logo-print

Η οικονομική κρίση χτυπάει τον κλάδο των δικηγόρων

Εγχειρίδιο Πολιτικής Δικονομίας - 4η έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ​

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΑΣ

Το δικαίωμα διεξαγωγής αποδείξεων του κατηγορουμένου

ΜΙΧΑΗΛ ΤΣΕΡΤΣΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότεροι από 42.000 δικηγόροι προσέρχονται στις κάλπες για να αναδείξουν τους προέδρους και συμβούλους των κατά τόπους δικηγορικών συλλόγων στις 23 και 24 Φεβρουαρίου. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα, ιδιαίτερα για τους νεοεισερχόμενους, δεν είναι άλλο από την ανεργία.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που παρουσιάζει η εφημερίδα "Τα Νέα", οι δικηγόροι με μηδενικές παραστάσεις σε ακροατήρια και συμβόλαια αυξάνονται, ενώ αντόιστοιχα το εισόδημα . Το περυσινό μέρισμα δε, που παραδοσιακά μοιράζονται οι δικηγόροι ανά εξάμηνο είναι το χαμηλότερο της τελευταίας 30ετίας.

Η οικονομική κρίση και ο υπερπληθωρισμός του κλάδου αποτελούν τεράστιο πονοκέφαλο τα τελευταία χρόνια για πολλούς δικηγόρους, οι οποίοι βλέπουν διαρκώς το εισόδημά τους να μειώνεται. Πολλοί μάλιστα δεν καταφέρνουν να είναι συνεπείς στην πληρωμή των αυξημένων ασφαλιστικών τους εισφορών με αποτέλεσμα να παραιτούνται από τους δικηγορικούς συλλόγους τους και να αποχωρούν από το επάγγελμα.

Σε αυτήν τη ζοφερή εικόνα της δικηγορίας εν έτει 2014 προστίθεται και η διαπίστωση ότι οι Έλληνες δικηγόροι είναι από τους χαμηλότερα αμειβομένους σε όλη την Ευρώπη. Χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχουν δικηγόροι με 10ετή εμπειρία που «παρακαλούν να προσληφθούν σε δικηγορικά γραφεία με μισθό 300 ευρώ (!) τον μήνα», σύμφωνα με μαρτυρίες συναδέλφων τους.

Οι χαμηλές αμοιβές των δικηγόρων -χαμηλότερες σε σχέση με τους άλλους Ευρωπαίους συναδέλφους τους- δεν είναι όμως το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Οι υπέρογκες και δυσανάλογες προς την ποιότητα της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής κάλυψης σε συνδυασμό με τη συναναστροφή με το παράλογα γραφειοκρατικό Δημόσιο συνθέτουν μια δυσβάσταχτη καθημερινότητα για τους δικηγόρους, όπως αναφέρει στα "Νέα" ο δικηγόρος Δημήτρης Μπόλης.

Να σημειωθεί ότι η δικηγορική αμοιβή από το 2010 επιβαρύνεται με 23% ΦΠΑ και πρόσφατα η υποβολή ενδίκων βοηθημάτων ή μέσων (π.χ. έφεση) από το 2012 επιβαρύνεται με παράβολα υπέρ του Δημοσίου της τάξεως των 200 έως 400 ευρώ. Όταν ο πολίτης αιτείται την επιδίκαση κάποιου ποσού (ο Α έχει απαίτηση από τον Β) οφείλει να καταβάλει δικαστικό ένσημο ανάλογα με το ύψος της απαίτησης. Από τις χρεώσεις αυτές πλήττεται η πρόσβαση του πολίτη στη δικαιοσύνη, που αποτελεί αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα.

Εξάλλου, μία από τις μεγαλύτερες πληγές είναι η ραγδαία μείωση των συμβολαίων, από τα οποία τα προηγούμενα χρόνια κατάφερναν πολλά δικηγορικά γραφεία να είναι βιώσιμα. Επιπλέον, η παράσταση δικηγόρων στα συμβόλαιο είναι πλέον προαιρετική.

Τέλος, απώλειες μετρούν οι δικηγόροι και σε ό,τι αφορά τις παραστάσεις σε ποινικά, αστικά και διοικητικά δικαστήρια. Έτσι, το 2009 1.832 νομικοί είχαν περισσότερες από 50 παραστάσεις κατ’ έτος στο ενεργητικό τους, ενώ το 2013 έχουν συρρικνωθεί στις 633. Από την άλλη, αυξητικές τάσεις παρουσιάζει ο αριθμός των δικηγόρων με μηδενικές παραστάσεις. Το 2009 ήταν 6.389 και το 2013 8.497 συνάδελφοί τους δεν κατάφεραν, όπως φαίνεται, να μπουν σε δικαστική αίθουσα.

Πηγή: sep4u.gr
H διεθνής δικαιοδοσία διασυνοριακών διάφορων εταιριών κατά τον κανονισμό 1215/2012 - ΠΠΠ Νο 7 -
Η αοριστία των ανακοπών του ΚπολΔ - Δημοσιεύματα ΕπολΔ Νο 29

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send