logo-print

Μία ολόκληρη γενιά δικηγόρων σκοτώθηκε σε πόλη του Πακιστάν

Ένα ακόμα σοβαρό πλήγμα σε μία από τις πιο πολύπαθες περιοχές του Πακιστάν

28/08/2016

16/11/2017

Δίκαιο σημάτων Ερμηνεία Ν. 4679/2020 περί σημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Η φορολογική ενημερότητα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ​

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΤΣΟΣ

Το Μπαλουχιστάν είναι ένα μέρος που χρειάζεται απεγνωσμένα δικηγόρους.

Στη μεγαλύτερη σε έκταση επαρχία του Πακιστάν οι αποσχιστικές τάσεις γίνονται όλο και πιο έντονες λόγω της εγκατάλειψης και της ελλιπούς πολιτικής εκπροσώπησης. Οι Σιιτικές μειονότητες γίνονται στόχος βομβιστικών επιθέσεων από Σουνίτες εξτρεμιστές, ενώ οι όποιοι ηγέτες υπάρχουν στην επαρχία θεωρούνται ευρέως διεφθαρμένοι. Δεκάδες δημοσιογράφοι του τοπικού τύπου έχουν απαχθεί τα τελευταία χρόνια. Είναι σχεδόν αδύνατο για ξένους δημοσιογράφους να εισέλθουν στο Μπαλουχιστάν. Οι δικηγόροι είναι σχεδόν το μοναδικό πράγμα που δίνει στη συγκεκριμένη επαρχία την επίφαση δικαιοσύνης.

Περίπου 60 από αυτούς τους δικηγόρους σκοτώθηκαν στις αρχές του μήνα στην πρωτεύουσα του Μπαλουχιστάν, την Κέτα. Ήταν συνωστισμένοι στα επείγοντα ενός νοσοκομείου όπου το σώμα ενός συναδέλφου τους κείτονταν γεμάτο από τραύματα από σφαίρες. Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε ευρέως δείχνει δικηγόρους να βρίσκονται κοντά στο νοσοκομείο λίγα λεπτά πριν σημειωθεί μια τεράστια έκρηξη. Ένα παρακλάδι των Ταλιμπάν στο Πακιστάν ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης, ενώ το ίδιο έκανε και το Ισλαμικό Κράτος, αν και αναλυτές υποστηρίζουν πως το τελευταίο είναι κάπως αμφίβολο.

Μία εβδομάδα νωρίτερα, ακόμη ένας δικηγόρος τραυματίστηκε θανάσιμα ενώ τον Ιούνιο, ο διευθυντής της Νομικής Σχολής της επαρχίας είχε την ίδια τύχη.

Μία ολόκληρη γενιά δικηγόρων έχει εξαλειφθεί στην Κέτα και θα αφήσει το Μπαλουχιστάν σε μία κατάσταση ανομίας.

Την Τρίτη, ο Πακιστανικός Δικηγορικός Σύλλογος κάλεσε σε μποϋκοτάζ αορίστου χρόνου των δικαστηρίων. Αλλά έχουν μείνει τόσο λίγοι δικηγόροι στο Μπαλουχιστάν που θα πάρει χρόνια ίσως μέχρι η νομική του κοινότητα να επανέλθει.

Η διεθνής αντίδραση είναι σχεδόν σιωπηρή. Ο Μπαν Κι-Μουν, η Χίλαρυ Κλίντον και άλλες γνωστές διεθνείς προσωπικότητες εξέδωσαν σύντομες ανακοινώσεις. Οι ηγέτες του Πακιστάν έκαναν πάνω κάτω το ίδιο. Κανένας ανώτερος υπάλληλος δεν κρίθηκε υπεύθυνος για την έλλειψη ασφάλειας στην τοποθεσία. Η ιστοσελίδα της Αυγής, μιας Πακιστανικής αγγλόφωνης εφημερίδας ανήρτησε μόνο ένα φωτορεπορτάζ για την επίθεση την Τρίτη το απόγευμα.

Ο Μπακουρντάρ Καν, ένα μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου του Μπαλουχιστάν ήταν από τους λίγους δικηγόρους που επιβίωσαν της επίθεσης. Άσκησε το επάγγελμα στην Κέτα για εννιά μήνες. Μετά την επίθεση έδωσε την προσωπική του οπτική με μία σειρά από συγκινητικές δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

"Όλοι, επαναλαμβάνω ΟΛΟΙ οι αρχαιότεροι δικηγόροι πέθαναν σήμερα", έγραψε. "Ο αριθμός των νέων δικηγόρων που είναι η αποκλειστική πηγή εισοδήματος για τα σπίτια τους και πλέον έμειναν χωρίς δουλειά ανέρχεται σε εκατοντάδες".

"Οι περισσότεροι από αυτούς που πέθαναν ανήκαν στην πρώτη γενιά που κατάφερε να μορφωθεί. Οι σκηνές θλίψης και απώλειας είναι ανείπωτες. Οι γερμένοι ώμοι των πατεράδων τους, οι σπασμένες πλάτες των αδερφών τους. Τα παιδιά τους, που δεν έχουν ακόμα αντιληφθεί την απώλεια, παίζουν και ελπίζουν", συνεχίζει ο Καν. "Κάθε δικηγόρος που με έχει πάει ποτέ μέχρι το σπίτι μου με το αμάξι είναι νεκρός, εκτός από έναν, τον Ναβίντ Καμπράνι που είναι σε κρίσιμη κατάσταση και μεταφέρθηκε στο Καράτσι."

"Αν έλεγα πως σπαράζει η καρδιά μου, θα ήταν λίγο."

Πηγή: washingtonpost.com

Λέξεις-Κλειδιά

Η μικρή και κλειστή οικογενειακή ανώνυμη εταιρία

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Αστικές και Νέες Εμπορικές Μισθώσεις Δ

ΚΑΤΡΑΣ Ι.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send