logo-print

Νέα εγκύκλιος για τον υπολογισμό ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων

Δημοσιεύθηκε η πρώτη εγκύκλιος του ΕΦΚΑ – Τι προβλέπει για δικηγόρους (γραμμάτια και αναστολή δραστηριότητας)

24/01/2017

16/11/2017

Εργατικό Δίκαιο - Ατομικές εργασιακές σχέσεις - Ε έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ

Ιδιωτικό Ασφαλιστικό Δίκαιο Ζ έκδοση

Αναρτήθηκε στη Διαύγεια η Εγκύκλιος 1/20.1.2017 του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης με την οποία παρέχονται διευκρινίσεις αναφορικά με τους ενιαίους κανόνες υπολογισμού ασφαλιστικών εισφορών Ελευθέρων Επαγγελματιών και Αυτοαπασχολούμενων από 1/1/2017.

Μεταξύ άλλων, η εγκύκλιος παρέχει διευκρινίσεις για το πεδίο εφαρμογής των νέων διατάξεων (άρθρα 39, 41 και 98 Ν. 4387/2016 και Υ.Α. 61502/3399/20160), τη βάση υπολογισμού των εισφορών, τον προσδιορισμό των εισοδημάτων και του ύψους των ασφαλιστικών εισφορών.

Διαβάστε επίσης: Ασφαλιστικές εισφορές δικηγόρων: Διευκρινίσεις, πίνακες και παραδείγματα

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, από 1/1/2017, και για κάθε επόμενο έτος, ως βάση υπολογισμού των εισφορών καθορίζεται το Καθαρό Φορολογητέο Αποτέλεσμα (ΚΦΑ) από την άσκηση δραστηριότητας κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Το ΚΦΑ προσδιορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα φορολογίας εισοδήματος και για την δημιουργία του λαμβάνονται υπόψη εισοδήματα από δραστηριότητες ή ιδιότητες που δημιουργούν υποχρέωση ασφάλισης.

Για το 2017 λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα από το πιο πρόσφατο εκκαθαρισμένο φορολογικό έτος (2015).

Όσον αφορά στους δικηγόρους, η εγκύκλιος παρέχει διευκρινίσεις αναφορικά με την εισφορά επί του γραμματίου προείσπραξης (άρθρο 39 παρ 11.α) και τους δικηγόρους σε αναστολή δραστηριότητας.

Εισφορά δικηγόρων επί του γραμματίου προείσπραξης (άρθρο 39 παρ. 11α)

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι δικηγόροι καταβάλλουν υπέρ του ΕΦΚΑ εισφορά ύψους 20% επί της ελάχιστης αμοιβής ανά δικηγορική πράξη ή παράσταση για την οποία προβλέπεται η έκδοση γραμματίου προείσπραξης.

Τα ποσά που καταβάλλονται, μέσω αυτής της διαδικασίας, αφαιρούνται από την ασφαλιστική εισφορά που οφείλει ο Δικηγόρος.

Σε περίπτωση που τα ποσά που καταβλήθηκαν μέσω γραμματίων υπερβαίνουν την προβλεπόμενη μηνιαία εισφορά δεν επιστρέφονται αλλά συμψηφίζονται με την ετήσια οφειλή του αντίστοιχου έτους.

Για την υλοποίηση της διαδικασίας ο οικείος Δικηγορικός Σύλλογος παρέχει τα απαιτούμενα στοιχεία και ποσά στον ΕΦΚΑ προκειμένου να διενεργηθεί ο συμψηφισμός με την μηνιαία εισφορά που οφείλει ο Δικηγόρος.

Δικηγόροι σε αναστολή άσκησης δραστηριότητας (άρθρο 39 παρ.5)

Από 01/01/2017 οι δικηγόροι που βρίσκονται σε αναστολή άσκησης δραστηριότητας, καταβάλλουν στον ΕΦΚΑ, εισφορές σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 39 του ν.4387/2016.

Ειδικότερα, η μηνιαία εισφορά των δικηγόρων σε αναστολή υπολογίζεται κατ΄ ελάχιστο επί της κατώτατης μηνιαίας βάσης 586,08 €, δεδομένου ότι δεν προκύπτει εισόδημα από την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας.

Σημειώνεται ότι για την εν λόγω κατηγορία, δεν έχει εφαρμογή η μειωμένη κατώτατη βάση για ασφαλισμένους κάτω πενταετίας.

Δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο 1/2017 του ΕΦΚΑ εδώ.

Το δικαίωμα διεξαγωγής αποδείξεων του κατηγορουμένου

ΜΙΧΑΗΛ ΤΣΕΡΤΣΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανώνυμες Εταιρίες