logo-print

Άρθρο 14 - Κοινή Υπουργική Απόφαση οικ. 16228/17.5.2017 - Κυρώσεις σχετικές με τη γνωστοποίηση

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

18/05/2017

Κωδικοποιημένο
Πολυκώδικας, 15η έκδ., 2023
Η ελαττωματική καταγγελία και οι συνέπειές της

ΚΩΣΤΗΣ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1. Σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων της παρούσας επιβάλλονται οι κυρώσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του ν. 4442/2016 ως εξής:

ΤΙΜΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ = (τιμή βάσης * συντελεστή επιπέδου παράβασης * συντελεστή μεγέθους)

ΠΡΟΣΤΙΜΟ = ΤΙΜΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ + ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ 1 ή 2 + ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ 3 – ΜΕΙΩΣΗ 1

2. Ως τιμή βάσης ορίζονται τα εκατό (100) ευρώ.

3. Επί της τιμής βάσης υπολογίζονται συντελεστές από το 1 έως το 6 ανάλογα με το επίπεδο παράβασης γνωστοποίησης (ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΠΑΡΑΒΑΣΗΣ).

Συγκεκριμένα:

3.1. Ανάλογα με τη σπουδαιότητα των στοιχείων τα οποία δεν γνωστοποιήθηκαν ή γνωστοποιήθηκαν αναληθώς ή των στοιχείων για τα οποία δεν γνωστοποιήθηκε η μεταβολή, ο συντελεστής επιπέδου παράβασης διαμορφώνεται ως εξής, ανάλογα με το εάν αφορά:

3.1.1. Πληροφορίες σχετικά με το φορέα της επιχείρησης: 3.

3.1.2. Πληροφορίες σχετικά με τη θέση της εγκατάστασης:

3. 3.1.3. Πληροφορίες σχετικά με την ασκούμενη δραστηριότητα: 6.

3.1.4. Πληροφορίες που σχετίζονται με την υποχρέωση ύπαρξης πιστοποιητικού στο φάκελο της επιχείρησης: 6.

3.1.5. Πληροφορίες που δεν σχετίζονται με την υποχρέωση ύπαρξης πιστοποιητικού: 3.

3.1.6. Γνωστοποίηση μουσικής: 3.

3.1.7. Πληροφορίες σχετικές με την κυκλοφοριακή σύνδεση: 6.

3.1.8. Γνωστοποίηση σχετικά με τη διάθεση αλκοόλ: 3.

3.2. Αν πρόκειται για έλλειψη μεταβολής προσθήκης δραστηριότητας ή αλλαγής φορέα: 5.

3.3. Αν πρόκειται για παντελή έλλειψη πρώτης γνωστοποίησης: 6.

4. Επί της τιμής βάσης υπολογίζονται συντελεστές από το 1 έως το 8 αναλόγως του μεγέθους του καταστήματος. Για το μέγεθος του καταστήματος ορίζονται οι παρακάτω κατηγορίες (ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΜΕΓΕΘΟΥΣ):

4.1. Για καταστήματα μαζικής εστίασης:

α) Κατηγορία 1 από 1 έως 20 εξυπηρετούμενα άτομα.

β) Κατηγορία 2 από 21 έως 40 εξυπηρετούμενα άτομα.

γ) Κατηγορία 3 από 41 έως 60 εξυπηρετούμενα άτομα.

δ) Κατηγορία 4 από 61 έως 80 εξυπηρετούμενα άτομα.

ε) Κατηγορία 5 από 81 έως 100 εξυπηρετούμενα άτομα.

στ) Κατηγορία 6 από 101 έως 120 εξυπηρετούμενα άτομα.

ζ) Κατηγορία 7 από 121 έως 140 εξυπηρετούμενα άτομα.

η) Κατηγορία 8 από 141 εξυπηρετούμενα άτομα και άνω, όπου εξυπηρετούμενα άτομα νοούνται οι καθήμενοι πελάτες.

4.2. Για όλα τα υπόλοιπα καταστήματα:

α) Κατηγορία 1 από 1 έως 5 εργαζομένους.

β) Κατηγορία 2 από 6 έως 10 εργαζομένους.

γ) Κατηγορία 3 από 11 έως 20 εργαζομένους.

δ) Κατηγορία 4 από 21 έως 30 εργαζομένους.

ε) Κατηγορία 5 από 31 έως 40 εργαζομένους.

στ) Κατηγορία 6 από 41 έως 50 εργαζομένους.

ζ) Κατηγορία 7 από 51 έως 60 εργαζομένους.

η) Κατηγορία 8 από 61 εργαζομένους και άνω.

5. Το γινόμενο των τιμών όπως εξειδικεύονται στις παραγράφους 2, 3 και 4 ορίζεται ως ΤΙΜΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ και δύναται να προσαυξάνεται ή να μειούται ως εξής:

α) Εάν διαπιστώνεται παράλληλα και άλλη παράβαση της κείμενης νομοθεσίας που θέτει σε διακινδύνευση ή προκάλεσε βλάβη στο δημόσιο συμφέρον, προσαυξάνεται έως και 50% επί της τιμής υπολογισμού (ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ 1).

β) Εάν διαπιστώνεται η ίδια παράβαση εντός δύο ετών από τη διαπίστωση της πρώτης παράβασης, η τιμή υπολογισμού προσαυξάνεται κατά 50% για κάθε νέα διαπίστωση παράβασης με χρονικό σημείο αφετηρίας της διετίας την ημέρα διαπίστωσης της αμέσως προηγούμενης ίδιας παράβασης (ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ 2).

γ) Εάν ο φορέας συνεργάζεται άμεσα και ανταποκρίνεται στη συμμόρφωση, η τιμή υπολογισμού μειούται κατά 20%. Ως συμμόρφωση νοείται η προσκόμιση των απαιτούμενων αποδεικτικών εγγράφων εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου. Σε περιπτώσεις που απαιτείται περισσότερος χρόνος, η συμμόρφωση αποδεικνύεται με την προσκόμιση της αίτησης εντός 10 εργάσιμων ημερών. Η αρμόδια αρχή οφείλει να προβεί σε επανέλεγχο εντός εύλογου χρονικού διαστήματος προκειμένου να εξετάσει τη συμμόρφωση του φορέα.

6. Εάν η παράβαση κρίνεται ήσσονος σημασίας, η αρμόδια αρχή δύναται να προβαίνει σε σύσταση και να τάσσει προθεσμία για συμμόρφωση εντός της οποίας εάν ο ελεγχόμενος συμμορφωθεί δεν επιβάλλεται πρόστιμο.

7. Ειδικά για την περίπτωση που ο ελεγχόμενος δεν κατέβαλε το απαιτούμενο παράβολο της γνωστοποίησης ή της μεταβολής προσθήκης δραστηριότητας ή προέβη σε γνωστοποίηση έχοντας ληξιπρόθεσμες οφειλές, η αρμόδια αρχή τάσσει προθεσμία δέκα (10) ημερών για συμμόρφωση, πέραν της οποίας, εφόσον ο ελεγχόμενος δε συμμορφωθεί, επιβάλλεται το πρόστιμο κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 3.3. για την έλλειψη γνωστοποίησης και οι αρμόδιες υπηρεσίες οφείλουν να προβούν σε πράξη προσωρινής ή οριστικής διακοπής λειτουργίας της επιχείρησης, που υλοποιείται με σφράγιση του καταστήματος μέχρι την εξόφληση ή τη ρύθμιση των οφειλών.

8. Ειδικά για την περίπτωση που ο ελεγχόμενος προέβη σε γνωστοποίηση χωρίς να λάβει προηγουμένως τη βεβαίωση του άρθρου 2 ή εάν αυτή είχε λήξει, η αρμόδια αρχή τάσσει κατ’ ανώτατο προθεσμία δεκαπέντε ημερών για την έκδοση της βεβαίωσης. Ο ελεγχόμενος οφείλει να προμηθευτεί τη βεβαίωση, διαφορετικά επιβάλλεται το πρόστιμο κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 3.3 για την έλλειψη γνωστοποίησης. Η αρμόδια αρχή, συνεκτιμώντας τις περιστάσεις, προβαίνει σε πράξη προσωρινής ή οριστικής διακοπής λειτουργίας της επιχείρησης, που υλοποιείται με σφράγιση του καταστήματος.

9. Με την επιφύλαξη των προηγούμενων παραγράφων 7 και 8 και των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 15 της παρούσας, η διαπίστωση παραβάσεων περί γνωστοποίησης της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου δεν επιφέρει αφ’ εαυτής το διοικητικό μέτρο της προσωρινής ή οριστικής διακοπής της λειτουργίας της επιχείρησης.

10. Τα πρόστιμα εισπράττονται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις για την είσπραξη των εσόδων των δήμων. Ποσοστό 50% των προστίμων αποτελεί έσοδο του οικείου δήμο και ποσοστό 50% αποδίδεται υπέρ του Δημοσίου, κατά τα οριζόμενα στην παρ. 4 του αρ. 15 του ν. 4442/2016.

Πολιτική Δικονομία Ε έκδοση
Εταιρική Διακυβέρνηση Ανωνύμων Εταιριών

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ