logo-print

Δικαστήριο ΕΕ: «Όχι» στην απαγόρευση χρήσης αποσπασμάτων ειδήσεων από μηχανές αναζήτησης χωρίς προηγούμενη άδεια

Η διάταξη η οποία απαγορεύει να χρησιμοποιούν οι μηχανές αναζήτησης «snippets» δημοσιευμάτων είναι ανεφάρμοστη ελλείψει προηγούμενης κοινοποίησής της στην Κομισιόν

Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο
Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Με απόφασή του το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε ότι η γερμανική διάταξη η οποία απαγορεύει να χρησιμοποιούν οι μηχανές αναζήτησης «snippets» δημοσιευμάτων χωρίς την άδεια του εκδότη είναι ανεφάρμοστη ελλείψει προηγούμενης κοινοποίησής της στην Επιτροπή.

Ειδικότερα, το Δικαστήριο σημειώνει ότι πρόκειται για κανόνα σχετικό με υπηρεσία της κοινωνίας της πληροφορίας και, συνεπώς, για «τεχνικό κανόνα» του οποίου το σχέδιο πρέπει να κοινοποιηθεί στην Επιτροπή.

Δείτε το άρθρο του Lawspot για τις προτάσεις του Γεν. Εισαγγελέα στην υπόθεση.

Ιστορικό

Η VG Media, γερμανική εταιρία συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, άσκησε ενώπιον του Landgericht Berlin (πρωτοβάθμιου περιφερειακού δικαστηρίου του Βερολίνου, Γερμανία) αγωγή αποζημίωσης κατά της Google λόγω προσβολής των συγγενικών δικαιωμάτων διαφόρων μελών της που είναι εκδότες Τύπου. Ισχυρίζεται ότι η Google χρησιμοποιεί, από 1ης Αυγούστου 2013, στη φερώνυμη μηχανή αναζήτησης και στον ιστότοπο αυτοματοποιημένης ενημέρωσης «Google News» «snippets» δημοσιευμάτων (σύντομα αποσπάσματα ή περιλήψεις κειμένων από άρθρα Τύπου, συνοδευόμενα ενδεχομένως από εικόνες) που προέρχονται από τα μέλη της VG Media, χωρίς να καταβάλλει αμοιβή ως αντιπαροχή. 

Το Landgericht Berlin αμφιβάλλει κατά πόσον η VG Media έχει τη δυνατότητα να επικαλεστεί, έναντι της Google, τη σχετική γερμανική νομοθετική διάταξη, η οποία άρχισε να ισχύει από  1ης Αυγούστου 2013 και αποσκοπεί στην προστασία των εκδοτών Τύπου. 

Η διάταξη αυτή απαγορεύει αποκλειστικώς στους εμπορικούς φορείς εκμετάλλευσης μηχανών αναζήτησης (και στους εμπορικούς φορείς παροχής υπηρεσιών οι οποίοι επεξεργάζονται με ανάλογο τρόπο περιεχόμενα) να θέτουν στη διάθεση του κοινού προϊόντα Τύπου ή μέρη τους, με εξαίρεση μεμονωμένες λέξεις ή πολύ σύντομα αποσπάσματα κειμένου.  

Το Landgericht Berlin ερωτά αν μια τέτοια διάταξη συνιστά, κατά την έννοια της οδηγίας 98/34 για τα τεχνικά πρότυπα και τις προδιαγραφές, «τεχνικό κανόνα» ο οποίος θα έπρεπε, για τον λόγο αυτό, να έχει κοινοποιηθεί στην Επιτροπή προκειμένου να μπορεί να προβληθεί έναντι ιδιωτών. 

Απόφαση Δικαστηρίου ΕΕ

Με τη σημερινή του απόφαση, το Δικαστήριο δίνει καταφατική απάντηση. 

Μια διάταξη όπως η επίμαχη στην υπόθεση της κύριας δίκης αποτελεί κανόνα σχετικό με τις υπηρεσίες της κοινωνίας της πληροφορίας και είναι, ως εκ τούτου, «τεχνικός κανόνας».

Πράγματι, η διάταξη αφορά ειδικά τις υπηρεσίες αυτές, αφού προκύπτει ότι βασικό αντικείμενο και σκοπός της ήταν η προστασία των εκδοτών Τύπου από τις προσβολές των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας μέσω των διαδικτυακών μηχανών αναζήτησης. Στο πλαίσιο αυτό, φαίνεται να θεωρήθηκε αναγκαία μόνον η προστασία κατά της συστηματικής προσβολής των έργων των εκδοτών στο διαδίκτυο από παρόχους υπηρεσιών της κοινωνίας της πληροφορίας.

Εφόσον ένας τέτοιος κανόνας αφορά ειδικά τις υπηρεσίες της κοινωνίας της πληροφορίας, επιβάλλεται η προηγούμενη κοινοποίηση του σχεδίου τεχνικού κανόνα στην Επιτροπή. Σε αντίθετη περίπτωση, οι ιδιώτες μπορούν να επικαλεστούν ότι ο κανόνας αυτός είναι ανεφάρμοστος. 

Το πλήρες κείμενο της αποφάσεως είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα CURIA

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Πολιτική Δικονομία Ε έκδοση
send