logo-print

Bεβαίωση χρόνου ασφάλισης στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σε περιπτώσεις νόμιμης επίσχεσης εργασίας

Δεκτή έγινε από τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης η σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους - Τι προβλέπει

04/12/2016

16/11/2017

Συλλογικό εργατικό δίκαιο - 3η έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Mobbing Ευθύνη λόγω ηθικής παρενόχλησης στην εργασία

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΧΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Δεκτή έγινε από τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης η υπ' αριθμ. 136/2016 γνωμοδότηση του ΣΤ' Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σχετικά με τη βεβαίωση χρόνου ασφάλισης σε περιπτώσεις νόμιμης επίσχεσης εργασίας.

Η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ζητήθηκε λόγω του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος του θέματος της ασφαλιστικής τακτοποίησης των ασφαλισμένων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κατά τη διάρκεια άσκησης εκ μέρους των εργαζομένων νόμιμης επίσχεσης.

Με την ανωτέρω γνωμοδότησή του το ΣΤ' Τμήμα του Νομικού Συμβουλίου τον Κράτους γνωμοδότησε τα ακόλουθα:

(α) Εφόσον η επίσχεση εργασίας είναι νόμιμη, η ασφάλιση στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ συνεχίζεται προσδιοριζόμενη με βάση τα στοιχεία των ασφαλιστικών οργάνων του, όχι όμως πέραν του ευλόγου χρόνου διάρκειας αυτής, κατά τον οποίο οφείλονται αποδοχές, ο οποίος όμως δεν είναι δυνατό να υπερβεί τους πέντε μήνες, εκτός εάν προσκομισθεί αντίθετη δικαστική απόφαση για μη λύση της εργασιακής σχέσης και συνέχισης της επίσχεσης και πέραν του πενταμήνου αυτού.

(β) Τα ασφαλιστικά όργανα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έχουν στα πλαίσια άσκησης των καθηκόντων τους διακεκριμένη και αυτοτελή αρμοδιότητα ελέγχου όλων των παραμέτρων υπαγωγής των απασχολούμενων στην ασφάλιση αυτού.

(γ) Στις περιπτώσεις νόμιμης επίσχεσης τα ασφαλιστικά όργανα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ οφείλουν να βεβαιώνουν τον χρόνο ασφάλισης του μισθωτού για το χρονικό διάστημα των πέντε μηνών και να εκδίδουν τις αντίστοιχες Πράξεις Επιβολής Εισφορών κατά εργοδότη αρνούμενου να καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα αυτό.

(δ) Τα ασφαλιστικά όργανα τον ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δεν δεσμεύονται από απόφαση πολιτικού δικαστηρίου (η απόφαση εκδόθηκε μεταξύ εργοδότη και μισθωτού) ως προς τη χρονική διάρκεια της επίσχεσης και έχουν τη δυνατότητα ή να συμφωνήσουν με τις παραδοχές της δικαστικής απόφασης και να προχωρήσουν σε ασφαλιστική κάλυψη του μισθωτού και μετά το πεντάμηνο ή να κρίνουν αντιθέτως με ειδική αιτιολόγηση της αντίθετης κρίσης τους.

Ολόκληρη τη γνωμοδότηση 136/2016 του ΝΣΚ μπορείτε να δείτε εδώ.

Δείτε τη σχετική εγκύκλιο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εδώ.

Ο ρατσιστικός λόγος μίσους ως μορφή του ρατσιστικού εγκλήματος

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΣΚΑΛΗΣ

Πολιτική Δικονομία Ε έκδοση
send