logo-print

«Όχι» στην απαγόρευση του burkini από το ανώτατο δικαστήριο της Γαλλίας

Η απαγόρευση του burkini προσβάλλει θεμελιώδεις ελευθερίες σύμφωνα με το Conseil d’ Etat

29/08/2016

16/11/2017

Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Πολιτειολογία

Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Γαλλίας, το Conseil d’ Etat, ανέτρεψε την Παρασκευή την περίφημη απόφαση περί απαγόρευσης του ολόσωμου μαγιό «burkini» στην πόλη των Καννών.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο έκρινε ότι η επιβολή απαγόρευσης στο burkini αποτελεί προσβολή των «θεμελιωδών ελευθεριών», συμπεριλαμβανομένης της «ελευθερίας του συνέρχεσθαι», και της «ελευθερίας της συνείδησης και της προσωπικής ελευθερίας».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα αυτό το μήνα, δικαστήριο της Νίκαιας είχε επικυρώσει την απαγόρευση των burkinis, με το σκεπτικό ότι η απαγόρευση είναι νόμιμη βάσει της γαλλικής νομοθεσίας σχετικά με τις θρησκευτικές δραστηριότητες σε δημόσιους χώρους.

Η απαγόρευση του burkini σε μία σειρά γαλλικών πόλεων έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, με τους πολέμιους της απαγόρευσης, συμπεριλαμβανομένων μουσουλμάνων ηγετών αλλά και υποστηρικτών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση αναδεικνύει την συγκαλυμμένη ισλαμοφοβία, η οποία έχει αναπτυχθεί εντός της Γαλλίας.

Από την άλλη, οι υποστηρικτές της απαγόρευσης υποστηρίζουν ότι το burkini αποτελεί ένα σύμβολο «ακραίου ισλαμισμού», το οποίο λειτουργεί ως «μέσο υποδούλωσης» των μουσουλμάνων γυναικών.

Ολόκληρη η απόφαση είναι διαθέσιμη στη γαλλική γλώσσα εδώ.

Η αοριστία των ανακοπών του ΚπολΔ - Δημοσιεύματα ΕπολΔ Νο 29

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Διεθνής Εμπορική Διαιτησία Τόμος ΙΙ
send