logo-print

Κρατική Αρωγή προς επιχειρήσεις για φυσικές καταστροφές και συντονισμός σχετικών θεμάτων (σχέδιο νόμου)

Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την κρατική αρωγή μετά από την επέλευση θεομηνίας ή άλλης φυσικής καταστροφής

16/02/2021

16/02/2021

Η φορολογική ενημερότητα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ​

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΤΣΟΣ

Πολιτειολογία

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο: «Κρατική Αρωγή προς επιχειρήσεις για φυσικές καταστροφές και συντονισμός σχετικών θεμάτων».

Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, με το εν λόγω σχέδιο νόμου, επιδιώκεται η συνολική αναμόρφωση και ενδυνάμωση του θεσμικού πλαισίου, το οποίο διέπει τον τομέα της κρατικής αρωγής, προκειμένου να θεσμοθετηθεί ένα συνεκτικό και ενιαίο νομοθετικό κείμενο στο σκέλος της αρωγής μετά από την επέλευση θεομηνίας ή άλλης φυσικής καταστροφής.

Στόχος της αξιολογούμενης ρύθμισης είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών, προκειμένου ο κρατικός μηχανισμός να ενεργοποιείται και να λειτουργεί σε έκτακτες και απρόβλεπτες συνθήκες, σε ένα πλαίσιο εθνικού συντονισμού των διαδικασιών προώθησης των μέτρων ενίσχυσης και αποκατάστασης, με σχετική προτεραιοποίηση, σε κεντρικό επίπεδο με ταυτόχρονη αποφυγή τυχόν αλληλοεπικαλύψεων από την κείμενη νομοθεσία ή νομικών κενών, ώστε να επιτυγχάνεται η άμεση και στοχευμένη οικονομική ενίσχυση των πληγέντων.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, το ισχύον θεσμικό πλαίσιο περιλαμβάνει διάσπαρτες διατάξεις και χρήζει επανεξέτασης και επικαιροποίησης, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες οικονομικής στήριξης μετά από θεομηνίες, με τρόπο συντονισμένο, ταχύ, αποτελεσματικό, με ορθολογική δημοσιονομική διαχείριση και αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών, σε πλήρη εναρμόνιση με τους ενωσιακούς κανόνες οι οποίοι διέπουν τις κρατικές ενισχύσεις.

Η αξιολογούμενη ρύθμιση στοχεύει στην ενιαία αντιμετώπιση των επιμέρους θεμάτων υλοποίησης πολιτικών στον τομέα της κρατικής αρωγής με ευέλικτες διοικητικές διαδικασίες, προκειμένου να αποφεύγονται η έλλειψη συντονισμού κατά τη διαμόρφωση πολιτικής και κατά την προώθηση των μέτρων αντιμετώπισης και ενίσχυσης, οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των αποφάσεων χρηματοδότησης, καθώς και η έλλειψη παρακολούθησης της πορείας των μέτρων αποκατάστασης.

Δείτε αναλυτικά το σχέδιο νόμου στο opengov.gr

Δίκαιο Δημοσίων Συμβάσεων Δ έκδοση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΑΙΚΟΣ

Πολυκώδικας - Απρίλιος 2023

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ