logo-print

Η ΕΕ επεκτείνει τις κυρώσεις κατά της Βορείου Κορέας

Απαγόρευση των εξαγωγών νέων ελικοπτέρων και σκαφών, αυστηρότερες απαγορεύσεις στον τομέα των μεταφορών και τον χρηματοπιστωτικό τομέα

27/02/2017

16/11/2017

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Διεθνής Εμπορική Διαιτησία Τόμος ΙΙ

Το Συμβούλιο της ΕΕ εξέδωσε σήμερα νομικές πράξεις για την επιβολή περαιτέρω περιοριστικών μέτρων κατά της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας (ΛΔΚ).

Με αυτές τις νομικές πράξεις μεταφέρονται στο δίκαιο της ΕΕ τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΑΣΑΗΕ) 2321, η οποία εκδόθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2016.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν περιορισμούς στις συναλλαγές σε άνθρακα, σίδηρο και σιδηρομετάλλευμα από τη ΛΔΚ και την απαγόρευση των εισαγωγών χαλκού, νικελίου, αργύρου και ψευδαργύρου, καθώς και αγαλμάτων από τη ΛΔΚ. Επιπλέον, τα μέτρα περιλαμβάνουν την απαγόρευση των εξαγωγών νέων ελικοπτέρων και σκαφών στη ΛΔΚ, αυστηρότερες απαγορεύσεις στον τομέα των μεταφορών και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως η απαγόρευση για τις διπλωματικές αποστολές ή τους διπλωμάτες της ΛΔΚ να διαθέτουν πάνω από έναν τραπεζικό λογαριασμό την ΕΕ, και περιορισμούς της χρήσης ακινήτων ιδιοκτησίας υπηκόων της ΛΔΚ στην ΕΕ.

Οι νομικές πράξεις προβλέπουν επίσης ότι τα κράτη μέλη πρέπει να λάβουν περαιτέρω μέτρα για να αποτρέψουν την εξειδικευμένη διδασκαλία ή κατάρτιση υπηκόων της ΛΔΚ σε τομείς που θα μπορούσαν να συμβάλουν στα πυρηνικά προγράμματα ή τα προγράμματα βαλλιστικών πυραύλων της ΛΔΚ, καθώς και να αναστείλουν κάθε επιστημονική και τεχνική συνεργασία στην οποία συμμετέχουν πρόσωπα ή ομάδες με επίσημο χορηγό τη ΛΔΚ ή που αντιπροσωπεύουν τη ΛΔΚ, εξαιρουμένων των ανταλλαγών ιατρικού χαρακτήρα.

Όπως και οι ισχύουσες κυρώσεις, αυτά τα περιοριστικά μέτρα έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφεύγονται οι αρνητικές ανθρωπιστικές συνέπειες για τον άμαχο πληθυσμό της χώρας. Για τον λόγο αυτό, περιέχουν εξαιρέσεις για σκοπούς διαβίωσης ή για ανθρωπιστικούς σκοπούς, όπου αρμόζει.

Επιπλέον, με την ΑΣΑΗΕ προστέθηκαν 11 πρόσωπα και 10 οντότητες στον κατάλογο όσων υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, καθώς και ταξιδιωτικών περιορισμών για πρόσωπα. Η προσθήκη αυτή μεταφέρθηκε στο δίκαιο της ΕΕ με απόφαση του Συμβουλίου στις 8 Δεκεμβρίου 2016.

Τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ κατά της Βόρειας Κορέας θεσπίστηκαν στις 22 Δεκεμβρίου 2006. Με τα ισχύοντα μέτρα τίθενται σε εφαρμογή όλες οι αποφάσεις του ΣΑΗΕ οι οποίες εκδόθηκαν μετά τις πυρηνικές δοκιμές και τις εκτοξεύσεις που χρησιμοποιούν τεχνολογία βαλλιστικών πυραύλων από μέρους της ΛΔΚ και περιλαμβάνουν πρόσθετα αυτόνομα μέτρα της ΕΕ. Στόχος τους είναι τα πυρηνικά όπλα και τα πυρηνικά προγράμματα, καθώς και άλλα προγράμματα όπλων μαζικής καταστροφής και βαλλιστικών πυραύλων. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται απαγορεύσεις για τις εξαγωγές και εισαγωγές όπλων, αγαθών, υπηρεσιών και τεχνολογίας που θα μπορούσαν να συμβάλουν στα προγράμματα αυτά.

Η Διαμεσολάβηση
Δίκαιο σημάτων Ερμηνεία Ν. 4679/2020 περί σημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ