logo-print

Απόφαση - κόλαφος κατά του Facebook για τη συλλογή στοιχείων από τους χρήστες του WhatsApp

Bonus: Πώς μπορείτε να σταματήσετε την αποστολή των δεδομένων σας από το WhatsApp προς το Facebook

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο

«Χαστούκι» αποτελεί για το Facebook η νέα απόφαση της γερμανικής αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων σχετικά με την ανταλλαγή δεδομένων με το Whatsapp.

Συγκεκριμένα, η γερμανική αρχή διέταξε το Facebook να σταματήσει τη συλλογή και αποθήκευση δεδομένων από το WhatsApp, κρίνοντας παράλληλα ότι τα δεδομένα που έχουν ήδη διαβιβαστεί πρέπει να διαγραφούν.

Η απόφαση έρχεται έπειτα από την ανακοίνωση του Whatsapp τον περασμένο μήνα, με την οποία ενημέρωσε τους χρήστες ότι θα μοιραστεί προσωπικές πληροφορίες τους, όπως αριθμούς τηλεφώνου και άλλα δεδομένα, με τη μητρική εταιρεία του Facebook, ως μέρος ενός προγράμματος συγχρονισμού των δύο επιχειρήσεων.

«Μετά την εξαγορά του WhatsApp από το Facebook πριν από δύο χρόνια, και τα δύο μέρη διαβεβαίωσαν δημοσίως ότι δεν θα υπάρξει ανταλλαγή δεδομένων.

Το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει τώρα δεν αποτελεί μόνο μια παραπλανητική πρακτική εναντίον των χρηστών, αλλά και παραβίαση της εθνικής νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων», τόνισε ο Γερμανός επίτροπος προστασίας δεδομένων, ο Johannes Caspar.

Στην απόφασή της η αρχή προστασίας δεδομένων επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι το Facebook θα πρέπει να ζητήσει τη ρητή άδεια των χρηστών προτού προβεί σε οποιαδήποτε ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ του Facebook και του Whatsapp.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση ανταλλαγής στοιχείων μεταξύ των δύο υπηρεσιών έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των αρχών προστασίας δεδομένων σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και οι ΗΠΑ.

Εάν επιθυμείτε να μη μοιράζεται το Whatsapp τα δεδομένα σας με το Facebook δείτε τι πρέπει να κάνετε:

Πηγή: rt.com

Οι υποχρεώσεις διατροφής στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟ & ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Δίκαιο επιταγής - 6η έκδοση