logo-print

Προσωπικά δεδομένα: Πρόστιμο 225 εκατομμυρίων ευρώ στο Whatsapp από την ιρλανδική Αρχή

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Η Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας (DPC) ανακοίνωσε σήμερα την απόφασή της έπειτα από έρευνα που διεξήγαγε στην WhatsApp Ireland Ltd.

Η έρευνα της Αρχής ξεκίνησε στις 10 Δεκεμβρίου 2018 και εξέτασε κατά πόσον η WhatsApp έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις διαφάνειας σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (ΓΚΠΔ) όσον αφορά την παροχή πληροφοριών και τη διαφάνεια προς τους χρήστες όσο και στους μη χρήστες του WhatsApp.

Αυτό περιλαμβάνει πληροφορίες που παρέχονται σε υποκείμενα δεδομένων σχετικά με την επεξεργασία πληροφοριών μεταξύ WhatsApp και άλλων εταιρειών της Facebook.

Μετά από μια μακρά και ολοκληρωμένη έρευνα, η DPC υπέβαλε σχέδιο απόφασης σε όλες τις ενδιαφερόμενες εποπτικές αρχές  βάσει του άρθρου 60 ΓΚΠΔ τον Δεκέμβριο του 2020.

Η DPC έλαβε στη συνέχεια ενστάσεις από οκτώ Αρχές. Η DPC δεν μπόρεσε να επιτύχει συναίνεση με τις Αρχές για το θέμα των ενστάσεων και ενεργοποίησε τη διαδικασία επίλυσης διαφορών (άρθρο 65 ΓΚΠΔ) στις 3 Ιουνίου 2021.

Στις 28 Ιουλίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων (EDPB) εξέδωσε δεσμευτική απόφαση και η απόφαση αυτή κοινοποιήθηκε στην ιρλανδική Αρχή.

Αυτή η απόφαση περιείχε μια σαφή οδηγία που απαιτούσε από την Αρχή να επανεκτιμήσει και να αυξήσει το προτεινόμενο πρόστιμό της με βάση διάφορους παράγοντες που περιλαμβάνονται στην απόφαση του EDPB και μετά από αυτήν την επανεκτίμηση, η ιρλανδική Αρχή επέβαλε πρόστιμο 225 εκατομμυρίων ευρώ στο WhatsApp.

Εκτός από την επιβολή διοικητικού προστίμου, η DPC επέβαλε επίσης επίπληξη μαζί με εντολή στο WhatsApp να καταστήσει την επεξεργασία του σε συμμόρφωση με τον ΓΚΠΔ, λαμβάνοντας μια σειρά συγκεκριμένων διορθωτικών μέτρων.

 

Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα - 5η έκδοση καλλιτεχνικό

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Δίκαιο αναγκαστικής εκτελέσεως ΙΙ, 3η έκδ.
send