logo-print

Σημαντική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ελβετίας για το τραπεζικό απόρρητο

Δεκτό το αίτημα των ολλανδικών αρχών για την παροχή πληροφοριών που αφορούν κατόχους λογαριασμών σε ελβετικές τράπεζες - Οδηγός για μελλοντικές υποθέσεις

14/09/2016

16/11/2017

Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Με μία ασυνήθιστη απόφαση για τα δεδομένα της Ελβετίας, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ενέκρινε αίτημα των ολλανδικών αρχών για την παροχή πληροφοριών που αφορούν Ολλανδούς κατόχους λογαριασμών σε ελβετικές τράπεζες.

Όπως μεταδίδει το Reuters, όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν οι ολλανδικές αρχές ζήτησαν πληροφορίες σχετικά με Ολλανδούς κατόχους λογαριασμών στην UBS και την Credit Suisse (CSGN.S), βασιζόμενες σε μία διμερή συμφωνία για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Διαβάστε επίσης: Τραπεζικό απόρρητο τέλος για τους πολίτες της ΕΕ στην Ελβετία

Το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο της Ελβετίας απέρριψε το αίτημα, επισημαίνοντας ότι η συμφωνία για την ανταλλαγή πληροφοριών δεν καλύπτει την παροχή των ονομάτων των κατόχων λογαριασμών.

Έπειτα από την άσκηση έφεσης, ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελβετίας ανέτρεψε την απόφαση αυτή, αναφέροντας ότι οι ολλανδικές αρχές δεν απαιτούν τα ονόματα των πελατών, αλλά αρκετές πληροφορίες προκειμένου να ταυτοποιηθούν οι κάτοχοι των λογαριασμών.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, στόχος της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολόγησης είναι να διασφαλιστεί η διευρυμένη ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ Ολλανδίας και Ελβετίας, χωρίς να διευκολυνθούν οι λεγόμενες «επιχειρήσεις ψαρέματος» (fishing expeditions) εκ μέρους των αρχών.

Η απόφαση αναμένεται να αποτελέσει οδηγό για παρόμοιες υποθέσεις στο μέλλον.

Υπενθυμίζεται ότι οι ελβετικές τράπεζες έχουν πληρώσει τα τελευταία χρόνια δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί σε διάφορες χώρες ανά τον (με πρωτοστάτη τις ΗΠΑ), εξαιτίας των κανόνων που αφορούν στο τραπεζικό απόρρητο.

Πηγή: reuters.com

Δίκαιο Αναγκαστικής Εκτελέσεως Ι - Γενικό Μέρος Γ έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Δίκαιο αναγκαστικής εκτελέσεως ΙΙ, 3η έκδ.