logo-print

Επανεξέταση ανάκλησης απόφασης πρόσληψης λόγω μη υποβολής πιστοποιητικού επικυρωμένου από δικηγόρο

Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη

Δίκαιο Δημοσίων Συμβάσεων Δ έκδοση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΑΙΚΟΣ

Ερμηνεία Υπαλληλικού Κώδικα - Κατ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
 

Ο Συνήγορος έλαβε αναφορά από πολίτη για την ανάκληση της απόφασης πρόσληψής του σε θέση κλάδου επικουρικού προσωπικού (πλην ιατρών), με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.

Στον ενδιαφερόμενο ανακοινώθηκε η απόφαση πρόσληψης από την αρμόδια υπηρεσία της Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), ωστόσο την επόμενη ημέρα η εν λόγω απόφαση ανακλήθηκε με την αιτιολογία ότι «το πιστοποιητικό Πληροφορικής ή γνώσης Η/Υ από τον φορέα..., δεν είναι επικυρωμένο από δικηγόρο, όπως ορίζεται από τις κείμενες διατάξεις».

Ο πολίτης υπέβαλε ένσταση, συνοδευόμενη από το απαιτούμενο επικυρωμένο δικαιολογητικό, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Ο Συνήγορος του Πολίτη ζήτησε από την αρμόδια υπηρεσία την επανεξέταση της ανακλητικής απόφασης, δεδομένου ότι στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τη διαδικασία πρόσληψης λοιπού επικουρικού προσωπικού (ΦΕΚ Β΄460/14-2-2020), αλλά και στις σχετικές οδηγίες συμπλήρωσης των αιτήσεων και υποβολής των δικαιολογητικών στο δικτυακό τόπο του Υπουργείου Υγείας δεν περιλαμβάνεται ρητή οδηγία προς τους υποψήφιους να προσκομίζουν επικυρωμένο από δικηγόρο –ως ιδιωτικό έγγραφο– το αντίγραφο του πιστοποιητικού γνώσης πληροφορικής, κατ΄ εφαρμογή των γενικών διατάξεων του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας για την υποβολή των εγγράφων (α. 11 παρ. 2β ν. 2690/1999, όπως ισχύει).

Στην προκειμένη περίπτωση, αντί να ζητηθεί το εν λόγω δικαιολογητικό επικυρωμένο από δικηγόρο, ανακλήθηκε η απόφαση πρόσληψης –μόλις την επόμενη ημέρα–, γεγονός που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αρχή της χρηστής διοίκησης που οφείλει να διέπει τη δράση της Διοίκησης, προκειμένου να διαφυλάσσονται τα έννομα συμφέροντα του πολίτη.

Η αρμόδια ΥΠΕ ανταποκρίθηκε θετικά στην παρέμβαση του Συνηγόρου και, εν τέλει, η διαδικασία πρόσληψης του πολίτη ολοκληρώθηκε. 

Πηγή: synigoros.gr
Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ