logo-print

Ιστορική συμφωνία για την πάταξη της φοροδιαφυγής μεταξύ ΕΕ και Ελβετίας

Η συμφωνία προβλέπει την αμφίδρομη και αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τους τραπεζικούς λογαριασμούς από το 2018. Σε τελικό στάδιο παρόμοιες συμφωνίες με Ανδόρα, Λιχτενστάιν, Μονακό και Σαν Μαρίνο

27/05/2015

16/11/2017

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Μια νέα ιστορική συμφωνία φορολογικής διαφάνειας, η οποία αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά τον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής, υπέγραψαν σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελβετία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, η συμφωνία προβλέπει την αμφίδρομη και αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τους τραπεζικούς λογαριασμούς των κατοίκων τους από το 2018.

Αυτό θα σημάνει με απλά λόγια το τέλος του τραπεζικού απορρήτου για τους κατοίκους της ΕΕ στις τράπεζες της Ελβετίας και θα αποτρέψει τους φοροφυγάδες από το να κρύβουν αδήλωτα εισοδήματα σε ελβετικούς λογαριασμούς.

Η συμφωνία υπεγράφη σήμερα το πρωί από τον Επίτροπο Pierre Moscovici και την Janis Reirs, τη Λετονή Υπουργό Οικονομικών (για λογαριασμό της λετονικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ), και από τον Ελβετό Υφυπουργό για Διεθνή Οικονομικά θέματα, Jacques de Watteville.

«Η σημερινή συμφωνία σηματοδοτεί μια νέα εποχή φορολογικής διαφάνειας και συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Ελβετίας και αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα εναντίον των φοροφυγάδων αλλά και ένα άλμα προς τη δικαιότερη φορολόγηση στην Ευρώπη», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικά ζητήματα, κύριος Moscovici.

Η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών αναγνωρίζεται ευρέως ως ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέσα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Παρέχει στις φορολογικές αρχές όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το ξένο εισόδημα των κατοίκων τους, ώστε να μπορούν να αξιολογούν και να συλλέγουν τους φόρους που οφείλονται σε αυτές.

Σύμφωνα με τη νέα συμφωνία, τα κράτη μέλη θα λαμβάνουν σε ετήσια βάση τα ονόματα, τις διευθύνσεις, τους αριθμούς φορολογικού μητρώου και τις ημερομηνίες γέννησης των κατοίκων τους με τους λογαριασμούς στην Ελβετία, καθώς και άλλα χρηματοοικονομικά στοιχεία.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το νέο αυτό καθεστώς διαφάνειας δε θα βελτιώσει μόνο την ικανότητα των κρατών μελών να εντοπίζουν και να αντιμετωπίζουν τους φοροφυγάδες, αλλά θα λειτουργήσει παράλληλα ως αποτρεπτικός παράγοντας έναντι στην απόκρυψη εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό.

Η νέα συμφωνία είναι πλήρως σύμφωνη με τις ενισχυμένες απαιτήσεις διαφάνειας που τα κράτη μέλη συμφώνησαν μεταξύ τους το περασμένο έτος, καθώς και με τα νέα παγκόσμια πρότυπα του ΟΟΣΑ για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών.

Να σημειωθεί επίσης ότι η Επιτροπή βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη παρόμοιων συμφωνιών με την Ανδόρα, το Λιχτενστάιν, το Μονακό και το Σαν Μαρίνο, συμφωνίες που αναμένεται να υπογραφούν πριν από το τέλος του έτους.

Πηγή: europa.eu

Δίκαιο Αναγκαστικής Εκτελέσεως ΙΙΙ/α Β έκδοση
Δίκαιο επιταγής - 6η έκδοση
send