logo-print

Άρθρο 21 - Νόμος 4414/2016 - Θέματα Υβριδικών Σταθμών στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

09/08/2016

Υπό κωδικοποίηση
Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Αναγκαία Ομοδικία - Δομή και λειτουργία της ομοδικιακής δίκης XXII & 390

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

1. Από την 1η Ιανουαρίου 2016, για τους Υβριδικούς Σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που τίθενται σε λειτουργία (δοκιμαστική ή κανονική) στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (Μ.Δ.Ν.) ισχύουν τα παρακάτω:

α) Η τιμή αποζημίωσης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από τις μονάδες Α.Π.Ε. του Υβριδικού Σταθμού, η οποία εγχέεται απευθείας στο Δίκτυο των Μ.Δ.Ν., αναφέρεται στην οικεία άδεια παραγωγής, καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη τις Τ.Α. της αντίστοιχης κατηγορίας σταθμών του άρθρου 4, όπως ισχύει κατά τη στιγμή που οι μονάδες αυτές τίθενται σε λειτουργία (δοκιμαστική ή κανονική) και καταβάλλεται με τη μορφή της Διαφορικής Προσαύξησης ή Σταθερής Τιμής, σύμφωνα με τα όρια της παραγράφου 5 του άρθρου 3, όπως ισχύουν για τα Μ.Δ.Ν..

β) Η τιμή αποζημίωσης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από τις μονάδες ελεγχόμενης παραγωγής του Υβριδικού Σταθμού, όπως αυτή καθορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωση β΄ της παραγράφου 3, του άρθρου 13 του ν.3468/2006 (Α΄ 129), η οποία προέρχεται αποκλειστικά από την παραγωγή των μονάδων Α.Π.Ε. του Υβριδικού Σταθμού, μέσω των συστημάτων αποθήκευσης του Σταθμού, δεν μπορεί να είναι κατώτερη από την τιμή της Τ.Α. για αιολικούς σταθμούς της κατηγορίας 2 του Πίνακα 1 της περίπτωσης β΄ της παρ. 1 του άρθρου 4, επαυξημένη κατά 50%, ώστε να καλύπτονται οι απώλειες ενέργειας στον κύκλο αποθήκευσης του υβριδικού σταθμού.

γ) Η αποζημίωση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας των Υβριδικών Σταθμών, η οποία προέρχεται αποκλειστικά από την παραγωγή των μονάδων Α.Π.Ε. του Υβριδικού Σταθμού, είτε με απ’ ευθείας έγχυσή της στο Δίκτυο των Μ.Δ.Ν., είτε μέσω των συστημάτων αποθήκευσης του Υβριδικού Σταθμού, καταβάλλεται στους κατόχους Υβριδικών Σταθμών, μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών του άρθρου 143 του ν. 4001/2011 (Α΄ 179), όπως ισχύει.

2. Από την 1η Ιανουαρίου 2016 για την ένταξη Υβριδικών Σταθμών στο Δίκτυο των Μ.Δ.Ν., η Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Α.Ε., ως Διαχειριστής των Μ.Δ.Ν. συνάπτει Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης Υβριδικών Σταθμών στα Μ.Δ.Ν. με τον κάτοχο του Υβριδικού Σταθμού.

3. Η Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης Υβριδικών Σταθμών στο Δίκτυο των Μ.Δ.Ν. ισχύει για είκοσι (20) έτη.

4. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά από εισήγηση της Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Α.Ε., ως Διαχειριστή Μ.Δ.Ν., και γνώμη της Ρ.Α.Ε., ορίζονται ο τύπος, το περιεχόμενο και η διαδικασία κατάρτισης των Συμβάσεων Λειτουργικής Ενίσχυσης Υβριδικών Σταθμών στο Δίκτυο των Μ.Δ.Ν., σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, του Κώδικα Διαχείρισης Μ.Δ.Ν. και του ν.3468/2006, όπως τροποποιείται με τον παρόντα νόμο, και ισχύει, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

5. Για τους κατόχους σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Υβριδικούς Σταθμούς στα Μ.Δ.Ν. που συνάπτουν Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του παρόντος, και στους οποίους χορηγείται παράλληλα Επενδυτική Ενίσχυση, υπό τη μορφή κεφαλαιακής ενίσχυσης ή ενίσχυση άλλης ισοδύναμης μορφής που ανάγεται σε όρους κεφαλαιακής ενίσχυσης, εφαρμόζονται τα όσα ορίζονται στις παραγράφους 7, 8 και 9 του άρθρου 3, με ομοιόμορφη ποσοστιαία απομείωση των εσόδων από την παραγωγή ενέργειας και διαθεσιμότητας ισχύος του Υβριδικού Σταθμού στο Δίκτυο των Μ.Δ.Ν.. Με Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίζεται η τιμή του επιτοκίου αναγωγής για τους υβριδικούς σταθμούς στο Δίκτυο των Μ.Δ.Ν..

6. Για τις περιπτώσεις Υβριδικών Σταθμών Α.Π.Ε. στο Δίκτυο των Μ.Δ.Ν. για τους οποίους έχει ήδη εκδοθεί άδεια παραγωγής η Ρ.Α.Ε. οφείλει, μετά από αίτημα των ενδιαφερομένων και εντός του διαστήματος που θα οριστεί μετά από απόφασή της, να τροποποιήσει την άδεια παραγωγής σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο αυτό.

7. Η σύναψη Σύμβασης Λειτουργικής Ενίσχυσης Υβριδικών Σταθμών στο Δίκτυο των Μ.Δ.Ν. αναστέλλεται μέχρι την τροποποίηση της οικείας άδειας παραγωγής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 6 του παρόντος.

Δίκαιο Αναγκαστικής Εκτελέσεως ΙΙΙ/α Β έκδοση
Εγχειρίδιο Πολιτικής Δικονομίας - 4η έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ​

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΑΣ