logo-print

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να αναγνωριστεί ως «εφευρέτης» σύμφωνα με δικαστήριο της Αυστραλίας

Το δικαστήριο έκρινε ότι είναι «συμβατό με την προώθηση της καινοτομίας» να επιτραπεί στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης να γίνονται εφευρέτες

Ο περιορισμός του δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας προς όφελος της εκπαίδευσης στο ελληνικό και ενωσιακό δίκαιο

ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ

ΑΝΘΟΥΛΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Ο περιορισμός του δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας προς όφελος της εκπαίδευσης στο ελληνικό και ενωσιακό δίκαιο

ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ

ΑΝΘΟΥΛΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Επιμέλεια: Βίβιαν Παπουτσά, Δικηγόρος Αθηνών, LL.M (UoA), MCL (University of Cambridge)

Ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης είναι ικανό να είναι «εφευρέτης» σύμφωνα με το δίκαιο ευρεσιτεχνίας της Αυστραλίας, όπως αποφασίστηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο της χώρας.

Ο καθηγητής Ryan Abbott του Πανεπιστημίου του Surrey, έχει υποβάλει περισσότερες από 12 αιτήσεις ευρεσιτεχνίας σε όλο τον κόσμο (πχ. Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία), εκ μέρους του καθηγητή Δρ. Stephen Thaler, που είναι εγκατεστημένος στις ΗΠΑ. Οι δυο τους επιδιώκουν να καταχωρηθεί το μηχάνημα τεχνητής νοημοσύνης του Thaler γνωστό και ως «Dabus» (ένα μηχάνημα σαν αυτόνομο όχημα ενοποιημένης αισθητικότητας), ως εφευρέτης.

Διαβάστε επίσης: Πατέντες: Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν μπορεί να αποτελεί εφευρέτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομέης και της Αυστραλίας, απέρριψαν τις αιτήσεις αυτές, θεωρώντας ότι ως εφευρέτης μπορεί να καταχωρηθεί μόνο ένας άνθρωπος και όχι ένα μηχάνημα.

Η απόφαση από τον Αυστραλό αναπληρωτή Επίτροπο ευρεσιτεχνιών το Φεβρουάριο του έτους αυτού, επεσήμανε ότι παρά το γεγονός ότι ο «εφευρέτης» δεν ορίζεται στη σχετική νομοθεσία, θεωρείται ότι συμπεριλαμβάνει μόνο τα φυσικά πρόσωπα - και συνεπώς οι μηχανές μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνο ως βοηθητικά εργαλεία από τους εφευρέτες.

Ωστόσο, ο δικαστής Jonathan Beach του ομοσπονδιακού δικαστηρίου ανέτρεψε την απόφαση και ζήτησε την επανεξέταση του ζητήματος από την επιτροπή.

«Κατά την άποψη μου, ως εφευρέτης με βάση την Πράξη θα πρέπει να θεωρείται και ένα σύστημα ή μηχάνημα τεχνητής νοημοσύνης», είπε ο δικαστής. Επιπλέον, ο Beach ανέφερε ότι ένας εφευρέτης που δεν θεωρείται φυσικό πρόσωπο, δεν θα μπορούσε να είναι ο αιτών της εφεύρεσης, και ως ιδιοκτήτης του συστήματος, ο Thaler θα πρέπει να είναι ο ιδιοκτήτης οποιασδήποτε εφεύρεσης, η οποία θα προέρχεται από τις εφευρέσεις του «Dabus». Αυτό είναι «συμβατό με την πραγματικότητα της υπάρχουσας τεχνολογίας», είπε ο δικαστής, ενώ «βρίσκεται σε συμφωνία με την Πράξη και την προώθηση της καινοτομίας.»

Ο Beach είπε ότι ήταν απαραίτητο να υπάρξει μία εξέταση του ζητήματος που να ξεπερνά τη στενή ερμηνεία του ορισμού του «εφευρέτη», ο οποίος περιλαμβάνει μόνο τα φυσικά πρόσωπα. «Πρέπει να παλέψω με την υποβόσκουσα ιδέα, αναγνωρίζοντας την εξελισσόμενη φύση των εφευρέσεων που κατοχυρώνονται με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, καθώς και των δημιουργών τους. Δημιουργούμαστε και δημιουργούμε. Γιατί να μην μπορούν οι ίδιες μας οι δημιουργίες επίσης να δημιουργούν;»

Ο δικηγόρος ευρεσιτεχνιών Δρ. Mark Summerfield είπε αναφορικά με την απόφαση αυτή ότι πιθανότατα θα ασκήσει έφεση, καθώς η απόφαση αυτή θα μπορούσε να έχει ευρύτερες συνέπειες για τις ευρεσιτεχνίες στην Αυστραλία.

«Επιτρέποντας στις μηχανές να αναγνωρίζονται ως εφευρέτες, οι προβλεπόμενες και μη συνέπειες θα είναι πολλές. Επιτρέποντας τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για εφευρέσεις που παράγονται από μηχανές διαρκείας με απεριόριστη δυνατότητα, χωρίς περαιτέρω παρέμβαση από οποιαδήποτε ανθρώπινη εφευρετικότητα, κρίση, ή πνευματική προσπάθεια, θα μπορεί απλώς να παρακινήσει μεγάλες επιχειρήσεις να χτίσουν «συστάδες κυκλωμάτων διπλωμάτων ευρεσιτεχνιών», οι οποίες θα μπορούσαν μόνο να μειώσουν, παρά να ενθαρρύνουν, την καινοτομία σε γενικές γραμμές.»

To «Dabus» έλαβε το πρώτο του δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στη Νότια Αφρική την προηγούμενη εβδομάδα.

Πηγή: theguardian.com
Αναδάσωση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ - ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΠΑΠΑΣΤΕΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Κανονισμός (ΕE) 1215/2012 - Κανονισμός Βρυξέλλες Ια - Κατ

ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ ΠΑΡΙΣ

ΒΑΣΙΛΑΚΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

send