logo-print

Άρθρο 4 - Νόμος 1387/1983 - Εκπρόσωποι των εργαζοµένων

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

19/08/1983

Κωδικοποιημένο
Εγχειρίδιο Εργατικού Δικαίου - Ατομικές Εργασιακές Σχέσεις Η έκδοση
Εγχειρίδιο Εργατικού Δικαίου - Ατομικές Εργασιακές Σχέσεις Η έκδοση

1. Για τη διεξαγωγή των διαβουλεύσεων κατά τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 3, ως εκπρόσωποι των εργαζοµένων θεωρούνται οι νόµιµοι εκπρόσωποι του σωµατείου των εργαζοµένων στην επιχείρηση ή εκµετάλλευση που έχει μέλη τουλάχιστο το 70 % των εργαζοµένων, καθώς και την πλειοψηφία αυτών που απολύονται.

2. Εάν υπάρχουν περισσότερα από ένα σωµατεία στην επιχείρηση ή εκµετάλλευση, χωρίς κανένα να καλύπτει το 70 % των εργαζοµένων και την πλειοψηφία αυτών που απολύονται, ως εκπρόσωποι των εργαζοµένων θεωρούνται οι υποδεικνυόµενοι από τις διοικήσεις των σωµατείων με κοινή δήλωσή τους προς τον εργοδότη. Οι εκπρόσωποι αυτοί υποδεικνύονται αναλογικά με τη δύναµη των σωµατείων, εφόσον σε αυτή συνολικά ανήκε το 70% των εργαζοµένων και η πλειοψηφία εκείνων τους οποίους αφορούν οι απολύσεις.

Η υπόδειξη των εκπροσώπων αυτών πρέπει να γίνει μέσα σε τρεις ηµέρες από τη γνωστοποίηση του εργοδότη που προβλέπει η παράγραφος 2 του άρθρου 3.

3. Εάν δεν υπάρχει σωµατείο ή σωµατεία, που να καλύπτουν τις προϋποθέσεις των προηγούµενων παραγράφων, οι εργαζόµενοι εκπροσωπούνται από επιτροπή τριµελή για επιχειρήσεις ή εκµεταλλεύσεις που απασχολούν από είκοσι έως πενήντα εργαζόµενους και πενταµελή για επιχειρήσεις ή εκµεταλλεύσεις που απασχολούν περισσότερους από πενήντα εργαζόµενους.

Τα μέλη της παραπάνω επιτροπής εκλέγονται με μυστική ψηφοφορία από τη συνέλευση των εργαζοµένων στην επιχείρηση ή εκµετάλλευση. Η συνέλευση συνέρχεται μέσα σε επτά ηµέρες από την ηµέρα που θα αναρτηθεί στους χώρους εργασίας σχετική πρόσκληση του εργοδότη. Η πρόσκληση ορίζει το θέµα, την ηµέρα, την ώρα και τον τόπο της συνέλευσης και κοινοποιείται στην αρµόδια Επιθεώρηση Εργασίας. Για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του 51% των εργαζόµενων στην επιχείρηση ή εκµετάλλευση και για την εκλογή των εκπροσώπων η σχετική πλειοψηφία των παρόντων. Εάν δεν επιτευχθεί η εκλογή, οι εκπρόσωποι των εργαζόµενων ορίζονται την εποµένη της σύγκλησης της συνέλευσης από το πλέον αντιπροσωπευτικό Εργατικό Κέντρο μεταξύ των εργαζοµένων στην επιχείρηση ή εκµετάλλευση.

4. Εάν δεν αναδειχθούν οι εκπρόσωποι των εργαζοµένων κατά την παραπάνω διαδικασία, οι εργαζόµενοι εκπροσωπούνται από τριµελή ή πενταµελή επιτροπή αποτελούµενη από τους εργαζόµενους που έχουν τον περισσότερο χρόνο υπηρεσίας στην επιχείρηση ή εκµετάλλευση.

Παροχή διόδου κατά ΑΚ 1012-1017, 3η έκδ., 2024
Αθέτηση ρήτρας παρεκτάσεως αποκλειστικής διεθνούς δικαιοδοσίας και αποζημιωτική ευθύνη - Σειρά Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 8

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ

send