logo-print

Χρήσιμες πληροφορίες για τον κατάλογο τρομοκρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Κριτήρια και διαδικασία καταχώρισης στον κατάλογο, εφαρμοζόμενα περιοριστικά μέτρα και άλλες πληροφορίες

30/09/2016

16/11/2017

Το δικαίωμα διεξαγωγής αποδείξεων του κατηγορουμένου

ΜΙΧΑΗΛ ΤΣΕΡΤΣΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόσθετοι λογοι αναιρέσεων κατά τον ΚΠΔ

Αθανάσιος Κ. Ζαχαριάδης

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής δράσης που ανέλαβε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατήρτισε τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους κατάλογο προσώπων, ομάδων και οντοτήτων που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές πράξεις και υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα.

Πρόκειται για πρόσθετα μέτρα, τα οποία θεσπίστηκαν με την κοινή θέση 2001/931/ΚΕΠΠΑ για την εφαρμογή της απόφασης αριθ. 1373 (2001) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει πρόσωπα και ομάδες που δραστηριοποιούνται τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ, ενώ επανεξετάζεται τακτικά και τουλάχιστον μία φορά το εξάμηνο.

Το καθεστώς αυτό είναι διακριτό από το ενωσιακό καθεστώς με το οποίο εφαρμόζεται η απόφαση αριθ. 1989 (2011) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με τη δέσμευση κεφαλαίων προσώπων και οντοτήτων που συνδέονται με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, το δίκτυο της Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν (περιλαμβανομένου του ISIL/Da'esh).

Ποια είναι τα εφαρμοζόμενα περιοριστικά μέτρα

Η κοινή θέση 2001/931/ΚΕΠΠΑ θεσπίζει τα κριτήρια για την καταχώριση προσώπων, ομάδων και οντοτήτων στον κατάλογο, προσδιορίζει τις ενέργειες που συνιστούν τρομοκρατικές πράξεις για τους σκοπούς αυτούς και καθορίζει τα περιοριστικά μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν.

Τα εν λόγω περιοριστικά μέτρα είναι τα ακόλουθα:

  • μέτρα που αφορούν τη δέσμευση κεφαλαίων και άλλων χρηματικών περιουσιακών στοιχείων
  • μέτρα αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας

Τα πρόσωπα, οι ομάδες και οι οντότητες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο υπόκεινται σε αμφότερους τους περιορισμούς, ήτοι τη δέσμευση κεφαλαίων και άλλων χρηματικών περιουσιακών στοιχείων και τα ενισχυμένα μέτρα στον τομέα της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις.

Ο κανονισμός αριθ. 2580/2001 του Συμβουλίου προβλέπει τη δέσμευση όλων των κεφαλαίων και λοιπών χρηματικών περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στα εν λόγω πρόσωπα και στις εν λόγω ομάδες και οντότητες. Επιπλέον, απαγορεύεται να τίθενται στη διάθεσή τους, είτε άμεσα είτε έμμεσα, κεφάλαια, χρηματικά περιουσιακά στοιχεία και οικονομικοί πόροι. Πρόκειται στο σύνολό τους για πρόσωπα ή οντότητες εκτός ΕΕ.

Η δεύτερη ομάδα προσώπων και οντοτήτων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο υπόκεινται μόνο σε ενισχυμένα μέτρα στον τομέα της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις. Πρόκειται στο σύνολό τους για πρόσωπα ή οντότητες από την ΕΕ.

Ποια είναι τα κριτήρια καταχώρισης στον κατάλογο

Η κοινή θέση προβλέπει ότι ο κατάλογος καταρτίζεται με βάση ακριβείς πληροφορίες που δείχνουν ότι έχει ληφθεί απόφαση από δικαστική ή ισοδύναμη αρμόδια αρχή για το πρόσωπο, την ομάδα ή την οντότητα. Η απόφαση αυτή μπορεί να αφορά:

  • την έναρξη έρευνας ή δίωξης για τρομοκρατική πράξη ή απόπειρα τέλεσης ή διευκόλυνσης τέτοιας πράξης
  • την καταδίκη για οποιαδήποτε από αυτές τις ενέργειες

Στον εν λόγω κατάλογο μπορούν επίσης να συμπεριληφθούν πρόσωπα, ομάδες και οντότητες των οποίων η σχέση με την τρομοκρατία έχει διαπιστωθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και κατά των οποίων έχουν επιβληθεί κυρώσεις από το εν λόγω όργανο.

Ποια είναι η διαδικασία καταχώρισης και διαγραφής

Το Συμβούλιο επανεξετάζει τον κατάλογο τακτικά και τουλάχιστον μία φορά το εξάμηνο. Πέραν αυτής της τακτικής επανεξέτασης, το Συμβούλιο μπορεί, οποτεδήποτε, να εκδώσει απόφαση για την καταχώριση προσώπων, ομάδων και οντοτήτων στον κατάλογο ή για τη διαγραφή τους από αυτόν.

Πρόταση καταχώρισης / διαγραφής

Η καταχώριση προσώπων, ομάδων και οντοτήτων στον κατάλογο μπορεί να γίνει με βάση τις προτάσεις που υποβάλλονται από τα κράτη μέλη ή τρίτες χώρες. Αίτημα διαγραφής μπορεί να υποβληθεί από πρόσωπα, ομάδες και οντότητες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο, από κράτος μέλος ή από την τρίτη χώρα που είχε αρχικά προτείνει την καταχώριση.

Εξέταση από την αρμόδια ομάδα εργασίας

Η ομάδα εργασίας που είναι αρμόδια για την εκτέλεση της κοινής θέσης 2001/931/ΚΕΠΠΑ σχετικά με την εφαρμογή ειδικών μέτρων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας (Ομάδα «Κοινή Θέση 931») εξετάζει και αξιολογεί πληροφορίες, με σκοπό την καταχώριση στον κατάλογο ή τη διαγραφή από αυτόν. Στη συνέχεια, διατυπώνει συστάσεις προς το Συμβούλιο.

Έγκριση από το Συμβούλιο

Το Συμβούλιο εγκρίνει τις τροποποιήσεις του καταλόγου, οι οποίες δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα. Για κάθε πρόσωπο, ομάδα και οντότητα που υπόκειται σε περιοριστικά μέτρα δυνάμει του κανονισμού αριθ. 2580/2001 του Συμβουλίου (που αφορά τη δέσμευση κεφαλαίων και χρηματικών περιουσιακών στοιχείων), το Συμβούλιο αιτιολογεί την απόφασή του, διευκρινίζοντας πώς πληρούνται τα κριτήρια καταχώρισης.

Κοινοποίηση

Αφού το Συμβούλιο λάβει απόφαση καταχώρισης στον κατάλογο, κάθε πρόσωπο, ομάδα και οντότητα που υπόκειται σε περιοριστικά μέτρα δυνάμει του κανονισμού αριθ. 2580/2001 του Συμβουλίου ενημερώνεται είτε με επιστολή κοινοποίησης, εφόσον είναι δυνατόν, είτε μέσω ανακοίνωσης που δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα.

Δείτε την πλήρης μέθοδο εργασίας για την κατάρτιση του καταλόγου της ΕΕ για την τρομοκρατία εδώ.

Ποιες επιλογές έχουν στη διάθεσή τους τα πρόσωπα, οι ομάδες και οι οντότητες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο;

Τα πρόσωπα, οι ομάδες και οι οντότητες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο μπορούν:

  • να ζητήσουν από το Συμβούλιο να επανεξετάσει την υπόθεση βάσει των στοιχείων που προσκομίζουν
  • να προσβάλουν την απόφαση της εθνικής αρμόδιας αρχής σύμφωνα με εθνικές διαδικασίες
  • σε περίπτωση που υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα δυνάμει του κανονισμού αριθ. 2580/2001 του Συμβουλίου, να προσβάλουν την απόφαση του Συμβουλίου ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου

Με πληροφορίες από consilium.europa.eu

Ερμηνεία κατ΄ άρθρo του ΚΝ 489/1976 περί υποχρεωτικής ασφαλίσεως της εξ ατυχημάτων αυτοκινήτων αστικής ευθύνης"

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Ιδιωτικό Ασφαλιστικό Δίκαιο Ζ έκδοση
send