logo-print

Υπουργός Δικαιοσύνης: Τι ισχύει για πλειστηριασμούς και προστασία πρώτης κατοικίας (Δελτίο Τύπου)

Η προστασία της πρώτης κατοικίας δεν είναι έναντι των ιδιωτών, είναι έναντι των τραπεζών - Δε χρειάζεται περαιτέρω θεσμική παρέμβαση για την προστασία της

01/12/2017

06/12/2017

Η προσημείωση υποθήκης Μετά τους ν. 4842/2021 και 4871/2021

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΉ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Πολιτική Δικονομία Ε έκδοση

Δελτίο Τύπου | Ημ/νία Δημοσίευσης : 1/12/2017

Συνέντευξη του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρου Κοντονή

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής παραχώρησε σήμερα συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Real fm και στον δημοσιογράφο Βασίλη Λυριτζή.

Απαντώντας σε ερώτηση για τους πλειστηριασμούς και την προστασία της πρώτης κατοικίας ο κ. Κοντονής υπογράμμισε:

«Η ιστορία των πλειστηριασμών δεν είναι ούτε δύσκολη ούτε πολύπλοκη υπόθεση. Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες, γι’ αυτό και υπάρχει ο νόμος που ξεκαθαρίζει τα πράγματα. Ο νόμος που ισχύει προβλέπει προστασία πρώτης κατοικίας, όταν υπάρχουν τρία παιδιά, αξίας μέχρι διακόσιες ογδόντα χιλιάδες ευρώ, για όλους τους πλειστηριασμούς. Επομένως με βάση το νόμο Κατσέλη-Σταθάκη όπως ισχύει, δηλαδή με τις τροπολογίες που επί του νόμου Κατσέλη έκανε η κυβέρνησή μας το 2015, είναι απολύτως διασφαλισμένη η πρώτη κατοικία. Σημειώνω ότι όταν παραλάβαμε εμείς τη διακυβέρνηση δεν υπήρχε καμία προστασία, είχε λήξει στις 31.12.2014 και για 25 μέρες γίνονταν κανονικά πλειστηριασμοί όλων των ακινήτων. Μέχρι το τέλος του 2018 μπορεί οποιοσδήποτε να υπαχθεί στο νόμο. Επομένως αντιλαμβάνεστε ότι η προστασία και οι νομικές προϋποθέσεις παρέχονται και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση επ’ αυτού. Να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα: Όσον αφορά το θέμα της πρώτης κατοικίας για το οποίο όλη η κοινωνία, όλες οι πολιτικές δυνάμεις σε αυτό τον τόπο δεν έχουν την παραμικρή αντίρρηση,  υπάρχει προστασία και η προστασία αυτή είναι απόλυτη. Σε αυτό εμμένω και θεωρώ ότι οποιοσδήποτε διαβάσει το νόμο, διαπιστώνει πως ισχύει απολύτως αυτό που σας λέω».

Διαβάστε επίσης: Ανακοίνωση ΔΣΑ για τα επεισόδια στο Ειρηνοδικείο Αθηνών

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο Υπουργός διευκρίνισε:

«Όταν μιλάμε για προστασία πρώτης κατοικίας μιλάμε για προστασία πρώτης κατοικίας δανειοληπτών, δηλαδή πολιτών οι οποίοι έχουν πάρει δάνεια από τράπεζες. Εάν εγώ, κ. Λυριτζή, είμαι έμπορος και χρωστάω σ’ εσάς που είστε ο προμηθευτής μου χρήματα, κι εσείς μετά από χρόνια δικαστικών διενέξεων έχετε μια τελεσίδικη απόφαση την οποία θέλετε να εκτελέσετε, δεν μπορεί κανείς να σας απαγορεύσει να την εκτελέσετε, εναντίον όποιου σας χρωστάει. Υπάρχουν δηλαδή και ιδιωτικά χρέη. Η προστασία της πρώτης κατοικίας δεν είναι έναντι των ιδιωτών, είναι έναντι των τραπεζών. Γι αυτό όταν ήμασταν εμείς στην αντιπολίτευση λέγαμε «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» και εννοούσαμε την πρώτη κατοικία. Γι  αυτό το λόγο πήραμε μέτρα όταν ήρθαμε στην κυβέρνηση, ακριβώς για την πρώτη κατοικία. Να αφήσουν αυτά που λένε και διαβάζω σήμερα στις εφημερίδες. Το ζήτημα είναι αυτό: Αν μια μάνα για παράδειγμα, έχει απαιτήσεις από τον πατέρα των παιδιών της γιατί δεν της πληρώνει τη διατροφή τι θα κάνει, όταν έχει πετύχει δικαστική απόφαση; Ένας εργαζόμενος έχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση μετά από πέντε χρόνια κατά του εργοδότη του, εκεί τι θα πούμε, ότι είναι πρώτη κατοικία του εργοδότη; Αυτά είναι ιδιωτικά χρέη δεν έχουν να κάνουν καθόλου με την προστασία της πρώτης κατοικίας δανειοληπτών, το τονίζω. Γι αυτό μίλησα για γκαιμπελισμό, και το επαναλαμβάνω και σήμερα. Εγώ λέω τούτο, το οποίο νομίζω κατάλαβε όλη η Ελλάδα: Δημοσιεύσαμε τον κατάλογο των ακινήτων τα οποία εκτέθηκαν σε πλειστηριασμό, τόσο τον δημόσιο, φυσικό, όσο και τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό. Δεν υπάρχει πουθενά πρώτη κατοικία. Επομένως αυτοί οι οποίοι δημιούργησαν τα απαράδεκτα επεισόδια στο Ειρηνοδικείο αλλά διαμαρτυρήθηκαν και στο γραφείο της συμβολαιογράφου, που διενεργούσε τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό στον οποίο βγήκε το περιβόητο ακίνητο του ενάμισι εκατομμυρίου ελβετικών φράγκων στην Κηφισιά, εμπλεκομένου στο σκάνδαλο των χρηματιστηρίου, διαμαρτύρονταν να μη γίνει αυτός και μόνο ο πλειστηριασμός. Και ρωτάω οποιονδήποτε καλόπιστο άνθρωπο σε αυτή τη χώρα: ποιους προστατεύουν; Ας μου απαντήσει κάποιος. Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές –που έχουν την οικονομική δυνατότητα- είναι χιλιάδες. Ο νόμος είναι απολύτως σωστός και σαφής: Κρίνει ο δικαστής -γι αυτό λέμε υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη-Σταθάκη, δε γίνεται με μαγικό τρόπο- καταθέτει κάποιος μια αίτηση στο δικαστήριο και το δικαστήριο κρίνει αν αυτός χρήζει προστασίας. Αυτό είναι το πολύ σημαντικό».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο νέας παρέμβασης για την προστασία της πρώτης κατοικίας ο κ. Κοντονής απάντησε:

«Δε χρειάζεται περαιτέρω θεσμική παρέμβαση. Η λαϊκή οικογένεια είναι απολύτως διασφαλισμένη. Η υπαγωγή της λαϊκής οικογένειας στο νόμο Κατσέλη-Σταθάκη είναι βέβαιο ότι οδηγεί σε δικαστική απόφαση αρχικά προσωρινής προστασίας με την προσωρινή διαταγή που δίνει ο δικαστής αλλά και περαιτέρω, με την έκδοση της απόφασης. Υπάρχει κανείς που να μην αντιλαμβάνεται τις αυστηρές προϋποθέσεις του νόμου; Είναι δυνατόν μία πρώτη κατοικία μιας λαϊκής οικογένειας, η οποία έχει δοκιμαστεί από την κρίση να μην τύχει της προστασίας του δικαστηρίου με τα εισοδήματα τα οποία θα εμφανίσει αυτός ο άνθρωπος που μπορεί να έχει δύο ή τρία παιδιά; Δεν υπάρχει αυτό, γι’ αυτό βλέπετε κ. Λυριτζή, εκτός των άλλων, και κούρεμα μεγάλου μέρους του χρέους από τα δικαστήρια. Έχω δει γενική ικανοποίηση από την εφαρμογή του νόμου».

Όσον αφορά την επέκταση του νόμου Κατσέλη-Σταθάκη μετά το 2018 ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε:

«Μέχρι την 31/12/2018 έχουμε μπροστά μας ένα χρόνο κι ένα μήνα. Αυτά θα τα δούμε εν ευθέτω χρόνω. Το σημαντικό είναι ότι πλέον έχουμε και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, οι οποίοι έγιναν για πρώτη φορά και τους οποίους δε θέλουν οι κύριοι οι οποίοι μαζεύονται. Όπως σας είπα, διαδήλωναν με επικεφαλής τον κ. Λαφαζάνη, έξω από το γραφείο της συμβολαιογράφου η οποία έβγαζε σε πλειστηριασμό το ακίνητο της Κηφισιάς. Δεν ήθελαν να γίνει ούτε αυτός ο πλειστηριασμός. Αυτό έχει απολύτως πολιτικά κίνητρα. Ο νόμος προστατεύει κατά τρόπο κατηγορηματικό την πρώτη κατοικία. Όλοι αυτοί που διατυμπάνιζαν την επιστροφή στη δραχμή τα προηγούμενα χρόνια βλέπουν ότι το πολιτικό τους αφήγημα έχει πέσει στο κενό και δεν βρίσκουν τίποτα άλλο παρά να επιδίδονται σε ψεύδη και γκαιμπελισμούς».

Αναφερόμενος στον εξωδικαστικό συμβιβασμό ο κ. Κοντονής υπογράμμισε:

«Έχει ξεκινήσει και υπάρχει μεγάλη ροή. Νομίζω ότι θα έχουμε και θεαματικά αποτελέσματα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Περαιτέρω, η κυβέρνηση έχει συστήσει υπηρεσίες στις οποίες ο πολίτης μπορεί να προσφύγει δωρεάν, για να λάβει νομικές συμβουλές είτε είναι έμπορος είτε όχι για το δάνειο και τη ρύθμιση που μπορεί να κάνει. Έχουμε εξοπλίσει την κοινωνία με όλα τα απαραίτητα εργαλεία και μπορεί ο καθένας να σταθμίσει τις δυνατότητες που παρέχονται».

Στην ερώτηση του Β. Λυριτζή: «Θα φτάσετε στο σημείο κύριε Υπουργέ να πείτε ότι οι πλειστηριασμοί είναι καλό πράγμα…» ο κ. Κοντονής απάντησε:

«Για τους κακοπληρωτές είναι άγιο πράγμα κ. Λυριτζή! Γι’ αυτούς που τόσα χρόνια κρύβονταν πίσω από μία γενική διάταξη προστασίας της πρώτης κατοικίας, είναι το καλύτερο που μπορεί να γίνει. Αυτοί οι τύποι με τις βίλες και τις πισίνες δεν πρέπει να πληρώσουν; Ήταν τόσα χρόνια κρυμμένοι πίσω από τη γενική προστασία της πρώτης κατοικίας. Όταν αυτή την ώρα, όσον αφορά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς δεν υπάρχει κανένα ακίνητο κάτω από 300 χιλιάδες πρώτη κατοικία ή ακόμη και εξοχικό, αυτό δεν είναι προστασία ακόμη και πέραν της πρώτης κατοικίας; Αλλά ακόμη και οι τράπεζες πρέπει να βάλουν μία ιεράρχηση στα ποσά που πρέπει να διεκδικήσουν. Δεν τους ενδιαφέρει η λαϊκή κατοικία ενός φτωχού ανθρώπου στο Περιστέρι ή στο Κερατσίνι ή στο Πέραμα. Τους ενδιαφέρουν οι βίλες που κάποιοι έπαιρναν με τσουβάλια τα εκατομμύρια δάνεια και τελικά δεν έδιναν πίσω ούτε ένα ευρώ. Αυτούς έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός με τις ανακεφαλαιοποιήσεις, αυτούς έχουν πληρώσει κατά κύριο λόγο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Γι’ αυτό σας λέω, γι’ αυτές τις περιπτώσεις  πολύ καλά εξελίσσονται οι πλειστηριασμοί και πρέπει να εξελίσσονται. Επιτέλους να καταλάβουν αυτοί οι τύποι ότι εδώ δεν είναι το βασίλειο της ασυδοσίας, εδώ υπάρχει κράτος και δεν μπορούν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι να πληρώνουν τα σπασμένα.

Ο κ. Κοντονής είπε για την εποπτεία των πλειστηριασμών από το ΥΔΔΑΔ:

«Η διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ελέγχεται απολύτως. Ήδη οι πρώτοι που έγιναν έγιναν υπό την άμεση, φυσική εποπτεία του ΥΔΔΑΔ. Και μάλιστα επειδή υπάρχει ένα αίτημα από την πλευρά των συμβολαιογράφων για περαιτέρω ανάληψη ευθύνης από την πλευρά του Υπουργείου, απάντησα ότι μέχρι το Μάρτιο μετά από διαβούλευση θα έχουμε καταλήξει σε μία νομοθετική ρύθμιση που θα λύνει το θέμα. Όπως είπα, όταν εμείς λέγαμε «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» δεν εννοούσαμε τις βίλες ή τις δεύτερες και τρίτες κατοικίες. Εννοούσαμε τη λαϊκή κατοικία. Και μιλούσαμε για τους δανειολήπτες φτωχούς ανθρώπους, οι οποίοι πήραν ένα δάνειο υπό κανονικές συνθήκες, και βρέθηκαν μέσα στην κρίση να μην μπορούν να το αποπληρώσουν».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε επίσης: «Για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία μπορεί το κράτος να προβαίνει σε κατάσχεση αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχει θέμα πλειστηριασμών. Να μην μπερδεύουμε την κατάσχεση με τον πλειστηριασμό. Επομένως όλα αυτά τα ζητήματα θα ρυθμιστούν και όπως είπαμε χθες τρεις υπουργοί της κυβέρνησης, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την πρώτη κατοικία των λαϊκών στρωμάτων και των ανθρώπων που δοκιμάστηκαν από την κρίση. Όλα τα θέματα είναι υπό έλεγχο».

Όσον αφορά την υπαγωγή των εμπόρων στο νόμο Κατσέλη σημείωσε ο κ. Κοντονής:

«Φυσικά οι έμποροι δεν μπορούν να μπουν στο νόμο Κατσέλη. Για τους εμπόρους υπάρχει άλλη διαδικασία, ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων. Μάλιστα το νομοθετικό πλαίσιο ευνοεί  πάρα πολύ τους εμπόρους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι δικηγόροι διαμαρτύρονταν ζητώντας να υπαχθούν σε παρόμοια ρύθμιση, για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία. Γιατί είναι πολύ καλή η ρύθμιση αυτή για τους εμπόρους. Λαμβάνουμε μέτρα. Δεν αφήνουμε τον εμπορικό κόσμο ανοχύρωτο μπροστά σ’ αυτή την επέλαση που υπέστη η κοινωνία». 

Ο φορολογικός έλεγχος της Α.Α.Δ.Ε. στις τραπεζικές καταθέσεις ως βασικό εργαλείο κατά της φοροδιαφυγής, 2024
Δασικό Δίκαιο & Εθνικό Κτηματολόγιο Β έκδοση

ΠΑΠΑΣΤΕΡΙΟΥ Δ.

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ - ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

send