logo-print

Δικαστήριο ΕΕ: Έγκυρη θεώρηση σε άκυρο διαβατήριο δεν πρέπει να θεωρείται αυτοδικαίως άκυρη

09/09/2014

16/11/2017

Οι υποχρεώσεις διατροφής στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟ & ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Με την απόφασή του στην υπόθεση C-575/12 το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέτασε το ζήτημα της δυνατότητας εισόδου υπηκόου τρίτης χώρας  σε Ευρωπαϊκό έδαφος σε περίπτωση που η έγκυρη θεώρηση δεν βρίσκεται επί του ταξιδιωτικού εγγράφου αλλά σε ξεχωριστό έντυπο. 

Η παρούσα απόφαση εκδόθηκε ως απάντηση στη προδικαστική παραπομπή Λεττονικού Δικαστηρίου για την υπόθεση " Air Baltic Corporation AS κατά Valsts robežsardze". Στη συγκεκριμένη υπόθεση η Λεττονία απαγόρευσε σε Ινδό υπήκοο την είσοδο στην επικράτεια της επειδή ο τελευταίος, αν και είχε έγκυρο διαβατήριο, δεν είχε την έγκυρη θεώρηση προσαρτημένη σε αυτό. Αντιθέτως η έγκυρη θεώρηση ήταν προσαρτημένη σε δεύτερο, άκυρο διαβατήριο.

Σύμφωνα με τον Κώδικα του Σένγκεν, είσοδος στη Ευρωπαϊκή  Ένωση  επιτρέπεται μόνο με την επίδειξη έγκυρου ταξιδιωτικού εγγράφου και έγκυρης θεωρήσεως. Το Δικαστήριο, όμως, έκρινε πως σε περίπτωση που η θεώρηση έχει χορηγηθεί σε χωριστό φύλλο (ακόμα και σε μη έγκυρο διαβατήριο) και όχι στο σώμα του διαβατηρίου η είσοδος στο έδαφος της Ευρωπαϊκή ένωσης δεν θα έπρεπε να απαγορευτεί, εφόσον τόσο η θεώρηση όσο και το διαβατήριο είναι έγκυρα. Παράλληλα,η  ακύρωση διαβατηρίου επί του οποίου υπάρχει έγκυρη ομοιόμορφη θεώρηση δεν επιφέρει αυτοδικαίως και την ακύρωση της θεώρησης ενώ τα κράτη μέλη δεν δύνανται να θέτουν επιπρόσθετες προϋποθέσεις εισόδου στο έδαφός τους πέρα από αυτές που προβλέπονται στο Κώδικα του Σένγκεν.

Δείτε την απόφαση εδώ.

Πηγή: curia.europa.eu
Αναγκαία Ομοδικία - Δομή και λειτουργία της ομοδικιακής δίκης XXII & 390

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

Υποκειμενικά σύνθετες δίκες στις αυτοκινητικές διαφορές - Σειρά ΠΠΔ Νο 5

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send