logo-print

Στο ΚΕΑΟ όλες οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές - Με ενημερότητα οι μεταβιβάσεις ακινήτων

Ανεξαρτήτως ύψους και εισπραξιμότητας η ένταξη των οφειλών - Αναγκαίο το μέτρο για τη διευκόλυνση της υπαγωγής οφειλετών στο νόμο Κατσέλη λέει το Υπουργείο - Τι ισχύει για μεταβιβάσεις ακινήτων οφειλετών

25/01/2017

16/11/2017

Νέος Οικοδομικός Κανονισμός Δ έκδοση Ν. 4067/2012
H διατάραξη της κυριότητας

ΜΑΡΙΑ ΠΕΡΤΣΕΛΑΚΗ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟ ΔΙΚΑΙΟ

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει εκ νέου η απόφαση 58039/3275 (ΦΕΚ Β' 4504/30.12.2016) του Υφυπουργού Εργασίας κ. Πετρόπουλου, σύμφωνα με την οποία διαβιβάζονται στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανεξαρτήτως ύψους και εισπραξιμότητας, οι οποίες κατά την έκδοση της απόφασης δεν βρίσκονται σε καθεστώς ενεργούς ρύθμισης.

Παρά το γεγονός ότι νομικά πλέον είναι εφικτή η διαβίβαση στο ΚΕΑΟ οποιασδήποτε οφειλής, ανεξαρτήτως ποσού, το Υπουργείο Εργασίας αναφέρει πως η πράξη αυτή κρίθηκε αναγκαία καθώς οι οφειλέτες αδυνατούσαν να προσκομίσουν στα δικαστήρια τις απαιτούμενες βεβαιώσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ), με συνέπεια να μην έχουν τη δυνατότητα υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Ως προς τις κατηγορίες περί αναλγησίας, το Υπουργείο σημειώνει ότι δεν αλλάζει κάτι στη διαδικασία κατασχέσεων, καθώς αποτελεί «ξεκάθαρη πολιτική απόφαση» κατασχέσεις να επιδιώκονται μόνο όπου υπάρχουν περιουσίες και μεγάλες οφειλές με αποδεδειγμένη δυνατότητα καταβολής εισφορών που δεν γίνεται.

Με ασφαλιστική ενημερότητα η μεταβίβαση ακινήτων

Αντιδράσεις προκαλεί όμως και η εγκύκλιος Γ36/04/34/2016 του ΕΦΚΑ αναφορικά με της διασφάλιση οφειλής για μεταβίβαση ακινήτων οφειλετών που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.

Όπως αναφέρει η εγκύκιος, με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρο 18 του ν. 4331/2015, προβλέπεται ότι ακόμα και μετά τη συμμόρφωση του οφειλέτη σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής, οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης διατηρούν το δικαίωμα να μην χορηγούν αποδεικτικό ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτού, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη.

Στην πράξη διακρίνονται οι εξής περιπτώσεις:

· Χορήγηση Βεβαίωσης Ασφαλιστικής Ενημερότητας με διασφάλιση της οφειλής, οπότε από το τίμημα της μεταβίβασης δεν παρακρατείται ποσό.

· Χορήγηση Βεβαίωσης Οφειλής με παρακράτηση ποσού από το τίμημα και

· Χορήγηση Βεβαίωσης Οφειλής με παράλληλη διασφάλιση και παρακράτηση ποσού από το τίμημα.

Δείτε αναλυτικά τις προβλεπόμενες διαδικασίες στην εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, εδώ.

Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Εργατικό Δίκαιο - Ατομικές εργασιακές σχέσεις - Ε έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ