκτη (ψήφοι 13 - 1) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων (European Committee of Social Rights) η καταγγελία των Δικηγορικών Συλλόγων σχετικά με την παραβίαση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη (European Social Charter - ΕΚΧ) από την Ελλάδα, λόγω της ελλιπούς υποστήριξης των δικηγόρων κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Η Επιτροπή δεν εισήλθε στην ουσία της υπόθεσης, καθώς έκρινε ότι οι Δικηγορικοι Σύλλογοι δεν υπάγονται στην έννοια των συνδικαλιστικών οργανώσεων κατά την έννοια του ΕΚΧ, συνεπώς η καταγγελία δεν πληροί τις προϋποθέσεις παραδεκτού.

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, στις 28 Μαΐου 2020 υποβλήθηκε από 56 Ελληνικούς Δικηγορικούς Συλλόγους καταγγελία κατά της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την καταγγελία, οι πράξεις και οι παραλείψεις των ελληνικών αρχών σχετικά με την κοινωνική υποστήριξη στους δικηγόρους κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 τους έχουν στερήσει το δικαίωμά τους για προστασία από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό (άρθρο 30), στην προστασία της υγείας τους (άρθρο 11), στην κοινωνική και ιατρική πρόνοια (άρθρο 13), στην κοινωνική, νομική και οικονομική προστασία των οικογενειών τους (άρθρο 16), στην κοινωνική, νομική και οικονομική προστασία των παιδιών τους ( Άρθρο 17), και το δικαίωμά τους στη στέγαση (άρθρο 31).

Οι Σύλλογοι κατήγγειλαν συγκεκριμένα τις ακόλουθες πράξεις και παραλείψεις των ελληνικών αρχών: τη χορήγηση ενός μοναδικού επιδόματος 600 ευρώ μόνο μία φορά για το μισό του Μαρτίου και του Απριλίου 2020 σε δικηγόρους, σε αντίθεση με το επίδομα 800 ευρώ που δόθηκε στους άλλους επαγγελματίες από την κυβέρνηση στον επιστημονικό τομέα · την έλλειψη στοχοθετημένων διορθωτικών μέτρων · τον αποκλεισμό από την κύρια πηγή διαβίωσής τους, λόγω του ότι τα δικαστήρια παρέμειναν κλειστά από τις 13 Μαρτίου 2020 έως τις 31 Μαΐου 2020 και στη συνέχεια επέστρεψαν σταδιακά στην κανονική δραστηριότητα από την 1η Ιουνίου 2020 · τη μη λήψη των απαραίτητων μέτρων για τη σωματική προστασία των δικηγόρων όταν βρισκονται ενώπιον δικαστηρίων.

Το σκεπτικό της Επιτροπής για του Δικηγορικούς Συλλόγους

Η Επιτροπή εξέτασε το κατά πόσον μπορούν οι Δικηγορικού Σύλλογοι να θεωρηθούν συνδικαλιστική οργάνωση (trade union) για τους σκοπούς της διαδικασίας συλλογικών καταγγελιών του ΕΚΧ.

Μεταξύ άλλων, η Επιτροπή παρατηρεί ότι σύμφωνα με το Άρθρο 89 του Ν. 4194/2013 (Κώδικας Δικηγόρων), οι δικηγορικοί σύλλογοι είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και δεν χρηματοδοτούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Έχουν τη δική τους περιουσία, καθώς και οικονομική, διοικητική και διαχειριστική αυτονομία και ανεξαρτησία, ενώ διοικούνται από εκλεγμένα διοικητικά συμβούλια.

Παράλληλα, η Επιτροπή αναφέρεται στο σκεπτικό της και στην αποχή που κηρύχθηκε στις 28 Απριλίου 2020, αλλά και το 2015 και το 2016, σημειώνοντας παράλληλα πως οι κρατικές αρχές έχουν διαπραγματευτεί με τους συλλόγους για θέματα επαγγελματικού ενδιαφέροντος για τους δικηγόρους.

Ωστόσο, η Επιτροπή σημειώνει ότι οι δικηγορικοί σύλλογοι είναι επαγγελματικές ενώσεις δημοσίου δικαίου, οι οποίες έχουν συσταθεί βάσει νόμου και όχι με πρωτοβουλία των μελών τους.

Η Επιτροπή σημειώνει επίσης ότι η συμμετοχή στους Συλλόγους είναι υποχρεωτική για την άσκηση του επαγγέλματος του δικηγόρου. Η ιδιότητα μέλους των Συλλόγων δεν μπορεί να θεωρηθεί ως εκδήλωση της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι υπό την έννοια ότι ένα άτομο είναι μέλος της συνδικαλιστικής οργάνωσης.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο ρόλος και η λειτουργία των Συλλόγων και των δραστηριοτήτων που ασκούν δεν επεκτείνονται στο ουσιαστικό δικαίωμα των συνδικαλιστικών οργανώσεων για τη διεξαγωγή κατάλληλων συλλογικών διαπραγματεύσεων με σκοπό τη σύναψη συλλογικών συμβάσεων με εργοδότες ή / και τις οργανώσεις τους. Σύμφωνα με την Επιτροπή, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα ήταν ασυμβίβαστες με τον αδειοδοτημένο χαρακτήρα του επαγγέλματος των δικηγόρων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το γεγονός ότι οι Σύλλογοι έχουν εκκινήσει ορισμένες διαδικασίες με σκοπό την προστασία των συμφερόντων των μελών τους δεν αρκεί για να δικαιολογήσει το συμπέρασμα ότι είναι συνδικαλιστικές οργανώσεις κατά την έννοια του Χάρτη γενικά και κατά την έννοια του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη για το σύστημα συλλογικών καταγγελιών.

Δείτε αναλυτικά την απόφαση.

Κλινικές δοκιμές φαρμάκων - Συμβάσεις ευθύνη και ειδικά ζητήματα Αστικού Δικαίου

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΚΟΥΤΕΛΗ

Κλινικές δοκιμές φαρμάκων - Συμβάσεις ευθύνη και ειδικά ζητήματα Αστικού Δικαίου

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση
send