logo-print

Ransomware: ο ιός των 100 ευρώ

Το ρωσικής προέλευσης κακόβουλο λογισμικό (malware) με την ονομασία Ransomware εμφανίστηκε μόλις πρόσφατα, αλλά έχει ήδη καταφέρει να προκαλέσει πονοκέφαλο σε αρκετούς χρήστες του Διαδικτύου. Toν Ιούνιο του 2013 η παγκοσμίως αναγνωρισμένη σε θέματα ασφάλειας υπολογιστών McAfee ανακοίνωσε πως 250.00 υπολογιστές είχαν μολυνθεί μόλις στο πρώτο εξάμηνο του χρόνου, διπλασιάζοντας τον αντίστοιχο αριθμό του 2012.

Το Ransomware είναι ένας ιός που διεισδύει με τη μέθοδο του δουρείου ίππου (trojan) στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του χρήστη παίρνοντας έτσι τον έλεγχο του και επιχειρεί να αποσπάσει χρήματα με τη μέθοδο της εξαπάτησης. Συγκεκριμένα, εμφανίζεται στον υπολογιστή του χρήστη ένα μήνυμα, το οποίο αναφέρει σε μία όχι και τόσο πειστική μετάφραση, ότι ο υπολογιστής έχει κλειδωθεί με εντολή της Αστυνομίας και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, επειδή καταγράφηκε παράνομη δραστηριότητα. Στη συνέχεια το κείμενο αναφέρει ότι για το “ξεκλείδωμα” του υπολογιστή απαιτείται χρηματικό ποσό -συνήθως 100 ευρώ, εξ' ου και το προσωνύμιοo του-, το οποίο θα πρέπει να καταβληθεί μέσω καρτών πληρωμής, όπως PaySafe κλπ.

Το Ransomware είναι ένα καλά σχεδιασμένο κακόβουλο λογισμικό το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις μπλοκάρει τη λειτουργία του ηλεκτρονικού υπολογιστή του χρήστη, και σε συγκεκριμένες μόνο περιπτώσεις μπορεί να εκτελέσει και άλλες δραστηριότητες, όπως η αποκρυπτογράφηση αρχείων.

Η πρόσφατη έξαρση που παρατηρήθηκε στη χώρα μας ανάγκασε μάλιστα τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να εκδώσει δελτία τύπου σχετικά με την αντιμετώπιση και την προφύλαξη από το συγκεκριμένο malware. Η Ελληνική Αστυνομία δήλωσε ίσως το αυτονόητο, ότι δηλαδή δε θα ζητούσε σε καμία περίπτωση πληρωμή προστίμου ή τέτοιας μορφής από πολίτες και κάλεσε τους χρήστες να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί προς αποφυγήν προσπαθειών εξαπάτησής τους. Στη συνέχεια τους παρότρυνε να μην προβαίνουν σε καταβολή χρημάτων, αντίθετα να τερματίζουν τη λειτουργία του ηλεκτρονικού υπολογιστή και να ζητείται η βοήθεια τεχνικού, για την απομάκρυνση του κακόβολου λογισμικού. Αναλυτικότερες οδηγίες από τη Δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος μπορείτε να βρείτε εδώ.

Ενώ η μάχη(?) μεταξύ hackers και εταιρειών προστασίας υπολογιστών συνεχίζεται, εξακολουθούν -και μάλλον δε θα σταματήσουν σύντομα- να υπάρχουν malware που δεν εντοπίζονται από τα συστήματα ασφαλείας των υπολογιστών μας. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο οι χρήστες πρέπει πάντα να είναι προσεκτικοί, και όχι εύπιστοι, όταν περιηγούνται στο διαδίκτυο και ιδιαίτερα σε σελίδες "χαμηλής αξιοπιστίας".

Τα δικαιώματα του καθενός από εμάς  στο διαδίκτυο προστατεύονται από ένα ευρύ πλέγμα εθνικών και διεθνών νομικών διατάξεων, συχνά μάλιστα αποτελεσματικών. Είναι σημαντικό να αναπτύξουν οι χρήστες από την πλευρά τους συνείδηση αναφορικά με τη χρήση του διαδικτύου και να αντιμετωπίζουν τέτοια ζητήματα ψύχραιμοι και ενημερωμένοι. Η αύξηση της χρήσης διαδικτυακών υπηρεσιών είναι βέβαιο πως θα αυξήσει τέτοια φαινόμενα και η κοινότητα των χρηστών πρέπει να γνωρίζει τα δικαιώματα, αλλά και τις υποχρεώσεις της.

Βασίλης Καρκατζούνης

Δικηγόρος Αθηνών με ειδίκευση σε ζητήματα Δικαίου Διαδικτύου και Νέων Τεχνολογιών.

Έχει συνεργαστεί με ευρύτατο φάσμα επιχειρήσεων που παρέχουν υπηρεσίες και προϊόντα online, παρέχοντας ολοκληρωμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες, σε τομείς...

Tα πρόδηλα σφάλματα στο κτηματολογικό δίκαιο Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 20

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ - ΔΗΜΗΤΡΑΣ

Επαγγελματικό ποδόσφαιρο, 2η έκδ., 2023

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

send