logo-print

Αλλαγές στη διαδικασία σύστασης επιχειρήσεων

Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων

21/09/2016

16/11/2017

Ιδιωτικό Ασφαλιστικό Δίκαιο Ζ έκδοση
Η Διαμεσολάβηση

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε σήμερα το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού για την απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων.

Οι διατάξεις του σχεδίου νόμου ρυθμίζουν τις διαδικασίες σύστασης εμπορικών επιχειρήσεων με τη μορφή προσωπικών και κεφαλαιουχικών εμπορικών εταιρειών και συγκεκριμένα των ομορρύθμων εταιρειών, των ετερορρύθμων εταιρειών (κάθε μορφής), των ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών, των εταιρειών περιορισμένης ευθύνης και των ανωνύμων εταιρειών.

Το σχέδιο νόμου ρυθμίζει μία σειρά ζητημάτων για τη διαδικασία σύστασης εταιρειών, όπως οι αρμοδιότητες των Υπηρεσιών Μίας Στάσης, η εγγραφή της εταιρείας στο φορολογικό Μητρώο (απόδοση ΑΦΜ) και η απόδοση Κλειδαρίθμου TAXIS, το Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρείας και την ηλεκτρονική Υπηρεσία Μίας Στάσης (e-ΥΜΣ), ενώ περιλαμβάνει μία σειρά τροποποιήσεων στο Νόμο 3419/2005 για το Γενικό Εμπορικό Μητρώο.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, στην Ηλεκτρονική Υπηρεσία Μίας Στάσης (e-ΥΜΣ), η σύσταση εταιρείας η οποία υπάγεται στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος νόμου πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά, με τη χρήση εξειδικευμένης ψηφιακής πλατφόρμας, μέσω του διαδικτυακού τόπου του Γενικού Εμπορικού Μητρώου.

Εταιρική σύμβαση εταιρείας περιορισμένης ευθύνης μπορεί να καταρτίζεται με ιδιωτικό έγγραφο, κατά παρέκκλιση της διάταξης της παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 3190/1955, μόνο στην περίπτωση που ακολουθείται πιστά και χωρίς καμία παρέκκλιση το αποκλειστικό περιεχόμενο του πρότυπου καταστατικού της προηγούμενης παραγράφου του άρθρου 9 του υπό διαβούλευση σ/ν.

Το καταστατικό της ανώνυμης εταιρείας μπορεί να καταρτίζεται με ιδιωτικό έγγραφο, κατά παρέκκλιση της διάταξης της παρ. 1 του άρθρου 4 του κ.ν. 2190/1920, μόνο στην περίπτωση που ακολουθείται πιστά και χωρίς καμία παρέκκλιση το αποκλειστικό περιεχόμενο του πρότυπου καταστατικού της παρ. 4 του άρθρου 9 του υπό διαβούλευση σ/ν .

Στη δημόσια διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Οκτωβρίου, μπορείτε να συμμετέχετε εδώ.

Το δικαίωμα ιδιοκτησίας και η αναγκαστική απαλλοτρίωση -Κατ άρθρο ερμηνεία

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δίκαιο Αναγκαστικής Εκτελέσεως ΙΙΙ/α Β έκδοση
send