logo-print

Ο ΟΗΕ ξεκινά έρευνες σχετικά με τις καταγγελίες για βασανιστήρια και βιασμούς αντικαθεστωτικών

Σοβαρότατες καταγγελίες σε ρεπορτάζ του BBC για βιασμούς κρατουμένων - Στην Τουρκία ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια

30/11/2016

16/11/2017

Διεθνής Εμπορική Διαιτησία Τόμος ΙΙ
H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, Nils Melzer, θα επανεξετάσει τις συνθήκες κράτησης στις τουρκικές φυλακές, έπειτα και από τις καταγγελίες για βασανιστήρια, οι οποίες είδαν το φως τη δημοσιότητας αυτή την εβδομάδα.

Η έκθεσή του θα παρουσιαστεί Μάρτιο του 2018 και θα καθορίσει εάν η Τουρκία παραβιάζει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου αναφορικά με τα βασανιστήρια.

Καταγγελίες για βασανιστήρια

Οι μαζικές διώξεις περισσότερων από 125.000 δημοσίων υπαλλήλων, στρατιωτικών, αστυνομικών, δικαστών, καθηγητών και δημοσιογράφων, οι οποίοι απολύθηκαν ή φυλακίστηκαν για το φερόμενο ρόλο τους στην πρόσφατη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό στη διεθνή κοινότητα.

Διαβάστε επίσης: Το ζήτημα της έκδοσης των 8 Τούρκων στρατιωτικών: Ο καθηγητής Χρίστος Μυλωνόπουλος απαντάει σε 7 καίρια ερωτήματα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την περασμένη εβδομάδα υπέρ της αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ενώ πριν λίγες μέρες το BBC δημοσίευσε εκτενές ρεπορτάζ με ανθρώπους που δηλώνουν θύματα βασανιστηρίων από τις τουρκικές αρχές.

Συγκεκριμένα, το βρετανικό δίκτυο δημοσίευσε συνεντεύξεις από τους πιλότους των F16 που βομβάρδισαν το τουρκικό Κοινοβούλιο, καθώς και τους αξιωματικούς που διέταξαν να ανοιχθεί πυρ  εναντίον διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.

Το ρεπορτάζ περιλαμβάνει μαρτυρίες για ξυλοδαρμούς, σεξουαλική κακοποίηση, και παραβίαση του απορρήτου μεταξύ δικηγόρου και εντολέα.

Σύμφωνα με το BBC, οι βασανισμοί συνοδεύονται από απειλές για βιασμούς των γυναικών των συλληφθέντων και εν γένει κακοποίηση άλλων μελών των οικογενειών τους.

Όπως επισημαίνεται, οι πρακτικές αυτές δεν αφορούν αποκλειστικά τους κατηγορούμενους πραξικοπηματίες, αλλά και Κούρδους ακτιβιστές, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για δεσμούς με το ΡΚΚ αλλά και μέλη αριστερών οργανώσεων.

Οι μαρτυρίες αυτές ενισχύονται από εκθέσεις οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Διεθνής Αμνηστία.

Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης εμμένει στην άποψή του ότι οι κατηγορίες αυτές δεν είναι τίποτα περισσότερο από συκοφαντίες.

Παράλληλα, το ζήτημα της επαναφοράς της θανατικής ποινής έχει προκαλέσεις έντονες αντιδράσεις στις Βρυξέλλες.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ Melzer θα συναντηθεί με αρχές, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τοπικές και διεθνείς οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, τα θύματα και τις οικογένειές τους.

Πριν από την αναχώρησή του, θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στην Άγκυρα την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου.

Ερμηνεία Υπαλληλικού Κώδικα - Κατ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
 

Δίκαιο εμπορικών δικαιοπραξιών/Αξιόγραφα-Ασφαλιστικό

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ

ΕΦΗ ΤΖΙΒΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΑΞΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

send