logo-print

Και η πενταετής κάθειρξη μετατρέπεται σε χρηματική ποινή (ΑΠ ποιν. 130/2017)

Με νέα απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει ότι είναι δυνατή η μετατροπή ποινής καθείρξεως πέντε ετών σε χρηματική ποινή

15/03/2017

16/11/2017

Ο ρατσιστικός λόγος μίσους ως μορφή του ρατσιστικού εγκλήματος

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΣΚΑΛΗΣ

Περιουσιακά Εγκλήματα απλό

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΔΑΜ ΠΑΠΑΔΑΜΑΚΗΣ

Με την υπ' αριθμ. 130/2017 το Ζ' Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε ότι  είναι δυνατή η μετατροπή ποινής καθείρξεως πέντε ετών σε χρηματική ποινή (βλέπε και όμοια ΑΠ 454/2016 και αντίθετη ΑΠ 1586/2016).

Ερμηνεύοντας τις διατάξεις των παρ. 1 και 3 του άρθρου 82 του Ποινικού Κώδικα, όπως αντικαταστάθηκαν από το πρώτο άρθρο ν. 4093/2012, το δικαστήριο έκρινε ότι ως περιοριστική της ελευθερίας ποινή, που είναι ανώτερη από δύο έτη και δεν υπερβαίνει τα πέντε έτη, η οποία μετατρέπεται σε χρηματική, νοείται τόσο η ποινή φυλακίσεως όσο και η ποινή καθείρξεως.

Σύμφωνα με την απόφαση, η ερμηνευτική εκδοχή αυτή συμπορεύεται με το γράμμα του νόμου, όπου προκρίνεται η διατύπωση "περιοριστική της ελευθερίας ποινή", και όχι ο όρος "φυλάκιση", αλλά και με τον σκοπό του νόμου, ο οποίος συνίσταται στην αποσυμφόρηση των φυλακών με πνεύμα σύγχρονης σωφρονιστικής αντίληψης.

Εξάλλου, όπως επισημαίνει το Δικαστήριο, ως βαρύνον κριτήριο για τη μετατροπή της στερητικής της ελευθερίας ποινής σε χρηματική ποινή δεν τάσσεται ο κακουργηματικός ή πλημμεληματικός χαρακτήρας της πράξης αλλά η φύση και η χρονική διάρκεια της στερητικής της ελευθερίας ποινής, η οποία και σε κακουργήματα, όταν συντρέχουν ελαφρυντικές περιστάσεις ή άλλοι γενικοί λόγοι μείωσης της ποινής, έχει ως ελάχιστα όρια φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών ή ενός έτους (άρθρο 83 στοιχ. β’ -γ’ ΠΚ).

Από τα προαναφερθέντα συνάγεται, σύμφωνα με το Δικαστήριο, ότι υπόκειται σε μετατροπή και η ποινή καθείρξεως πέντε ετών, καθώς και η συνολική ποινή καθείρξεως, όταν η ποινή βάση αυτής είναι ποινή καθείρξεως πέντε ετών, όπως είχε κριθεί και με την ΑΠ 454/2016.

Υπενθυμίζεται ότι με την ΑΠ 1586/2016 είχε κριθεί ότι η ποινή κάθειρξης πέντε ετών δεν υπόκειται σε μετατροπή σε χρηματική ποινή

Σύμφωνα με τις παρ. 1 και 3 του άρθρου 82 του Ποινικού Κώδικα:

"1. ... Η περιοριστική της ελευθερίας ποινή που είναι μεγαλύτερη από δύο έτη και δεν υπερβαίνει τα πέντε μετατρέπεται σε χρηματική ποινή, εκτός αν το δικαστήριο με απόφαση του ειδικά αιτιολογημένη κρίνει ότι απαιτείται η μη μετατροπή της για να αποτραπεί ο δράστης από την τέλεση άλλων αξιόποινων πράξεων...3. Κάθε ημέρα φυλάκισης υπολογίζεται σε ποσό από πέντε (5) ευρώ έως εκατό (100) ευρώ ... Με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Οικονομικών μπορεί να αυξομειώνονται τα προβλεπόμενα ποσά μετατροπής των περιοριστικών της ελευθερίας ποινών".

Δείτε την ΑΠ ποιν. 130/2017 στο areiospagos.gr

Η απόλυση υπό όρο στην ποινική νομοθεσία των ναρκωτικών

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΥΛΟΣ ΤΟΠΑΛΝΑΚΟΣ

Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας
send