logo-print

Νέο θεσμικό πλαίσιο για την Κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και τους φορείς της

Αλλαγές στο πλαίσιο των ΚΟΙΝΣΕΠ και δημιουργία της νέας νομικής μορφής του συνεταιρισμού εργαζομένων

13/10/2016

29/01/2018

Φορολογικός Πολυκώδικας - Σεπτέμβριος 2022

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

 

Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Στη Βουλή βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την «Κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και ανάπτυξη των φορέων της».

Όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου, τα τελευταία χρόνια και ειδικά την περίοδο της οικονομικής κρίσης εµφανίζονται επιτακτικά στην ελληνική επικράτεια πρακτικές αλληλεγγύης και κοινωνικής αυτενέργειας.

Οι δραστηριότητες αυτές, που διεθνώς περιγράφονται ως «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία», περιλαµβάνουν συνεταιριστικές και συνεργατικές μορφές παραγωγής προϊόντων ή προσφοράς υπηρεσιών, οι οποίες αναπτύσσονται είτε στο πλαίσιο της οικονομίας της αγοράς είτε μεταξύ δικτυώσεων εκτός της τυπικής ιδιωτικής αγοράς.

Περιλαμβάνουν, επίσης, δραστηριότητες που αναπτύσσονται από ενώσεις προσώπων σε τοπικό επίπεδο, οι οποίες με την εθελοντική προσφορά των συμμετεχόντων επιδιώκουν να καλύψουν μη ικανοποιούµενες, από το κράτος ή την ιδιωτική αγορά, κοινωνικές ανάγκες των ατόµων που συμμετέχουν στις προαναφερθείσες ενώσεις, διεκδικώντας παράλληλα την αυξανόμενη κοινωνική συµµετοχή σε αυτές ή την ενεργή κρατική υποστήριξη είτε προς τις ίδιες είτε προς τις κοινωνικές ανάγκες που επιδιώκουν να καλύψουν.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η στήριξη της ανάπτυξης της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας κρίνεται απαραίτητη, καθώς το οικονοµικό οικοσύστηµα που δημιουργεί διακρίνεται από σταθερότητα, διαχρονικότητα και μεγάλη ανθεκτικότητα σε εξωτερικές κρίσεις.

Στόχος του νέου θεσµικού πλαισίου είναι, μεταξύ άλλων:

• Να αποσαφηνίσει το εννοιολογικό πλαίσιο, τα βασικά χαρακτηριστικά και το ρόλο της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας,

• Να διευρύνει το πεδίο εφαρμογής της πέραν του προνοιακού και ενταξιακού χαρακτήρα (όπου έδινε έµφαση ο ν. 4019/2011) σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας και να διορθώσει τις στρεβλώσεις που παρατηρήθηκαν από την εφαρμογή του νόµου.

• Να αποταυτίσει την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία από το νομικό σχήµα της ΚΟΙΝΣΕΠ,

• Να εισάγει νέα νομική μορφή, αυτή του συνεταιρισµού εργαζοµένων, η θεσμοθέτηση των οποίων απαντά στην κοινωνική πραγματικότητα της λειτουργίας πληθώρας τέτοιων εγχειρημάτων, που μέχρι σήµερα χρησιµοποιούσαν άλλα νομικά σχήµατα (ΚΟΙΝΣΕΠ, αστικός συνεταιρισμός, Ο.Ε.) ελλείψει του κατάλληλου. Παράλληλα δημιουργεί το νοµικό σχήµα, για τη μεταβίβαση πτωχευμένων ιδιωτικών επιχειρήσεων στους εργαζομένους τους.

• Να δημιουργήσει τα κίνητρα για τη δικτύωση των συνεργατικών εγχειρημάτων, μέσω της θεσμοθέτησης των ενώσεων φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Με το νέο σχέδιο νόμου για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και την ανάπτυξη των Φορέων της, επιδιώκεται τελικά να αναγνωριστούν τα εγχειρήματα και οι πρακτικές που αναπτύχθηκαν σε όλο το προηγούµενο διάστημα.

Τελικώς, επιδιώκεται η δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος ανάπτυξης των φορέων της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, ώστε να καθίσταται δυνατή η ανάληψη πρωτοβουλιών από όλους τους πολίτες σε όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες.

Δείτε το σχέδιο νόμου, όπως κατατέθηκε στη Βουλή, εδώ.

Ένδικη προστασία για ακίνητο φερόμενο ως "άγνωστου" ιδιοκτήτη - Β έκδοση, Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 19 -

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΤΣΙΛΙΓΓΕΡΙΔΟΥ

Ηλεκτρονικό Κτηματολόγιο - Βιβλιοθήκη Δικάιου Κτηματολογίου Νο 24
send