logo-print

Χρόνος παραγραφής αξίωσης του Ελληνικού Δημοσίου κατά τραπεζικού ιδρύματος, από εγγυητική επιστολή αορίστου χρόνου

Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

02/04/2017

16/11/2017

Κληρονομικό Δίκαιο Στ έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η ευθύνη του εκχωρητή απαίτησης κατά τα άρθρα 467-468 ΑΚ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΕΩΡΓΑΚΗ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Με την υπ’ αριθμ. 39/2017 γνωμοδότησή του το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους απάντησε σε ερώτημα του Υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με το:

α) εάν οι απαιτήσεις που απορρέουν από τις εγγυητικές επιστολές υπόκεινται στην εικοσαετή παραγραφή του άρθρου 249 ΑΚ, και μάλιστα όταν πρόκειται για εγγυητικές επιστολές που εκδίδονται για την καλή εκτέλεση υποχρεώσεων, των οποίων η διάρκεια εκτείνεται σε αόριστο χρόνο, όπως είναι οι τραπεζικές εγγυητικές επιστολές που καλύπτουν τη διαρκή δραστηριότητα πρακτόρων κρατικών λαχείων, και

β) εάν η αξίωση εκ της εγγυητικής επιστολής γεννάται κατά τη στιγμή της αποδοχής της από τον λήπτη, όπως ισχυρίζεται η χορηγήσασα την εγγυητική επιστολή Τράπεζα, ή κατά τη στιγμή που η οφειλή του πράκτορα κρατικών λαχείων καθίσταται απαιτητή.

To Α΄ Τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, λαμβάνοντας υπόψη τα ιστορικά δεδομένα της υπόθεσης, σε συνδυασμό με την ερμηνεία των σχετικών διατάξεων, γνωμοδότησε ομόφωνα ότι η αξίωση του Δημοσίου από τραπεζική εγγυητική επιστολή αόριστης διάρκειας που εξέδωσε η Τράπεζα Κ. υπέρ του πράκτορα κρατικών λαχείων Μ.Κ., παραγράφεται μετά εικοσαετία από το τέλος του έτους κατά το οποίο λαμβάνει χώρα η ταμειακή βεβαίωση της αξίωσης το Δημοσίου.

Στην προκειμένη δε περίπτωση, κατά την οποία δεν έχει χωρήσει μέχρι σήμερα ταμειακή βεβαίωση της αξίωσης του Δημοσίου, δεν έχει κινηθεί ακόμα η προθεσμία παραγραφής.

Δείτε τη γνωμοδότηση 39/2019 του ΝΣΚ εδώ.

Ο ρατσιστικός λόγος μίσους ως μορφή του ρατσιστικού εγκλήματος

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΣΚΑΛΗΣ

Πολιτειολογία
send