Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των δικηγόρων για την εν δυνάμει διεξαγωγή ποινικών δικών χωρίς συνήγορο υπεράσπισης (340 ΚΠΔ)

Συμβολική δίωρη στάση εργασίας από τις ποινικές δίκες των Εφετείων Κακουργημάτων, Μικτών Ορκωτών Δικαστηρίων και Εφετείων την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

16/03/2018

16/03/2018

Συμβολική δίωρη στάση εργασίας των δικηγόρων από τις ποινικές δίκες των Εφετείων Κακουργημάτων, Μικτών Ορκωτών Δικαστηρίων και Εφετείων την προσεχή Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018 από 9:00 έως 11:00, αποφάσισε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.

Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας των δικηγόρων προς την τροποποίηση του άρθρου 340 του Κώδικας Ποινικής Δικονομίας με τον Ν. 4509/2017, η οποία έχει ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με το Σύλλογο, την εν δυνάμει διεξαγωγή ποινικών δικών χωρίς συνήγορο υπερασπίσεως.

Δείτε σχετικά: Τροποποιείται ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας αναφορικά με την προσωπική εμφάνιση του κατηγορουμένου

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΔΣΑ, το Διοικητικό Συμβούλιο εξέφρασε την ομόφωνη αντίθεσή του στην τροποποίηση του άρθρου 340 Κ.Π.Δ. με τον Ν. 4509/2017, που έχει ως αποτέλεσμα την εν δυνάμει διεξαγωγή ποινικών δικών χωρίς συνήγορο υπερασπίσεως.

Στηλίτευσε την έναρξη εφαρμογής της προδήλως αντισυνταγματικής διάταξης από συγκεκριμένες δικαστικές συνθέσεις και μάλιστα σε δίκες που δεν ήταν πολυπρόσωπες και μακράς διάρκειας και δη εν όψει του ότι η αιτηθείσα διακοπή οφειλόταν σε κώλυμα εγκυμοσύνης της αυτεπαγγέλτως διορισθείσας συνηγόρου υπεράσπισης.

Μετά από διαλογική συζήτηση, το ΔΣ αποφάσισε ομόφωνα την αποστολή επιστολής στον Υπουργό Δικαιοσύνης, τον Πρόεδρο και την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον Προϊστάμενο του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Εφετείου Αθηνών και την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με την οποία θα εκφράζει την αντίθεση του σώματος απέναντι στην νέα αυτή κατάσταση που διαμορφώνεται και θα τους ζητήσει να τοποθετηθούν υπεύθυνα επ΄ αυτού. Προς τούτο, αποφάσισε ομόφωνα την συμβολική δίωρη στάση εργασίας των δικηγόρων από τις ποινικές δίκες των Εφετείων Κακουργημάτων, ΜΟΔ και ΜΟΕ την προσεχή Τετάρτη 21/3/2018 από 9:00 έως 11:00.

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση εδώ.

Σύνδεση στο Lawspot

Enter your e-mail address or username.
Enter the password that accompanies your e-mail.
Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
logo

Δεν έχετε λογαριασμό;

Μπορείτε να εγγραφείτε στο Lawspot ανεξαρτήτως ιδιότητας, ως δικηγόρος, συμβολαιογράφος ή και απλός χρήστης, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα εδώ.

Αν είστε δικηγόρος, με την εγγραφή σας στο Lawspot.gr κερδίζετε σημαντικά οφέλη. Δείτε αναλυτικές πληροφορίες εδώ.