logo-print

Προβληματισμός στη Γαλλία για το δικαίωμα στην έκτρωση

22/01/2014

16/11/2017

Η αστική ιατρική ευθύνη στο πεδίο της ανθρώπινης αναπαραγωγής - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 8 -

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΦΥΤΡΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΒΙΟΗΘΙΚΗ - ΒΙΟΔΙΚΑΙΟ - ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Εντείνεται ο δημόσιος διάλογος στη Γαλλία σχετικά με την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου περί άμβλωσης. Μετά το μεγάλο δίλημμα της γαλλικής κοινωνίας σχετικά με το γάμο των ομοφυλοφίλων, η κυβέρνηση Ολάντ συναντάει και πάλι σθεναρή αντίσταση στις προσπάθειές της, τόσο από την κεντροδεξιά αντιπολίτευση όσο και από οργανώσεις κατά των αμβλώσεων.

Το συγκεκριμένο debate δεν είναι νέο, αναζοπυρώθηκε όμως από την απόφαση της γειτονικής Ισπανίας να αναιρέσει το νόμο του 2010 και να επιστρέψει στο παλιό νομοθετικό καθεστώς περί αμβλώσεων. Συγκεκριμένα, αναμένεται σύντομα να κατατεθεί προς ψήφιση στην ισπανική Βουλή νομοσχέδιο, το οποίο θα επιτρέπει την άμβλωση μόνο σε περιπτώσεις βιασμού ή απειλής στην ψυχική ή σωματική ζωή της μητέρας.

Στη Γαλλία η άμβλωση ήταν παράνομη έως το 1975, ενώ σύμφωνα με το παρόν νομικό πλαίσιο η άμβλωση επιτρέπεται στις περιπτώσεις όπου η εγκυμοσύνη θέτει σε κίνδυνο τη ζωή της εγκύου. Η έκτρωση επιτρέπεται μέχρι και 12 εβδομάδες μετά τη σύλληψη, ενώ μετά από αυτό το διάστημα απαιτείται απόφαση γιατρού ότι η εγκυμοσύνη μπορεί να βλάψει την υγεία του παιδιού ή της μητέρας, ή ότι το έμβρυο πάσχει από ανίατη ασθένεια.

Στην πράξη, παρά τον υπάρχοντα νόμο, η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων έκτρωσης προχωράει κανονικά, ακόμα κι αν δεν τίθεται θέμα κινδύνου της υγείας της εγκύου. Ωστόσο με μια σειρά μέτρων η σοσιαλιστική κυβέρνηση θέλει να κάνει το δικαίωμα στην έκτρωση καθολικό δικαίωμα των Γάλλων.

Σε αυτό αντιτίθενται συντηρητικοί βουλευτές και διάφορες οργανώσεις, οι οποίοι επιθυμούν τη διατήρηση του υπάρχοντος πλαισίου. Όπως ήταν αναμενόμενο, υπάρχουν εκατέρωθεν δηλώσεις υπέρ και κατά του νόμου, με το παράδειγμα της Ισπανίας να χρησιμοποιείται αρκετά συχνά από τους συντηρητικούς βουλευτές.

Η τροποποίηση έχει ήδη ψηφισθεί από τη γαλλική Γερουσία τον περασμένο Σεπτέμβρη, χρειάζεται όμως την έγκριση της Εθνοσυνέλευσης για να ψηφισθεί ως νόμος του κράτους.

Να σημειωθεί ότι με άλλη πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, το γαλλικό κράτος καλύπτει πλέον σε ποσοστό 100% τα έξοδα για μια άμβλωση, ενώ σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το 86% των Γάλλων είναι υπέρ της αλλαγής του υπάρχοντος νόμου.

Παρόλα αυτά, το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια αύξηση στο κίνημα κατά της τροποποίησης του νόμου, ενώ οι οργανώσεις που αντιτίθενται σε αυτήν πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας την Κυριακή στο Παρίσι.

Πληροφορίες και φωτογραφία από το france24.com

Πηγή: france24.com
Η αναιρετική δίκη με άξονα το άρθρο 573 ΚΠολΔ - Πραγματείες Πολιτικής Δικονομίας Νο 4 - XVIII & 288

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ

Εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας 2η έκδοση- καλλιτεχνικό

ΜΠΙΤΖΙΛΕΚΗΣ Ν.

ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send