logo-print

Τι ισχύει για την εισοδηματική ενίσχυση σε οικογένειες ορεινών και μειονεκτικών περιοχών

Ποιο είναι το ποσό της ενίσχυσης και ποιοι οι δικαιούχοι

01/10/2016

16/11/2017

Ερμηνεία Υπαλληλικού Κώδικα - Κατ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
 

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η χορήγηση ετήσιας εισοδηματικής ενίσχυσης, προκειμένου να στηριχθούν οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και να αποτραπεί ο κίνδυνος να ερημωθούν ολόκληρα χωριά που βρίσκονται σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές θεσπίστηκε με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 27 του ν. 3016/2002.

Η εισοδηματική ενίσχυση ανέρχεται στο ποσό των 600 ευρώ, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 και των 300 ευρώ, όταν αυτό κυμαίνεται μεταξύ των 3.000 ευρώ και των 4.700 ευρώ.

Δικαιούχοι είναι οι οικογένειες Ελλήνων υπηκόων και υπηκόων κρατών μελών της Ε.Ε. συμπεριλαμβανομένων και των μονογονεϊκών, των οποίων τα μέλη κατοικούν μόνιμα σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές (όπως αυτές ορίζονται από την Οδηγία 85/148/ΕΟΚ).

Σύμφωνα με την ΚΥΑ 2/71338/0026/22.7.2013, η καταβολή στους δικαιούχους της ετήσιας εισοδηματικής ενίσχυσης γίνεται εφάπαξ μετά την 1η Σεπτεμβρίου κάθε ημερολογιακού έτους με την υποβολή των προβλεπόμενων δικαιολογητικών.

Συγκεκριμένα ο/η δικαιούχος της εισοδηματικής ενίσχυσης υποβάλλει μαζί με την αίτησή του

α. βεβαίωση του  Δημάρχου του τόπου κατοικίας του, από την οποία προκύπτει η επί 2ετία τουλάχιστον διαμονή του σε συγκεκριμένη ορεινή και μειονεκτική περιοχή,

β. υπεύθυνη δήλωση περί της μη είσπραξης της οικονομικής ενίσχυσης άλλη φορά για την ίδια οικογένεια και για το ίδιο έτος,

γ. αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος του φορολογικού έτους για το οποίο αιτείται την εισοδηματική ενίσχυση, (εισοδήματα του προηγούμενου έτους) ή

δ. αντίγραφο της δήλωσης αυτής (Έντυπο Ε1), αν κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης δεν έχει παραληφθεί το εκκαθαριστικό σημείωμα.

Βασικό στοιχείο χορήγησης της εισοδηματικής ενίσχυσης είναι η οικογένεια και όχι η στέγη η οποία μπορεί να είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή και κοινή.

Οι  αιτήσεις των δικαιούχων μετά των απαιτούμενων δικαιολογητικών μπορεί να υποβάλλονται και μέσω των ΚΕΠ {(σχετ. η αριθ.8915/2005 Κ.Υ.Α. (Β.634)}, τα οποία στη συνέχεια τις διαβιβάζουν στις Διευθύνσεις Οικονομικού ή στα Τμήματα Διοικητικού – Οικονομικού των οικείων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Πηγή: synigoros-solidarity.gr

Οικογενειακό Δίκαιο - Τρίτη έκδοση

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η μικρή και κλειστή οικογενειακή ανώνυμη εταιρία

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send