logo-print

Άρθρο 55 - Προεδρικό Διάταγμα 237/1986 - Σύνταξη πραγματογνωμοσύνης

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

18/07/1986

Εργατικό Δίκαιο - Ατομικές εργασιακές σχέσεις - Ε έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ

Εργατικό Δίκαιο - Ατομικές εργασιακές σχέσεις - Ε έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ

1. Μέσα σε οκτώ εργάσιμες ημέρες, από την ημέρα που ο δικαιούχος ή ο υπόχρεος σε αποζημίωση υποβάλει αίτηση για τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης στα θέματα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 24, συντάσσεται έκθεση πραγματογνωμοσύνης σύμφωνα με τον κανονισμό του Σ.Ε.Π.Τ.Α. Η αίτηση δεν εξετάζεται αν δε συνοδεύεται από τα έγγραφα, δεν πληροί τις προϋποθέσεις και δεν περιέχει τα στοιχεία που ορίζονται ειδικότερα από τον Κανονισμό του Σ.Ε.Π.Τ.Α. Μέχρις ότου πληρωθούν οι παραπάνω προϋποθέσεις και προσκομισθούν τα παραπάνω στοιχεία, το Σ.Ε.Π.Τ.Α. απέχει να γνωμοδοτήσει. Ο κανονισμός του Σ.Ε.Π.Τ.Α. καθορίζει με αντικειμενικά κριτήρια και με βάση προκαθορισμένη σειρά κατανομής της υπηρεσίας, ποιος ή ποιοι πραγματογνώμονες θα συντάξουν πραγματογνωμοσύνη στη συγκεκριμένη περίπτωση.

2. Οι πραγματογνώμονες του Σ.Ε.Π.Τ.Α., για την εκπλήρωση του έργου τους νομιμοποιούνται να ζητούν από οποιαδήποτε δικαστική ή άλλη αρχή στοιχεία ή έγγραφα. Ιδίως μπορούν να λαμβάνουν γνώμη των εγγράφων της ποινικής δικογραφίας και να ζητούν αντίγραφα με τους όρους και προϋποθέσεις που ορίζονται για τον πολιτικώς ενάγοντα στο άρθρο 108 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

3. Η έκθεση πραγματογνωμοσύνης, με την επιφύλαξη της προηγούμενης παραγράφου, γνωστοποιείται αμέσως στον αιτούντα και στον υπόχρεο καταβολής αποζημίωσης, καθώς και στην υπόχρεη ασφαλιστική επιχείρηση. Όποιος έχει έννομο συμφέρον μπορεί να λάβει αντίγραφο της έκθεσης αυτής.

4. Ο υπόχρεος ή ο δικαιούχος της αποζημίωσης έχει το δικαίωμα, μέσα σε πέντε εργάσιμες ημέρες αφότου έλαβε γνώση της έκθεσης πραγματογνωμοσύνης, να ζητήσει την επανεκτίμηση των υλικών ζημιών και τον επαναπροσδιορισμό της αποζημίωσης που οφείλεται γι' αυτές. Η αίτηση επανεκτίμησης είναι απαράδεκτη, αν δε συνοδεύεται από αποδεικτικά καταβολής παράβολου που κατατίθεται στο λογαριασμό της παραγράφου 2 του άρθρου 36. Το ποσό του παραβόλου ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εμπορίου.

5. Η υποβολή αίτησης κατά την παράγραφο 1 του άρθρου αυτού καθιστά υπερήμερο τον υπόχρεο αποζημίωσης από την ημερομηνία που του κοινοποιείται η πραγματογνωμοσύνη και για το ποσό αυτής.

Δίκαιο σημάτων Ερμηνεία Ν. 4679/2020 περί σημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Διοικητική Δικονομία - Συλλογή Διατάξεων

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

send