logo-print

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε τις αποφάσεις για το δικαίωμα στην άμβλωση

24/06/2022

29/06/2022

Οικογενειακό Δίκαιο - Τρίτη έκδοση

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Κληρονομικό Δίκαιο Στ έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ανέτρεψε την επί 49 χρόνια νομολογία του (Roe εναντίον Wade) αναφορικά με το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση.

Η απόφαση του δικαστή Samuel Alito θα προκαλέσει τεράστιες αλλαγές στα αναπαραγωγικά δικαιώματα σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, επιτρέπντας στις πολιτείες να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις.

Σύμφωνα με ειδικούς, περίπου οι μισές πολιτείες των ΗΠΑ αναμένεται να προβούν σε τέτοιες κινήσεις.

Σε μια από τις πιο αναμενόμενες αποφάσεις των τελευταίων δεκαετιών, το δικαστήριο ανέτρεψε τη Roe v Wade, η οποία για πρώτη φορά διακήρυξε συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση το 1973, και την Planned Parenthood v Casey , η οποία επιβεβαίωσε ξανά αυτό το δικαίωμα το 1992.

Η απόφαση ήρθε στην υπόθεση Dobbs v. Jackson Women's Health Organization , μια αμφισβήτηση ενός νόμου στο Μισισίπι, που ψηφίστηκε το 2018, ο οποίος απαγορεύει ουσιαστικά όλες τις αμβλώσεις μετά τη 15η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Ο νόμος ορίζει εξαιρέσεις για ιατρικά επείγοντα περιστατικά και περιπτώσεις που περιλαμβάνουν «σοβαρή εμβρυϊκή ανωμαλία», αλλά δεν προβλέπει εξαιρέσεις για περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας.

Ωστόσο, δεν τέθηκε ποτέ σε ισχύ, επειδή τα κατώτερα δικαστήρια εμπόδισαν την πολιτεία από την επιβολή του νόμου.

Η απόφαση της Παρασκευής αντέστρεψε αυτές τις αποφάσεις και επικύρωσε τον νόμο.

Ανατρέποντας όμως τις εν λόγω αποφάσεις ανοίγει ο δρόμος για τις πολιτείες να θεσπίσουν πολύ πιο δραστικούς περιορισμούς στις αμβλώσεις, συμπεριλαμβανομένων των άμεσων απαγορεύσεων στη διαδικασία.

Η ψηφοφορία για την απόφαση ήταν οριακή (5-4), με τους δικαστές Clarence Thomas, Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh και Amy Coney Barrett να προσχωρούν στη γνώμη του Alito.

Ο ανώτατος δικαστής Τζον Ρόμπερτς υπέβαλε ξεχωριστή γνώμη, συμφωνώντας με την απόφαση του δικαστηρίου να τηρήσει τον νόμο του Μισισίπι, αλλά υποστηρίζοντας ότι το δικαστήριο δεν έπρεπε να αποφασίσει επί του ευρύτερου ερωτήματος εάν το Σύνταγμα προστατεύει τις αμβλώσεις.

Οι τρεις "φιλελεύθεροι" του δικαστηρίου, οι δικαστές Stephen Breyer, Sonia Sotomayor και Elena Kagan, υπέβαλαν από κοινού τη διαφωνία τους.

Πηγή: scotusblog.com
Πολιτική Δικονομία Ε έκδοση
Πολυκώδικας - Απρίλιος 2023

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ