logo-print

Νομική βοήθεια: Άλλαξαν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την είσπραξη της αποζημίωσης (Υπουργική Απόφαση)

Οι αλλαγές αφορούν δικηγόρους που παρέχουν νομική βοήθεια σε ποινικές υποθέσεις και δικηγόρους/συμβολαιογράφους σε αστικές ή διοικητικές υποθέσεις

30/12/2019

27/01/2020

Διοικητικό Δικονομικό Δίκαιο
Το δικαίωμα ιδιοκτησίας και η αναγκαστική απαλλοτρίωση -Κατ άρθρο ερμηνεία

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση 46301/2019 του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με την οποία επέρχονται αλλαγές σττα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την είσπραξη της αποζημίωσης των προσώπων που προσφέρουν υπηρεσίες στο πλαίσιο του συστήματος παροχής νομικής βοήθειας.

Ειδικότερα, τροποποιούνται οι περιπτώσεις Β.1 και Β.2. του άρθρου μόνου της 98535/18-12-2014 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Αποζημίωση των προσώπων που προσφέρουν υπηρεσίες στο πλαίσιο του συστήματος παροχής νομικής βοήθειας και καθορισμός της διαδικασίας εκκαθάρισης και των δικαιολογητικών που απαιτούνται για την αποζημίωση των δικηγόρων υπηρεσίας και δικαστικών επιμελητών που παρέχουν υπηρεσίες στο πλαίσιο της παροχής νομικής βοήθειας» ως εξής:

[Για την είσπραξη της αποζημίωσης τους οι δικαιούχοι οφείλουν να υποβάλουν στο αρμόδιο δικαστήριο τα ακόλουθα δικαιολογητικά:]

«Β.1.) Οι δικηγόροι που παρέχουν νομική βοήθεια σε ποινικές υποθέσεις:

1. Αίτηση, στην οποία θα πρέπει να αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία τους (Δ/νση, τηλέφωνο, Α.Φ.Μ., Δ.Ο.Υ.) και να γνωστοποιείται ο λογαριασμός σε μορφή IΒΑΝ και η Τράπεζα, όπου θα γίνεται η κατάθεση της εκκαθάρισης.

2. Επικυρωμένο αντίγραφο της πράξης διορισμού τους ως συνηγόρων υπεράσπισης ή πολιτικής αγωγής.

3. Βεβαίωση υπογεγραμμένη από τον αρμόδιο γραμματέα του δικαστηρίου ή του συμβουλίου ή του ανακριτή, με την οποία βεβαιώνεται ότι παρέστησαν και άσκησαν το έργο της υπεράσπισης ή πολιτικής αγωγής.

Στη βεβαίωση αναφέρεται και ο αύξων αριθμός της απόφασης, ο βαθμός του δικαστηρίου, η ημερομηνία της δικασίμου και το ονοματεπώνυμο του κατηγορουμένου.

Ειδικά όταν πρόκειται για ανάκριση, θα πρέπει να δηλώνεται ρητά εάν το αδίκημα είναι πλημμέλημα ή κακούργημα, καθώς και ο αριθμός της δικογραφίας και η ημερομηνία απολογίας του κατηγορουμένου.

4. Απόδειξη ή τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών, σύμφωνα με τον ν. 4308/2014 (Α΄251) «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, συναφείς ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις», το οποίο θα φέρει τα στοιχεία: ’’Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.), Ν.Π.Δ.Δ., Λεωφ. Μεσογείων 96, Τ.Κ. 11527 Αθήνα, Α.Φ.Μ. 090016762 Δ.Ο.Υ. IB' ΑΘΗΝΩΝ’’.

5. Το ειδικό γραμμάτιο νομικής βοήθειας του οικείου δικηγορικού συλλόγου, κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 3 του άρθρου 3 του ν. 3226/2004 (Α'24).

Β.2.) Οι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι που παρέχουν νομική βοήθεια σε αστικές ή διοικητικές υποθέσεις:

1. Αίτηση, στην οποία θα πρέπει να αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία τους (Δ/νση, τηλέφωνο, Α.Φ.Μ., Δ.Ο.Υ.) και να γνωστοποιείται ο λογαριασμός σε μορφή ΙΒΑΝ και η Τράπεζα, όπου θα γίνεται η κατάθεση της εκκαθάρισης.

2. Επικυρωμένο αντίγραφο της απόφασης του αρμόδιου δικαστηρίου για τον διορισμό τους ως παρεχόντων υπηρεσίες νομικής βοήθειας.

3. Βεβαίωση υπογεγραμμένη από τον αρμόδιο γραμματέα του δικαστηρίου (π.χ. γραμματέας κατάθεσης, έδρας, προϊστάμενος γραμματείας ασφαλιστικών μέτρων), με την οποία βεβαιώνεται η παράσταση των δικηγόρων, η εκ μέρους τους άσκηση δικονομικών ενεργειών και η κατάθεση δικογράφων σε κάθε στάδιο της πολιτικής ή διοικητικής δίκης.

4. Τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών, σύμφωνα με τον ν. 4308/2014 (Α΄251) «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, συναφείς ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις», το οποίο θα φέρει τα στοιχεία: ’’Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ), Ν.Π.Δ.Δ., Λεωφ. Μεσογείων 96, Τ.Κ. 11527 Αθήνα, Α.Φ.Μ. 090016762 Δ.Ο.Υ. IB΄ ΑΘΗΝΩΝ’’.

5. Το ειδικό γραμμάτιο νομικής βοήθειας του οικείου δικηγορικού συλλόγου, κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 3 του άρθρου 3 του ν. 3226/2004 (Α'24), μόνο για τους δικηγόρους.

6. Επικυρωμένα αντίγραφα των πάσης φύσεως απαιτούμενων εγγράφων που αναφέρονται στη συγκεκριμένη υπόθεση (π.χ. αποδεικτικά κατάθεσης στο ληξιαρχείο για τα συναινετικά διαζύγια κλπ), μόνο για τους συμβολαιογράφους.»

Τα υποκειμενικά και αντικειμενικά όρια της συμφωνίας περί διαιτησίας

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Επίτομο Εργατικό Δίκαιο

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ / ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΟΥΛΑΣ

send