logo-print

Στη Βουλή οι συμφωνίες για ΑΟΖ με Αίγυπτο και θαλάσσιες ζώνες με Ιταλία - Αναλυτικά τα κείμενα

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση
H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Κατατέθηκαν στη Βουλή των Ελλήνων οι διεθνείς συμβάσεις για την:

α) Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο Κρατών

β) Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας για την οριοθέτηση των αντίστοιχων Θαλασσίων Ζωνών τους.

Συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου

Με το σχέδιο νόμου κυρώνεται η Συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου η οποία υπογράφηκε στο Κάιρο στις 6.8.2020 και έχει ως αντικείμενο την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο κρατών.

Το κείμενο της Συμφωνίας περιέχεται στο άρθρο πρώτο του σχεδίου Νόμου. Η Συμφωνία περιλαμβάνει Προοίμιο, πέντε άρθρα και δύο Παραρτήματα που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος αυτής.

Το Παράρτημα 1 περιλαμβάνει πίνακα συντεταγμένων της οριοθετικής γραμμής (Α) έως (Ε), όπως ορίζεται στο άρθρο 1(α) της Συμφωνίας και το Παράρτημα ΙΙ περιλαμβάνει Χάρτη της γραμμής αυτής.

Με το άρθρο δεύτερο του σχεδίου νόμου ορίζεται ως Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελληνικής Δημοκρατίας η περιοχή που οριοθετείται με την Συμφωνία που κυρώνεται, από της θέσεως σε ισχύ της Συμφωνίας αυτής.

Επίσης, η δεύτερη παράγραφος του άρθρου δεύτερου αναφέρει ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα και η δικαιοδοσία εντός της οριζόμενης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ασκούνται με βάση τα σχετικά άρθρα της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας της 10ης Δεκεμβρίου 1982, η οποία κυρώθηκε με τον ν. 2321/1995 (Α΄ 136).

Η τρίτη παράγραφος του άρθρου δεύτερου προβλέπει ότι θέματα σχετικά με την υλοποίηση της Συμφωνίας που κυρώνεται, ρυθμίζονται με προεδρικά διατάγματα που εκδίδονται μετά από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Δείτε αναλυτικά το κείμενο εδώ.

Συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας

Με το σχέδιο νόμου κυρώνεται η Συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας η οποία υπογράφηκε στην Αθήνα στις 9.6.2020 και έχει ως αντικείμενο την επακριβή οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στις οποίες οι δύο χώρες νομιμοποιούνται να ασκούν, αντιστοίχως, τα κυριαρχικά δικαιώματα ή τη δικαιοδοσία τους σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982.

Το κείμενο της Συμφωνίας περιέχεται στο άρθρο πρώτο του σχεδίου νόμου.

Στο άρθρο 1 τα Μέρη συμφωνούν ότι η οριοθετική γραμμή θα είναι η ίδια με εκείνη που καθορίστηκε το 1977 στη Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Οι ακριβείς συντεταγμένες στο σύγχρονο γεωδαιτικό σύστημα αναφοράς WGS-84 παρατίθενται στην παρ. 2 του ίδιου άρθρου. Στην τρίτη παράγραφο προβλέπεται ότι η παρούσα οριοθέτηση θα επεκταθεί μέχρι τα σημεία συνάντησης των θαλασσίων ζωνών των αντίστοιχων γειτονικών Κρατών, όταν θα έχουν συναφθεί οι σχετικές συμφωνίες.

Στο άρθρο 2 προβλέπεται ότι, όταν το ένα Μέρος λάβει την πρωτοβουλία να ανακηρύξει μία θαλάσσια ζώνη που θα εκτείνεται μέχρι την οριοθετική γραμμή που ορίζει το παραπάνω άρθρο 1 της υπό κύρωση Συμφωνίας, θα ενημερώσει σχετικά το άλλο Μέρος το συντομότερο δυνατό.

Στο άρθρο 3 της Συμφωνίας ορίζεται ότι τούτη δεν θίγει τις αλιευτικές δραστηριότητες που διεξάγονται σύμφωνα με τους κανόνες και κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, ορίζεται ότι δεν θίγονται οι διατάξεις του άρθρου 58 της Σύμβασης του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας σχετικά με τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τις υποχρεώσεις των άλλων Κρατών στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, όπως προβλέπονται στο εν λόγω άρθρο.

Το άρθρο 4 περιλαμβάνει ρήτρα παραπομπής, μετά από αίτηση οποιουδήποτε από τα δύο Μέρη, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή σε οποιοδήποτε άλλο διεθνές όργανο που έεπιλεγεί με κοινή συμφωνία, οιασδήποτε διαφοράς μεταξύ των δύο Μερών σχετικά με την εφαρμογή της Συμφωνίας, η οποία δεν θα έχει διευθετηθεί δια της διπλωματικής οδού μέσα σε προθεσμία τεσσάρων μηνών. Αντίστοιχη ρήτρα υπάρχει και στο άρθρο 4 της Συμφωνίας του 1977 μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Στο άρθρο 5 ορίζεται ότι η Συμφωνία υπόκειται σε επικύρωση και ότι τούτη θα τεθεί σε ισχύ κατά την ημερομηνία ανταλλαγής των οργάνων επικύρωσης.

Στο άρθρο δεύτερο του σχεδίου νόμου προβλέπεται ότι για την ανακήρυξη από την Ελληνική Δημοκρατία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στην οριοθετούμενη με την παρούσα Συμφωνία θαλάσσια περιοχή εκδίδεται, μετά από τη θέση της Συμφωνίας σε ισχύ, προεδρικό διάταγμα μετά από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου. Άλλα θέματα σχετικά με την υλοποίηση της κυρούμενης Συμφωνίας ρυθμίζονται με προεδρικά διατάγματα που εκδίδονται μετά από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Δείτε αναλυτικά το κείμενο εδώ.

Πολιτική Δικονομία Ε έκδοση
Ένδικη προστασία για ακίνητο φερόμενο ως "άγνωστου" ιδιοκτήτη - Β έκδοση, Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 19 -

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΤΣΙΛΙΓΓΕΡΙΔΟΥ

send