logo-print

Παρέμβαση ΔΣΑ για το ωράριο εξυπηρέτησης δικηγόρων στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών

Εκ του νόμου υποχρέωση των υπαλλήλων να υποδέχονται και να εξυπηρετούν τους δικηγόρους καθ’ όλη τη διάρκεια του εργάσιμου ωραρίου

27/10/2016

29/01/2018

Η φορολογική ενημερότητα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ​

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΤΣΟΣ

Δίκαιο Δημοσίων Συμβάσεων Δ έκδοση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΑΙΚΟΣ

Με επιστολή του προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλ. Ζαγοραίο, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Βασίλης Αλεξανδρής, ζητεί να πράξει τα δέοντα, προκειμένου να ενημερωθούν οι υπάλληλοι της εισαγγελίας πρωτοδικών για την εκ του νόμου υποχρέωσή τους να  υποδέχονται και να εξυπηρετούν τους Δικηγόρους καθ΄όλη την διάρκεια του εργάσιμου ωραρίου.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Αξιότιμε κ. Εισαγγελεύ,

Οι Δικηγόροι, ως συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους απολαύουν του σεβασμού και της τιμής που οφείλεται στο λειτούργημα τους από τους δικαστικούς λειτουργούς και από κάθε άλλο πρόσωπο που ενεργεί στο πλαίσιο της Δημόσιας Διοίκησης (άρθρο 34 παρ. 1 ΚωδΔικ).

Για την ευχερή άσκηση των καθηκόντων τους, ο νόμος προβλέπει ρητώς ότι «η είσοδος στα Υπουργεία και στα δημόσια καταστήματα επιτρέπεται ελεύθερα στους δικηγόρους με επίδειξη της επαγγελματικής τους ταυτότητας, κάθε εργάσιμη ημέρα και ώρα χωρίς κανένα χρονικό ή άλλο περιορισμό» (άρθρο 34 παρ. 2 ΚωδΔικ).

Δυστυχώς, έχει παρατηρηθεί πλειστάκις στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, δικαστικοί υπάλληλοι να επικαλούνται την διάταξη του άρθρου 50 του Κανονισμού Εσωτερικής Λειτουργίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, προκειμένου να δικαιολογήσουν την άρνησή τους να εξυπηρετήσουν συναδέλφους, μετά την 13.00.  Η ανωτέρω διάταξη διαλαμβάνει ότι  «Η επικοινωνία με τοκοινό, εκτός του Τμήματος Ακροάσεων - Δικαστικής Συνδρομής - Διεθνών  Σχέσεων και Υποθέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρχίζει στις 10.00΄ και λήγει στις 13.00΄». Ασφαλώς γνωρίζετε ότι η διάταξη αυτή δεν καταλαμβάνει τους Δικηγόρους, οι οποίοι δεν αποτελούν «κοινό της Εισαγγελίας». Αντιθέτως, όπως κατ’ επανάληψη έχουμε επισημάνει, ως συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης, οι Δικηγόροι εξυπηρετούνται σύμφωνα με την ειδικότερη και κατισχύουσα διάταξη του άρθρου 34 ν. 4194/2013.  

Κατόπιν αυτών παρακαλούμε όπως πράξετε τα δέοντα, κατά λόγο αρμοδιότητας, προκειμένου να ενημερωθούν οι υπάλληλοι της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για την εκ του νόμου υποχρέωσή τους να υποδέχονται και να εξυπηρετούν τους Δικηγόρους καθ’ όλη τη διάρκεια του εργάσιμου ωραρίου».

Η αστική ιατρική ευθύνη στο πεδίο της ανθρώπινης αναπαραγωγής - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 8 -

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΦΥΤΡΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΒΙΟΗΘΙΚΗ - ΒΙΟΔΙΚΑΙΟ - ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Εταιρική Διακυβέρνηση Ανωνύμων Εταιριών

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

send