logo-print

Νέα Υπουργική Απόφαση για την ίδρυση και τη λειτουργία φαρμακείου

Νέες διατάξεις που καθορίζουν την ίδρυση και λειτουργία των φαρμακείων, την αρμόδια υπηρεσία χορήγησης, την διοικητική περιφέρεια ισχύος της άδειας και τα προσόντα των αιτούμενων τις άδειες, φαρμακοποιών

26/05/2016

29/01/2018

Διοικητικό Δικονομικό Δίκαιο
Πολυκώδικας Μάρτιος 2024 No 5

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση Γ5(β)/Γ.Π.οικ.36277 σχετικά με ρυθμίσεις επαγγέλματος φαρμακοποιού και την ίδρυση φαρμακείου.

Με την παρούσα υπουργική απόφαση αυτή θεσπίζονται νέες διατάξεις που καθορίζουν την ίδρυση και λειτουργία των φαρμακείων στην Ελλάδα, την αρμόδια υπηρεσία χορήγησης, την διοικητική περιφέρεια ισχύος της άδειας και τα προσόντα των αιτούμενων τις άδειες, φαρμακοποιών (γυναικών ή ανδρών) ή άλλων φυσικών προσώπων.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι άδειες ίδρυσης φαρμακείων χορηγούνται σε φαρμακοποιούς (άνδρες ή γυναίκες) κατόχους άδειας ασκήσεως επαγγέλματος φαρμακοποιού της Ελλάδας ή κράτους-μέλους της Ε.Ε., καθώς και σε άλλα φυσικά πρόσωπα πολίτες της Ελλάδας ή κράτους-μέλους της Ε.Ε., από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας της έδρας των φαρμακείων, με απόφαση του Αρμόδιου Περιφερειάρχη και δηλώνονται από τον/ την κάτοχο της άδειας στον οικείο Φαρμακευτικό Σύλλογο εντός εξήντα (60) ημερών από την λήψη της.

Άδεια ίδρυσης φαρμακείου δεν χορηγείται σε νομικά πρόσωπα, πλην των συνεταιρισμών φαρμακοποιών μελών της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ). Στην περίπτωση αυτή απαιτείται προηγούμενη αιτιολογημένη απόφαση του Δ.Σ. της ΟΣΦΕ.

Επισημαίνεται ότι με τη νέα απόφαση καταργείται η αντίστοιχη ΚΥΑ υπ’ αριθμ. Γ5(β)/Γ.Π.οικ.82829/15.

Αποφάσεις ιδρύσεως φαρμακείων που εκδόθηκαν κατά παρέκκλιση του Ν. 4336/2015 από Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των κατά τόπους αρμόδιων Περιφερειακών Ενοτήτων, στην περίοδο από 20 Αυγούστου 2015 μέχρι την δημοσίευση της νέας κοινής υπουργικής απόφασης, διατηρούν την ισχύ τους.

Ολόκληρη την ΚΥΑ μπορείτε να βρείτε εδώ.

Διεθνής Εμπορική Διαιτησία Τόμος ΙΙ
Ιδιωτικό Ασφαλιστικό Δίκαιο Ζ έκδοση
send