logo-print

ΕΔΔΑ: Δεν αποτελεί διάκριση η μη παροχή σύνταξης χηρείας σε μέλος ομόφυλου ζευγαριού στην Ισπανία

Δεν παραβιάστηκε το άρθρο 14 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (απαγόρευση διακρίσεων)

24/06/2016

16/11/2017

Πολιτειολογία
H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δεν αποτελεί διάκριση η αδυναμία ενός άντρα στην Ισπανία να αξιώσει σύνταξη μετά το θάνατο του ομόφυλου συντρόφου του, σύμφωνα με απόφαση του ΕΔΔΑ στις 14 Ιουνίου.

Η υπόθεση αφορούσε την καταγγελία του προσφεύγοντα ότι υπέστη διακρίσεις λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού του, επειδή στερήθηκε σύνταξη χηρείας μετά το θάνατο του συντρόφου του, με τον οποίο είχε ζήσει σε μια de facto οικογενειακή σχέση.

Ο προσφεύγων, Aldeguer Tomás, δεν είχε παντρευτεί τον σύντροφό του όσο αυτός ζούσε, καθώς ο νόμος για τους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου τέθηκε σε ισχύ τρία χρόνια μετά το θάνατο του τελευταίου.

Με την απόφασή του στην υπόθεση Aldeguer Tomás κατά Ισπανίας, το Ε.Δ.Δ.Α. έκρινε ομόφωνα ότι δεν παραβιάζεται το άρθρο 14 (απαγόρευση διακρίσεων) σε συνδυασμό με το άρθρο 8 (δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και το άρθρο 1 του Πρώτου Πρωτοκόλλου (προστασία της περιουσίας) της Σύμβασης.

Σύμφωνα με την απόφαση, τα κράτη είχαν, κατά τον κρίσιμο χρόνο, ένα ορισμένο περιθώριο ελιγμών («περιθώριο εκτίμησης») όσον αφορά τη χρονική στιγμή της εισαγωγής των νομοθετικών αλλαγών στον τομέα της νομικής αναγνώρισης των ζευγαριών του ιδίου φύλου και του στάτους που θα τους αναγνωρισθεί.

Παράλληλα, η νομική αναγνώριση των ομόφυλων ζευγαριών θεωρείτο τότε ως ένα εν εξελίξει δικαίωμα για το οποίο δεν υπήρχε συναίνεση μεταξύ των κρατών μελών.

Ολόκληρη την απόφαση μπορείτε να δείτε εδώ.

Η ανακοπή του άρθρου 933 ΚΠολΔ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΘΡΑΚΟΚΟΙΛΗΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Η απόλυση υπό όρο στην ποινική νομοθεσία των ναρκωτικών

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΥΛΟΣ ΤΟΠΑΛΝΑΚΟΣ

send