logo-print

Προσβολή συγγενικών δικαιωμάτων ηθοποιών από ανάρτηση ταινιών σε κανάλι του Youtube

Η αντιγραφή ή ανάρτηση στο διαδίκτυο ήδη ψηφιοποιημένων κινηματογραφικών ταινιών χωρίς άδεια των ηθοποιών συνιστά προσβολή του περιουσιακού τους δικαιώματος (Απόφαση 1701/2016 του Εφετείου Αθηνών)

Το δικαίωμα υπαναχώρησης στην Πνευματική Ιδιοκτησία - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 13 21
Δίκαιο σημάτων Ερμηνεία Ν. 4679/2020 περί σημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Μία σημαντική απόφαση αναφορικά με την προστασία των συγγενικών δικαιωμάτων ηθοποιών και την ανάρτηση ταινιών στο διαδίκτυο εξέδωσε το Εφετείο Αθηνών.

Συγκεκριμένα, η υπόθεση αφορά μία εταιρεία, η οποία, χωρίς προηγούμενη άδεια των δικαιούχων, αντέγραψε τις ερμηνείες ηθοποιών από μία σειρά κλασικών ελληνικών ταινιών, τις οποίες είχε προηγουμένως ψηφιοποιήσει, και στη συνέχεια προχώρησε την ανάρτησή τους στο κανάλι της στο Youtube (με τίτλο «F.F.channel»).

Διαβάστε επίσης: Υπερσύνδεσμοι (hyperlinks) και πνευματικά δικαιώματα: Σημαντική απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Με την απόφαση 1701/2016 το Εφετείο Αθηνών έκρινε, μεταξύ άλλων, ότι:

Η αντιγραφή ή ανάρτηση στο διαδίκτυο ήδη ψηφιοποιημένων κινηματογραφικών ταινιών χωρίς άδεια των ηθοποιών συνιστά προσβολή του περιουσιακού τους δικαιώματος.

Οι κληρονόμοι δικαιούχου συγγενικού δικαιώματος κατά την άσκηση του ηθικού δικαιώματος έχουν τις ίδιες αξιώσεις με τον κληρονομούμενο ως προς την απαγόρευση πράξεων, που αφορούν παρουσίαση της ερμηνείας κατά τρόπο, που προσβάλει την υστεροφημία του καλλιτέχνη.

Η τεχνική διαδικασία της ψηφιοποίησης δεν υπάγεται καθεαυτή στην έννοια της αναπαραγωγής, αλλά πρέπει να αξιολογείται σε σχέση με κάθε μορφή χρήσης.

Αντίθετα, η αντιγραφή σε σκληρό δίσκο ηλεκτρονικού υπολογιστή και η ανάρτηση σε ιστοσελίδα εμπίπτουν στην έννοια της αναπαραγωγής.

Η αναπαραγωγή της ερμηνείας ηθοποιού δεν συνεπάγεται προσβολή της προσωπικότητάς του, εκτός αν πρόκειται για εμπορική εκμετάλλευση της εικόνας του ή για προσβολή της τιμής, της φήμης και της υπόληψής του.

Ολόκληρη την απόφαση ΕφΑθ 1701/2016 μπορείτε να βρείτε εδώ.

Πηγή: ΤΝΠ Ισοκράτης

Διαβάστε επίσης: Εκδόθηκε το π.δ. για τα πρόστιμα σε οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης ή προστασίας του Ν. 2121/1993

Η Διαμεσολάβηση
Το δικαίωμα ιδιοκτησίας και η αναγκαστική απαλλοτρίωση -Κατ άρθρο ερμηνεία

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send