logo-print

Πρόταση νόμου για την αποχώρηση των ΗΠΑ από ΟΗΕ και Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Την πλήρη αποχώρηση των ΗΠΑ από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας προτείνει σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ

24/01/2017

16/11/2017

Διεθνής Εμπορική Διαιτησία Τόμος ΙΙ
ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και των Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας προτείνει σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Το σχέδιο νόμου, το οποίο προτάθηκε από τον Ρεπουμπλικανό Mike Rogers με τίτλο «Πράξη για την Αποκατάσταση της Εθνικής Κυριαρχίας των Ηνωμένων Πολιτειών» (American Sovereignty Restoration Act of 2017), προτείνει την πλήρη αποχώρηση των ΗΠΑ από τον ΟΗΕ, καθώς και την αποχώρηση της έδρας του Οργανισμού από τη Νέα Υόρκη.

Ο Rogers και άλλοι εξέχοντες Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές έχουν επανειλημμένα εκφράσει την άποψη ότι τα χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων δεν πρέπει να «κατευθύνονται σε μια οργάνωση που δεν προωθεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ, ειδικά σε κάποια που δεν στέκεται δίπλα στο Ισραήλ μαζί με τις ΗΠΑ».

Σύμφωνα με το RT, το νομοσχέδιο εισήχθη στη Βουλή χωρίς να γίνει αντιληπτό από τον Τύπο στις 3 Ιανουαρίου και προωθήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων.

Σε περίπτωση που το νομοσχέδιο εγκριθεί - κάτι το οποίο έχει πολύ λίγες πιθανότητες να συμβεί -, θα χρειαστεί να μεσολαβήσει χρονικά διάστημα δύο ετών προτού τεθεί σε ισχύ, ενώ θα καταργήσει το νόμο του 1945 (United Nations Participation Act) με τον οποίο οι ΗΠΑ έγιναν μέλος του Οργανισμού μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

«Ο Πρόεδρος θα πρέπει να τερματίσει τη συμμετοχή των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη αλλά και σε κάθε όργανο, εξειδικευμένη επιτροπή και άλλο σώμα του Οργανισμού», σύμφωνα με το σχέδιο με κωδικό “HR 193”.

Σύμφωνα με τον Rogers, ο οποίος είχε επιχειρήσει να περάσει το ίδιο νομοσχέδιο το 2015, «τα Ηνωμένα Έθνη εξακολουθούν να αποδεικνύουν πως πρόκειται για έναν αναποτελεσματικό γραφειοκρατικό μηχανισμό και μια σπατάλη χρημάτων των Αμερικανών φορολογουμένων».

Αξίζει να σημειωθεί πως το σχέδιο νόμου παρουσιάστηκε αμέσως μετά το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά των παράνομων εποικισμών εκ μέρους του Ισραήλ (14 υπέρ 0 κατά).

Η επιλογή των Ηνωμένων Πολιτειών να απέχουν από τη συγκεκριμένη ψηφοφορία και η άρνηση της κυβέρνησης Ομπάμα να ασκήσει βέτο κατά τη συνήθη πρακτική, θεωρήθηκε, σύμφωνα με το RT ως «πισώπλατη μαχαιριά» από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Ποινικός Κώδικας Ι
Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα - 5η έκδοση καλλιτεχνικό

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ