logo-print

Περισσότερα βιβλία για άτομα με προβλήματα όρασης ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία για εξαιρέσεις στα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας - Μόλις 7 - 20% των βιβλίων είναι διαθέσιμα σε μορφές προσβάσιμες για άτομα με προβλήματα όρασης

24/03/2017

16/11/2017

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Συνταγματικό Δίκαιο - Γ έκδοση

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

Σχέδιο κανόνων που θα συμβάλουν στην αύξηση των βιβλίων που διατίθενται σε μορφές σχεδιασμένες για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης ενέκρινε ομόφωνα η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Πέμπτη.

Τα δύο ψηφίσματα, τα οποία εισάγουν εξαιρέσεις αναφορικά με τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, πνευματικών δικαιωμάτων για μορφές βιβλίων όπως audiobooks και Braille, εναρμονίζουν την κοινοτική νομοθεσία με τις διατάξεις της Συνθήκης του Μαρακές.

Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στα κράτη μέλη να επιβάλλουν πρόσθετες απαιτήσεις για την εισαγωγή των εξαιρέσεων στα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως είναι τα συστήματα αποζημίωσης για τους εκδότες ή οι έλεγχοι εμπορικής διαθεσιμότητας.

Επιπλέον, οι νέοι κανόνες θα διασφαλίσουν τη διασυνοριακή κυκλοφορία των βιβλίων που θα είναι σε μορφή προσβάσιμη για άτομα με προβλήματα όρασης, τόσο στο εσωτερικό της ΕΕ όσο και με τρίτες χώρες που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη του Μαρακές.

Το ισχύον καθεστώς δημιουργεί πολλά εμπόδια στην πρόσβαση ατόμων με προβλήματα όρασης σε έντυπο υλικό.

Το ποσοστό των βιβλίων που είναι διαθέσιμα σε τέτοιες μορφές εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 7% και 20% ενός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λιγότερο από 1% στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Τυφλών εκτιμά ότι υπάρχουν πάνω από 30 εκατομμύρια άτομα με προβλήματα όρασης στην Ευρώπη, ενώ σύμφωνα με την Παγκόσμια Ένωση Τυφλών ο αριθμός ξεπερνάει τα 285 εκατομμύρια σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Εγχειρίδιο Πολιτικής Δικονομίας - 4η έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ​

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΑΣ

send